Здраво мајки, повеќе пати имам пишувано во оваа тема. Но никако да го подбиѓе спиењето. Бебе е 11,5 месеци. Катастрофа е нокното спиење повеќе од 1 месец. Многу време е бака не е нормално. Станува на секој 2 саата, цица и после не може да презаспие. Или ќе се разбуди скроз и ќе седиме по 2-3 саата или некогаш успевам со нишкање да ја презаспијам. Значи ноќе по 3-4 пати ка нишкам. Јас речеиси и да не спијам ноќе. А треба и да одам на работа… преку ден пак слабо спие. Ми треба совет дали ако ка одвијам од цицање ќе почне поубаво да спие? Дали треба нешто да испитувам Д3 или железо?
Слична мака имав со ќерка ми, не знам како функционирав со тој расцепкан сон искрено како зомби бев. Не значи дека мораш да ја одбиеш туку можеш и само да и ја смениш асоцијацијата за презаспивање со цицање ако се уште не сакаш да ја одбиваш. Ќерка ми беше 13.5м и секако веќе супер јадеше и не цицаше дење па јас лично решив да ја одбијам скроз. Кај нас многу позитивно влијаеше на сонот одбивањето, не дека е идеално и спие цело време по цела ноќ но драстично подобро е. Некогаш знае да преспие цела ноќ, некогаш да стане 1 макс 2 пати. Дури и кога вади заби не станува на секој саат како што знаеше да прави дур цицаше. Некогаш ја презаспиваме со галење но тоа е реткост, обично бара млеко или чај и без тоа не презаспива.
Дали имате искуство со бебе кое што му се спие и пробувам да ја заспијам малце замижува и за кратко отвара очи како да не ни заспала, или пак нервозно ги истегнува нозете на назад плаче. Скоро 2 м сме да напоменам.
Стане и јас и дадам да цица и не може да презаспие, сака а не може да заспие. Па станам нишкам и ја држам до дека убаво не заспие и ќе ја оставам. И после 2 часа пак така. Значи ни со цицање не презаспива. Баш како зомби сум.
има регресија тој период, особено ако почнала да се исправа и да пробува да стои, да оди... Знаеше ќерка ми да си шета низ креветче или ако е на спална да се пентари по нас како мајмун и да не сака да спие. Траеше тоа неколку дена и пројде откога почна убаво да може да стои сама па си се врати на заспивање со цицнување