Спиењето на вашето бебе

Дискусија во 'Бебе' започната од captivating, 2 октомври 2013.

1. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.809
    Допаѓања:
    7.289
    И јас мислев нема крај ама таму кај 7ипол месеци и се смени ритамот на спиење и почна да сврзува денски дремки по еден саат /саатипол на почеток - немаше посреќна од мене. Сега на годинка преку ден спие уште по два пати / некои другарки вњќњ ги префрлија на една мојава сака да спие и наутро. На пладне најчесто спие 2ч некогаш и 2ипол- така да ќе помине! Моето бебе беше ужасно во спиење до 7месеци - ако се мрднев од лежњње до неа одма стануваше не можев ништо да правам додека спие па ете помина си лежев до неа 8) уживај колку можеш додека е помалечка

На fragaria и malecka91 им се допаѓа ова.
  2. fragaria

fragaria Популарен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    1.061
    добро како преминавте на две дремки
    Моево демек две па пак три
    Никако не може да издржи до вечер кога е две заспива во 19:30 и се буди во 5 сабајле и одма рипа станува во креветче и се радува дека стои и тоа во врекичка па после цел ден крш оти неможам да го презаспијам
    Реално треба да се разбуди барем 7 за да има после две дремки
    Каков ви беше распоредот?
    Моево прави две па три па пак две на пример по саат саат и пол па три по пола саат

3. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.809
    Допаѓања:
    7.289
    Дааа и ние имавме период таков две па три па две траеше доста. Сега е стабилизирана на две иско сњ буди 6/6ипол наутро ама издржува повеќе буден прозор поголемка е.
    Прва дремка и е обично во 9 / спие саат ипол после попладневната во 13:30 или 14 и таа ја спие обично 2h и навечер околу 20:00 -20:30 е заспана

На fragaria му/ѝ се допаѓа ова.
  4. fragaria

fragaria Популарен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    1.061
    Можеби е некој скок или можеби заби бидејќи нема забче се уште а 9.5 ми е
    Но уназад некое време се буди на саат и пол навечер може и 45 мин може и два саати зависи но презаспива брзо со цицање освен не дај боже да појдам до тоалет тоа е вриштење дека не сум во соба одма осеќа
    ( Пробав и со ад не го пие., пробав и со вода/ чај нема врска пак се буди и со нишкање ништо значи си се буди и крај)
    Нема спиење за мене
    Таман ме фатило сон ме буди
    И сега ова со дремките не можам редот да го фатам
    Денес еве три дремки тек сега заспа во 21 оти последната му беше со мачење 17-17:40 што е касно
    И испаѓа деновиве заспива на зајдисонце и се буди на изгрејсонце буквално :rofl:

Последна измена: 17 јуни 2026
  5. fragaria

fragaria Популарен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    1.061
    Може ли да ми пишеш те молам како ти беше распоредот на оброци и дремки и спиење кога беше 9-10 м
    Некако не можам никако ред да фатам таман нешто ред и ми менува
    Фала многу однапред :l:

6. Germanka7

Germanka7 Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2026
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    115
    Хелооу :hai:. Добра е оваа мајка штом тек сега ја открива темава, а спиењето ни е најголема тема уште од раѓање :D.
    Во 6тиот месец каков скок има жити се? Дали две недели се стабилизиравме со спиење и радосно реков, оп добро е фаќаме ред, еве ме повторно очајна(facepalm).
    Еве читам мајки како мене што не смеат да станат од кревет да не се разбуди бебка. Луѓе, надеж има ли? Кога ќе се стабилизира конечно тој сон?

7. fragaria

fragaria Популарен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    1.061
    :rofl::rofl::rofl:
    Еве сме 9 м и се уште чекам да се стабилизира

На Germanka7 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Tulip023

Tulip023 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2025
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    690
    Еве јас неповикана ќе ти одговорам :lol: мојот сега има 10м, ама генерално месец ипол тера сличен распоред: се буди накај 6ипол/7, одма пие млеко, појадок има околу 9, 9ипол, прва дремка обично му е околу 2ч, од 10 до кај 12, кога ќе стане млеко, па ручек накај 2, спие од 3 до 4ипол, кога ќе стане обично каснува некоја бисквитка, смока или шмукалче, вечера во 6 и заспива околу 8, 8ипол, заспивањето му е со млеко. Почна и во градинка да оди со тоа што во деновите кога е таму му се изместува распоредот, ама кога е дома уште тераме вака.
    Инаку и кај син ми транзицијата од 3 на 2 дремки траеше долго и беше многу мачна. И кога премина на две, прво му траеа по саат, саат и 15мин и по некое време си ги продолжи.

9. fragaria

fragaria Популарен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    1.061
    Да фала ти многу на одговорот :D
    Некако ова будење во 5 сабајле веќе неколку дена без разлика еве дека заспал 20:30 или 21:00 или 19:30
    Не знам што му се појави вака ама ме отепа скрос и не презаспива никако тек еве сега презаспива во 7:00 и сѐ се поместува сѐ се пореметува
    Значи не знам
    Еве ад му правев не пие
    Цицаше не заспива
    Ништо не помага не заспива едноставно сака да си скока во креветче и да се шета во раце и оти не е доспано не издржува и еве заспива сега
    Ни угоре ни удолу со спиењето е

10. Marijanche33

Marijanche33 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    740
    Допаѓања:
    762
    Кај нас се стабилизираше нешто пред годинка. Почна сама да се буди само еднаш ноќе (претходно на макс 3 саати, во најлошк периоди и на 40-50мин), и после веќе ниеднаш освен ако нема некој проблем (заби, температура, тргање во градинка и сл).

На fragaria и Germanka7 им се допаѓа ова.
  11. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.605
    Допаѓања:
    2.264
    Од 4 до кај 11 месеци беше ептен хаос спиењето кај нас, после од кај 11м се стабилизира до кај годинка и тоа траеше само до 12м. но после 12м стана најлошо што било, полошо и од новороденче. Се собраа неколку работи кај нас, вадеше многу заби одеднаш и тргна и во градинка и се будеше по 63737273 пати и висеше на цицка. Се стабилизира на 14м откога ја одбив од доење. Сега станува ниеднаш или по 1 или макс 2 пати ама обично лесно презаспива ама знае и да бара млеко или чај и без тоа да не презаспие (но само еднаш во ноќта). Мада уште вади заби и последната четворка пробива така да може и до тоа да е. Знае и да се подразбуди и само да ѕирне од креветче исправена дали сум тука и само да ме пипне и одма да се фрли и да продолжи да си спие.

На fragaria и Germanka7 им се допаѓа ова.
  12. Esperanza

Esperanza Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2011
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    75
    Ми се жалат од градинка дека не спиела, максимум 45 минути. Скоро година е. Ајде да не ја оставам со толку малку сон, кенкава е и нервозна, ја легнувам после градинка но многу се успива. До кај 18h некогаш и подолго. Ноќното спиење се помести веќе заспива 21h30 а некогаш и 22h. Дали е предоцна? Што да правам дајте ми совет. Да не ја легнувам после градинка но како да ја оставам со толку малку сон. Се буди доста рано, 5..6...6h30.

13. Germanka7

Germanka7 Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2026
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    115
    Ако легнува во 22, а се буди во 5 или 6 колку време спие преку ден? На дете од 11, 12 месеци му е потребен околу 14-15ч. сон вкупно. Некому помалку, некому повеќе. Јас би пробала најпрвин да ја легнам после градинка бидејќи 45мин. дневен сон се дефинитивно премалку, но би и ја скратила таа дремка па да легне порано за ноќен сон. Постепено и истрајно, не очекувај резултати веднаш, но и не се откажувај. Верувам дека ќе се среди, па дури и дека ќе спие во градинка подолго.

14. Esperanza

Esperanza Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2011
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    75
    Да ја скратам мислиш да ја будам порано, да не се успива толку ?
    Буквално секој совет ми е добредојден, не дека некогаш била голем спијач ама дури не одеше во градинка имав колку толку контрола повеќе, ако се разбудеше рано од дремка ќе ја презаспиев и слично.
    Сега и ноќново успивање е хорор. Плаче кенка накрај мислам од што се изморува од викање заспива

15. Germanka7

Germanka7 Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2026
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    115
    Да тоа го мислев. Да почнеш постепено да ја будиш порано и потоа порано да ја легнуваш за ноќно. Нз дали имате ритуали и тоа може да го воведеш пред ноќно спиење, нешто што ќе и сигнализира дека се ближи спиење.

На Esperanza му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Esperanza

Esperanza Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2011
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    75
    Ритуалчиња имаме, проблем е што сум пробала веќе порано да ја легнувам но едноставно не заспива. Останува да пробам со кратење на дремката, можеби не се изморува доволно од моментот кога ќе стане од дремка до моментот на ноќно спиење...

17. MimiMila

MimiMila Активен член

Се зачлени на:
    25 септември 2025
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    1
    Мајки како се справувате со 3+ месеци бебе на кое му е комплетно измешано ден и ноќ ? Денот го спие како да е ноќ а ноќта е со денски дремки. Мака мачам. Пробав со будење по нервозна е, пробав по рутина затемнето со пригушено светло, white noises, доење, шише и не бива. Ве молам за совет.
    По совет од педијатар детето само ќе смени џаба будење повеќе нервозно ќе е. ( до пред рота пак имаше некој ред спиеше ноќе после 1 рота се смени ). Плус на се е што е со лигавење и чешање на непцата.

18. Germanka7

Germanka7 Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2026
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    115
    Мајки хееелп! Во 7ми месец влеговме пред 10тина дена и поголем хаос на секое поле немало. Кај кој било предизвикувачки да сподели искуство и да објасни што им се случува, каков скок ќе беше ова? Денско и вечерно успивање речиси невозможно. Од дете што функционираше се најнормално, секојдневието ни стана борба: јадење, спиење, пелени ништо не поминува без плачење, давање отпор. Еве нз што да правам ...

19. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.561
    Допаѓања:
    15.955
    6ти скок е, ние лесно го поминавме освен што се успивавме по 100 саати. Се враќаат во нормала после секако.:D

20. Germanka7

Germanka7 Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2026
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    115
    Колку време трае? Ние сме веќе некое време така, сега како пикот да е изгледа.