Веќе имаш две па имаш искуство , ама да ти кажам ние до една година бевме бебе по книга . Со спиење со ред со све. Како помина една година , детето се смени скроз , до ден денес а сега има две и пол не памтам ноќ да сме ја преспале цела. Станува обавезно по 2 / 3 пати. Направено се, пробано се. Прашано доктор - одговорот е дека од една до три година голем број децата не спијат или имаат такви ноќи. - зошто? Не знаат ! Веројатно е тоа што викаш - престимулирани или од градинка или од дома....така да...се навикнав да не спијам и веќе функционирам така
Второто ми беше така До 1г спиеше, но на 11м извади прв заб и со тој беше до 13м само. Од 13м до 2ипол год хорор беше со забите, тешко ги вадеше...и исто не спиевме по цели ноќи
Мајки ајде малку помош бебето ми е старо 3 недели, навечер легнува пред 21 часот се буди на 2 2 ипол часа за цицање.Преку ден скоро и да не спие може да има една дремка само евентуално две во ретки случаеви.Кога може да се воведе рутина за спиење и дали има надеж ова како што расте да се смени
За рутина е премало. Незнае каде е уште. Премалце спие денски. Обиди се на секој саат да го заспиваш. Нежно нишкање, бели звуци, гушкање.
Моето бебе е 6 недели и при легнување навечер првиот сон му е цврст, но кога станува за доење цица само 10минути и продолжува со спиење но откако ќе заспа повторно цело време мрда додека спие и е многу немирен ги крева нозете, се врти со гкава лево десно, испушта звуци...( но не се буди). Дали е нормално тоа спиење или е потребно да го будам бебето? Ве молам за совет
Кај мене исто прави,мислам дека првиот сон им е цврст и по долг оти убаво ќе се нацицаат,после тоа ќе цицнат малку и заспиваат па по еден саат пак гладни.Јас кога ќе ја сетам дека кенка,мрда ја зимам и и давам да цица
Тој период и мојата правеше така, не сум сигурна точно после која недела се изгуби. Нема потреба да го будиш, активно спиење е всушност тоа, само и мене ми беше пречудно па не спиев ја гледав што прави хаха Она испушта звуци, крева нозе, врти глава лево десно и така во круг
Majki bebe 9 meseci, prozor na budnost i e 4ipol,5 saati. Ne e toa mnogu? Se prozeva, trie oci ama saka da lazi,isprava,da si igra...ne se dava da zaspie ni so nishkanje,zvuci,temnica. Ima nekoe slicno sto pravi?
Dobro vaka li spijat site doeni ili nema vrska,na 20ti ke pravime 5 meseci,aj toa so odbivanje da cica zavrsi,sega ne spie na sekoj saat i pol se budi noke da cica,a preku den edna dremka ima 1 saat i posle se po pola saat,ne sum naspana ima li kraj a imam i prvace
2 месеци се бориме вака како вас. Од 5м до 7+ и уште трае. Незнам што е, ама ќе полудам кај и да е. Пробано ми е се живо, вчера дури и вечера и дадов (да не е гладнa) и не е ни тоа, пак на саат време стануваше. Незнам од кога не сме сврзале 2ч сон, не па повеќе.... од 21ч, до 6 сабајле стануваме на саат време и едно презаспивање ни е 20мин борба со цицање, клацкање Мојава па спиеше до 5м цела ноќ и сега ме чуди што се случува. И заб да беше, па 2м ли ќе ја мачи... Јас со 2 поголеми сум и милион обврски, незнам кај да фатам веќе..
Aj tvoevo spielo do 5m cela nok, a moevo od prv den pravi isto ko tvoeto na sekoj cas budenje, cicanje, klackanje, a ima 15 i pol meseci i kraj na golgotava ne gledam. Podudalev vo sekoja smisla. Se zivo probav. Ocajna sum. Sovet?
Јас во краен случај ќе барам помош и од стручен некој.... Другарка плати на тренер за спиење и ги оправи.. Какво и да е детето, без сон не треба да биде и неспиењето не е во ред... Мора да има причина што вака прават. Пореметен ред, грчеви, нешто има..
Исто сме и ние а скоро 6 месеци е бебе. Воопшто не врзува подолг сон, кога ќе го заспијам за вечерно спиење 2,3 пати прво на 30мин се буди, после ќе врзе макс 2h и почнува на 1, 1и пол час да се буди. Се надевам дека нешто ќе се промени ..
Бебче се нормализира од скокот и сега почна да спојува по 8-10 часа сон. 5++ е, дали треба да го будам да цица? Не сакам да му кршам сон си спие убаво ама се грижам да не влијае тоа на килажа или нешто, да не е малце само цицање преку ден. Почнати сме со вкусови но немаме воведено оброк. Ќе се консултирам и со матичен ама тек среда па реков и тука да прашам.
Мајка, какво будење. Остај бебе нека спие, наспиј се и ти. Бебе ако е гладно ќе стане. Уживај во овој момент.
Консултирај се, но според мене ич не го буди, ако е гладно тоа само ќе се разбуди. Јас мислам дека со будењето му го пореметив сонот, кога беше помало врзуваше повеќе сон отколку сега, а на иста возраст сме и на 1ипол час се буди а некогаш и побрзо, јас како зомби сум. Секое дете е различно, ама тоа е мое мислење.
Фалати, јас не ќе се секирав толку можеби но на 2 месеци исто спиеше и само 600грама качи за разлика од предходниот 1200 и во советувалиште ми кажа да го будам, па така и почнав да го будам тогаш. Да ќе прашам секако, сепак сакав повеќе мислења да слушнам. Додека беше во 4ти скок на 1 час се будеше и моево, се преродив веќе неколку дена а мислев никогаш нема да се врати во нормала.
Па веќе овој период и така ќе качуваат. Има бебиња кои спијат по 12 сати од прв месец па качуваат по кило и кусур. Не знам колку сврзувањето цела ноќ има врска.
Мојот качуваше по 700гр со будење за цицање, така да не се плаши, се додека е во рамките на нормалното за возраста не е страшно, а и како што ти пиша феникс веке помалце ќе качуваат.