Спиењето на вашето бебе

Discussion in 'Бебе' started by captivating, Oct 2, 2013.

1. Misskirova

Misskirova Популарен член

Веќе имаш две па имаш искуство , ама да ти кажам ние до една година бевме бебе по книга . Со спиење со ред со све.
    Како помина една година , детето се смени скроз , до ден денес а сега има две и пол не памтам ноќ да сме ја преспале цела. Станува обавезно по 2 / 3 пати.
    Направено се, пробано се. Прашано доктор - одговорот е дека од една до три година голем број децата не спијат или имаат такви ноќи. - зошто? Не знаат ! Веројатно е тоа што викаш - престимулирани или од градинка или од дома....така да...се навикнав да не спијам и веќе функционирам така

mariz likes this.
  2. mariz

mariz Форумски идол

Второто ми беше така :D До 1г спиеше, но на 11м извади прв заб и со тој беше до 13м само. Од 13м до 2ипол год хорор беше со забите, тешко ги вадеше...и исто не спиевме по цели ноќи :(

merriel0 and Misskirova like this.
  3. qqqe15!!

qqqe15!! Истакнат член

Мајки ајде малку помош бебето ми е старо 3 недели, навечер легнува пред 21 часот се буди на 2 2 ипол часа за цицање.Преку ден скоро и да не спие може да има една дремка само евентуално две во ретки случаеви.Кога може да се воведе рутина за спиење и дали има надеж ова како што расте да се смени

4. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

За рутина е премало. Незнае каде е уште.
    Премалце спие денски. Обиди се на секој саат да го заспиваш. Нежно нишкање, бели звуци, гушкање.

merriel0 likes this.
  5. Winnie pooh23

Winnie pooh23 Активен член

Моето бебе е 6 недели и при легнување навечер првиот сон му е цврст, но кога станува за доење цица само 10минути и продолжува со спиење но откако ќе заспа повторно цело време мрда додека спие и е многу немирен ги крева нозете, се врти со гкава лево десно, испушта звуци...( но не се буди). Дали е нормално тоа спиење или е потребно да го будам бебето? Ве молам за совет

LEA24 and AnaMarrie like this.
  6. Bettina23

Bettina23 Истакнат член

Кај мене исто прави,мислам дека првиот сон им е цврст и по долг оти убаво ќе се нацицаат,после тоа ќе цицнат малку и заспиваат па по еден саат пак гладни.Јас кога ќе ја сетам дека кенка,мрда ја зимам и и давам да цица

merriel0 likes this.
  7. Kala22

Kala22 Популарен член

Тој период и мојата правеше така, не сум сигурна точно после која недела се изгуби. Нема потреба да го будиш, активно спиење е всушност тоа, само и мене ми беше пречудно па не спиев ја гледав што прави хаха
    Она испушта звуци, крева нозе, врти глава лево десно и така во круг :rofl:

Winnie pooh23 likes this.
  8. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Majki bebe 9 meseci, prozor na budnost i e 4ipol,5 saati. Ne e toa mnogu? Se prozeva, trie oci ama saka da lazi,isprava,da si igra...ne se dava da zaspie ni so nishkanje,zvuci,temnica. Ima nekoe slicno sto pravi?

9. baguf4e

baguf4e Популарен член

Мојата во вторник прави 8 недели, уште спие така “бучно”. :D

Winnie pooh23 likes this.
  10. Iki lepi

Iki lepi Истакнат член

Dobro vaka li spijat site doeni ili nema vrska,na 20ti ke pravime 5 meseci,aj toa so odbivanje da cica zavrsi,sega ne spie na sekoj saat i pol se budi noke da cica,a preku den edna dremka ima 1 saat i posle se po pola saat,ne sum naspana ima li kraj a imam i prvace

11. mariz

mariz Форумски идол

2 месеци се бориме вака како вас. Од 5м до 7+ и уште трае. Незнам што е, ама ќе полудам кај и да е. Пробано ми е се живо, вчера дури и вечера и дадов (да не е гладнa) и не е ни тоа, пак на саат време стануваше. Незнам од кога не сме сврзале 2ч сон, не па повеќе.... од 21ч, до 6 сабајле стануваме на саат време и едно презаспивање ни е 20мин борба со цицање, клацкање :( Мојава па спиеше до 5м цела ноќ и сега ме чуди што се случува. И заб да беше, па 2м ли ќе ја мачи... Јас со 2 поголеми сум и милион обврски, незнам кај да фатам веќе..

Iki lepi likes this.
  12. mama31

mama31 Истакнат член

Aj tvoevo spielo do 5m cela nok, a moevo od prv den pravi isto ko tvoeto na sekoj cas budenje, cicanje, klackanje, a ima 15 i pol meseci i kraj na golgotava ne gledam. Podudalev vo sekoja smisla. Se zivo probav. Ocajna sum. Sovet?

LEA24 likes this.
  13. mariz

mariz Форумски идол

Јас во краен случај ќе барам помош и од стручен некој.... Другарка плати на тренер за спиење и ги оправи.. Какво и да е детето, без сон не треба да биде и неспиењето не е во ред... Мора да има причина што вака прават. Пореметен ред, грчеви, нешто има..

LiquidLuna and Spidy like this.
  14. LEA24

LEA24 Истакнат член

Исто сме и ние а скоро 6 месеци е бебе. Воопшто не врзува подолг сон, кога ќе го заспијам за вечерно спиење 2,3 пати прво на 30мин се буди, после ќе врзе макс 2h и почнува на 1, 1и пол час да се буди. Се надевам дека нешто ќе се промени ..

15. adena

adena Активен член

Бебче се нормализира од скокот и сега почна да спојува по 8-10 часа сон. 5++ е, дали треба да го будам да цица? Не сакам да му кршам сон си спие убаво ама се грижам да не влијае тоа на килажа или нешто, да не е малце само цицање преку ден. Почнати сме со вкусови но немаме воведено оброк. Ќе се консултирам и со матичен ама тек среда па реков и тука да прашам.

16. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Мајка, какво будење. Остај бебе нека спие, наспиј се и ти. Бебе ако е гладно ќе стане. Уживај во овој момент.

merriel0 and adena like this.
  17. LEA24

LEA24 Истакнат член

Консултирај се, но според мене ич не го буди, ако е гладно тоа само ќе се разбуди. Јас мислам дека со будењето му го пореметив сонот, кога беше помало врзуваше повеќе сон отколку сега, а на иста возраст сме и на 1ипол час се буди а некогаш и побрзо, јас како зомби сум. Секое дете е различно, ама тоа е мое мислење.

adena likes this.
  18. adena

adena Активен член

Фалати, јас не ќе се секирав толку можеби но на 2 месеци исто спиеше и само 600грама качи за разлика од предходниот 1200 и во советувалиште ми кажа да го будам, па така и почнав да го будам тогаш.
    Да ќе прашам секако, сепак сакав повеќе мислења да слушнам. Додека беше во 4ти скок на 1 час се будеше и моево, се преродив веќе неколку дена а мислев никогаш нема да се врати во нормала.

19. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Па веќе овој период и така ќе качуваат. Има бебиња кои спијат по 12 сати од прв месец па качуваат по кило и кусур. Не знам колку сврзувањето цела ноќ има врска.

adena and LEA24 like this.
  20. LEA24

LEA24 Истакнат член

Мојот качуваше по 700гр со будење за цицање, така да не се плаши, се додека е во рамките на нормалното за возраста не е страшно, а и како што ти пиша феникс веке помалце ќе качуваат.

adena likes this.