Моето е 4 месеци и си спие на галама, најнормално си збориме, тв си работи. Некни гости имавме, баш беше гласно, он си отспа 2 часа без проблем. Инаку јас чекам да ждригне па да го легнам зошто до пред некое време навистина многу бљуцкаше.
Мајки ајде за еден совет, месец ипол сме, хранење со мајчино измолзено млеко. Бебе денски јаде на секој 2 часа а невечер на 3 часа, ме мачи тоа што навечер на 3 часа ја будам за да јаде (не станува сама да си побара) да ја оетавам мислам дека би сврсала 4 па дури и 5 часа без да и дадам млеко. Е сега мене ми е мисла да не не напредува, да не остане гладна итн.. Што мислите дали да продолжам да ја будам на 3 часа или да оставам кога ќе заплаче или рврнтуално да почнам на 4/5 часа?
Вака како до сега што тераме си полни пелени, се си е во ред ама не знам како би било доколку ја оставам
Bebe pomalo od mesec spie denski a navecer ne. Ne ni saka da legne sam, ili na mene na gradi e ili prilepen. Denski vo kolicka. Dali se pravi rutina ili rano e? Stanuva li polesno, vo smisla red fakanje. Vaka nz kaj teram, nemozam da se istusiram nemozam da jadam iscistam. Soveti?
Normalno e, ne znae uste den i nokj toa. Do 2 meseci odprilika. Mozes da pomognes so toa sto denje doma da e otvoreno svetlo, da ima galama, navecer temno tivko, pa poleka da sfati sto e sto. Jas taka pravev i badijala Bebe imase grcevi do 40 dena, pa i prv i vtor skok gi prespavme na kauc, jas sedejki , on na mene na gradi, bukvalno samo taka zaspivase navecer, a denski dremese vo krevetce. Nie sme 3m i stanuva polesno. Bebe spie po 12-13h, a i jas bogami P.s. pak nemam nesto posebno vreme za sebe, poso sega saka da "šeta" niz doma i sve vo race sme, relaksator, na podlogive so igrački, baby gym, edvaj 10tina mins sedi kolku da močam i kafe da svaram ama naspana sum važno
Isto sme navecer, samo vrz mene si zaspiva,a go stavam vo krevetce kolicka ili do mene problem. Denski spie vo kolicka. Mada I denski koga Kako. Citam deka bebinjata do 1mesec trebalo da jadat I spiat no nema vrska kaj mene. Nitu denski sredeni nitu vecer naspana. Se cudam na majkite kako izleguvat so kolicki I se setat. Mi izgleda nevozmozno. I na onie vo restoranti, se cudam kako... A za grcevi Sto koristite, I kade da gi sledam tie skokovi vo razvoj
Денски треба да спие на светло и галама. Навечер се знае тивко да е да почне да разликува ден од ноќ. Од 3ти месец веќе треба за дремки да се затемнува но од 0 до 6 месеци нормално е дремките да им се по 30 минути т.е. кратки дремки да имаат.
Mila CoLactase davav kapki i Nurse Harve's sirup vkluciv odposle...ke probuvas, kaj nekoi Espumisan imaa efekt. Vidi so pedijatar, iako jas sama si gi pocnav, posto gi razbiram koj kapki sto se posto na vnucive davavme -CoLactase i Colief isti se (enzim laktaza) i pomaga pobrzo mlekoto da se razgradi. Vikaat ako se na majcino, nema potreba, deka imalo dovolno laktaza vo samoto mleko, no na nas mnogu ni pomognaa iako na doenje e. CoLactase se poevtini duplo i gi imas Eurofarm. A Colief Zegin. -Ovoj sirupov Nurse Harvey e na bilna baza, sodrzi maslo od kopar , kim i soda bikarbona. Arno ama, mirisa na kopar i kim, a treba 5ml da ispie bebe, sto e mnogu, cel spric. I mojov go plukase. -Espumisan i Becutan se simetikon po sostav. Gi vrzuvaat gasovite vo meurcinja i gi isfrlaat. Na mnogu pomognale, samo znaat zapek da napravat. Pak ke recam, probaj edna nedela so edni, pa ako ne ide menjaj. Imalo bebinja so mnogu losi koliki, pa zemale i talvi i takvi kapki+sirup. Za (ne)spienje sekoe bebe si e razlicno. A tvoeto e mnogu malo. Grcevite nas ni pominaa do kaj 40dena. Inace uzasno e znam. Da me vidis mene sega so 3 mesecno, i fenirana i nasminkana setam po kafinja Bebe sega spie 12-13h navecer a i jas so nego naspana...znam deka ke menja i mojov, ke ima meseci koga pak ke nespie i kenka place, ama ke pominat pa pak ke dojdat dobri meseci i op porasnale Inace na spalna spie sega deckovo mal. Posle periodot grcevi, skokovi i spienje vo race, ednas maz mi slucajno go uspa na spalna, i taka pocnavme. Malce strav na pocetok, iako mirno spieme dvajcata, spalnata e siroka, posto bevme zivi nenaspani - prifativme da spie so nas, i mislam se prerodivme. Imase obid za vrakjanje vo krevetce neuspesen, i ne se ni trudam vekje, ubavo mi e, si se gushkame, i on me gushka ili drzi za obraz si maloto rače, poubavo nema Aplikacijata e Wonder weeks, ja ima na Playstore, nekolku dolari se plakja, ama se naogja. Mene prv i vtor skok uzas mi bea ama barem znaev deka e toa rabotata. Posle vtor skok (nekade 7-9 nedela) se opraivme so spienje. Eve ti od Dr.Goodnight , mene mi se poklopija. A ako sakas od Wonder weeks datumi, pisi mi data na raganje na bebe i termin za poragjaj pa ke ti pratam. Iako spored samata app , treba spored termin da se vodime, mene spored data na ragjanje mi se poklopija (iako 4 dena mi e razlika megju termin i poragjaj, no bas porano mi doagjaa skokovite za nekolku dena). Uf se iznapisav, citaj sega
Дали се промени нешто во спиењето и денско и ноќно кога бебињата ви тргнаа во градинка? Конкретно за 9месечно бебе ме интересира
Сакав само да ти кажам здраво, ми текна на твојот муабет. Еве го 6 ипол месеци, последниве 2 дена душа ми вади ноќе нит знам што му е, ни како да се справам
Нема справување ,подготви се да се навикнеш така да функционираш. Јас не знам од кај наоѓам сила да го изгурам денот со фул активности
Освен што почна нотмално да спие и ред да има ништо друго не се смени додуша со јадењето малце безвезе ми беше зошто во градинка јадат 4 пати до 3 саат.
Да само на 2 години имаше кошмари да кажам неколку дена скоро цела недела кога предходно правеше пауза па после тоа пак почна пиштеше во сон да не можеме да го смириме и пак прекинавме тогаш па се оправи