Спиењето на вашето бебе

Discussion in 'Бебе' started by captivating, Oct 2, 2013.

1. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Мало е за ред. Всушност нема ред толку мало. Моево се на цице беше. Така и спиеше :)
    Гледав само навечер секогаш во исто време, исти работи да правам за да и створам асоцијација за спиење. До ден денес исто терам. Со тек на време ќе фатите ред.
    Млеко не давај ако не сте мерени и не знаеш како напредува. Лесно е млекце да се даде, проблем може да е на цице да се врати.

duffi and mariz like this.
  2. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Моево преку ден си спие по 3 саати. Си цица и си заспива.
    Во меѓувреме преслекување, капење, надвор на воздух и не фаќа саат, саат и пол будни. Некогаш и на цице заспива.
    Ко ќе се разбуди во 17-18 часот не спие до 22-23. Тоа време изгледа ја мачат грчеви и никако не можам да ја смирам. Штом дојде 22h си заспива. Навечер се буди во 1:30-2:00, после во 4:30-5:00. После 5 се буди на секој час и така до 7-8 сабајле кога си заспива.

kukla21, duffi and emkaemka like this.
  3. Naturel

Naturel Истакнат член

Кога не испишуваа од болница ни рекоа можи и дохрана доколку имаме потреба. Утре ќе одиме на педијатар. Ајде ќе се привикниме злато мајкино :l: фала на советите

kukla21 and duffi like this.
  4. mariz

mariz Форумски идол

Епа таман утре ке ви кажат. Инаку како пркнуваат така побудни се преку ден дека денот е побучен, посветло, ке почне да разгледува наоколу и ке седи побудно. Ноќта тивка, темно, ке си спие повеќе. А сега го нема тој ред бидејки ептен е мало, ни погледот дури не им е бистар... Нека си нанка само сега, кога сака тогаш, нека си расте :hug:

kukla21 likes this.
  5. Ano

Ano Форумски идол

Од кога почнаа вашоте бебиња да спијат на страна и дали ги оставате. Синко е 7+ и од пред некој ден ноќе сам се врти на страна. Незнам дали да го оставам или да го враќам на грпче.

6. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Јас по препорака од ортопедот во старт го ставам на страна да спие (главчето му беше налегнато на едната страна). Сеуште спие најчесто на страна, кога не сака сам легнува на грб, а кога самиот сака да се сврти на страна најчесто иде тоа на меше :)

Вие до сега 7м само на грбче спиете??
    ОК му е главчето??
    Блиска се така ја ставале ќеркичката и ептен и го сплеска, па накнадно едвај и го оправи..

Ano likes this.
  7. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Јас пак само на страна ја ставам да спие. Само наизменично, еднаш на лева страна, еднаш на десна. Многу ретко на грб.

Ano and emkaemka like this.
  8. Elenche87

Elenche87 Истакнат член

Mojata od koga pocna sama da se vrti na strana 5+mislam deka bese togas i ja ostavav taka da spie,sega veke na stomak samo spie i nema problem sama si ja vrti glavata i se isprava koga ke se razbudi..inaku sme 7+ i nie..

9. forumce

forumce Форумски идол

Мојава на страна најбрзо заспива. Потоа сама се врти на грб.

10. duffi

duffi Форумски идол

Мојот оти си блуцка,па се дави се засркнува од старт е на страна. Сам се врти на грпче. Па некогаш и со перниче го потпирам. :D

@Naturel ептен сте мали за ред, мојот на почеток на 15мин се будеше, пола час.

stevemila, Ano, Naturel and 2 others like this.
  11. orhideea

orhideea Форумски идол

Исто и синко кога направи 7 м почна рингишпил да прави В кревет, постојано се врти и не спие на грб. А до тогаш само на грб спијаше, јас го ставав на страна ама тој одма на грб си се превртуваше.
    На меше уште не сака да стои многу а и не спие на меше.
    Остави го да си спие на страна, веќе си се местат како што им е убаво.

duffi, Ano and emkaemka like this.
  12. eli25

eli25 Форумски идол

Веќе 1 месец почна прво сам, сега јас го местам и приметив дека откако спие така се буди само еднаш и брзо презаспива :)

duffi, Ano, kukla21 and 1 other person like this.
  13. mariz

mariz Форумски идол

Мојава спие само на грб од раѓање, ја ставав на страна се враќаше на грб, ке ставев перница кенкаше за да се заврти. Главчето и е океј, иако спие на грб она си врти лево десно со главата :)

stevemila, duffi, Ano and 2 others like this.
  14. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

И моево исто. Од прв ден сама се врти лево-десно со главчето.

duffi, Ano and mariz like this.
  15. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Да не се разбереме погрешно, не е дека ако спијат само на грб ќе им се деформира главчето. Најчесто си ги вртат самите иако не спијат странично. И моево кога спие на грб знае да сврти глава. Што за жал со блискава не беше така, статично и било девојчето, па со перници, плачки потоа ја ставаа исклучиво на страна да спие, па голема беше па се бунеше, уф големи маки видоа :(

16. mariz

mariz Форумски идол

Јас знам па мајка која често и беше бебе во релаксаторот (дури таму спиеше некогаш) и главчето се сплеска, таму мислам потешко им е да се завртат лево и десно, баш позади беше рамна сплескана главата...
    Синчево ко жапче со нозете до 2години на грб спиеше, исто глава вртеше лево и десно сам, океј му е главчето. Сега како спие мајко мила :worried: Шета низ цел кревет, уште на глава што не спиел :D

duffi and emkaemka like this.
  17. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Моево нема убава форма на глава, се трудам да му ја ,,средам,, вртејќи го на сите страни, ама некако тешко ми иде ;(
    Едно време како ,,алијант,, беше, сега барем како порна ми стои да му е :tmi:

Ќе видиме друга недела ортопед што ќе каже, по мене ќе не ,,кара,, :worried:
    Педијатарот вика кога ќе почне да седи ќе му се оформела поубаво(fingers)

duffi, kukla21 and mariz like this.
  18. eli25

eli25 Форумски идол

И моево беше така. Дури смешен во главата:DДо 5 месеци спиеше само на десно. До година ортопедот рече ништо. Од 5 мес почна сам да си се врти и сега е супер(fingers)

duffi and emkaemka like this.
  19. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Викаш :(
    Јас ептен се нервирам, налегната му е на десно, има напредок од раѓање ама не е тоа тоа. Па и издолжена нагоре некако, абе ванземаљац :doh:

eli25 likes this.
  20. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Prasaj za onie oernicinjata za oformuvanje glava sto se. Bas me interesira mislenje

emkaemka likes this.