Спиењето на вашето бебе

Дискусија во 'Бебе' започната од captivating, 2 октомври 2013.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.169
    Се е навика девојки... само треба нерви - челични, и трпение, неколку ноќи без спиење. Мене и двете деца ми се будеа ноќе додека цицаа, второво уште. Не секоја ноќ, ама се буди. Има ноќи кога сврзува 6 часа без прекин, има ноќи на пола саат се буди. Уште од сега знам дека ќе ми биде потешко одбивањето со второво отколку со првото. Оти поголем инаетчија е, не за друго, што намислил, мора да добие. Па може ќе го пуштам со баба и дедо да спие :lol:

На kukla21, NarCis@ и mal.ecka им се допаѓа ова.
  2. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.009
    Nokeska stanuvase na 2-3h.A mojava sto mesaka ni cucle ni sise kako da ja odviknam?

3. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.392
    Допаѓања:
    183.547
    Со две раце потпишувам дека е навика, не глад :) Со ќерка ми две години се мачевме со тоа млеко преку ноќ. Одбивањето од шише беше трауматично и за неа, и за нас, исто како од доење да ја одбивав.

На fana, karibian и Annath им се допаѓа ова.
  4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.169
    Не е само твојата, ништо нема да даваш, ќе се одвикне. И моите ни шише, ни цуцла не фатија, па ете, големиот се одвикна кога беше време, малово ќе видиме.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    малку задоцнив со одговоров во врска со спиењето дење, ама може на некој ќе му биде интересно - посебно тие што имате како и јас мало бебе што тешко или малку спие само/ на креветче. Јас решението го најдов со слинг, онаква марама не со прстен туку обично се врзува, и си спие преку ден и по три саати без прекин, едно време две три спиења од по неколку саати и се фаќаа во него. Навечер до нас си спие легната без проблем, по 4-5 саати без будење и со цицање пак презаспива. Ама после некое време мажот ми го фати страв да не ни се искривела, рбетот да не и се расипел од толку многу носење во слинг и сега ме тера да ја учам во креветче денски да спие. Успева само по пола саат - 45мин,и испаѓа многу помалку да спие. Туку сеедно, се расчитав да гледам дали може да е стварно штетно носењето, и најдов една убава статија со многу цитати од истражувања, вели дека уствари лежечката на рамно положба е неприродна за бебињата, а кога ги носиме вертикално и во правилна положба со заоблено грбче и широки нозе, тогаш фактички најубаво се развива бебето и тоа од многу аспекти.

https://boba.com/pages/strollers-baby-carriers-and-infant-stress

На други места имам читано и дека тие деца што се носени и помалку плачат. И дека кога ќе дојде ред секако ќе се научат да заспиваат легнати и сами, дотогаш мора да им создаваме убави, и ние големи да не остават нејасно каде како би заспале..
    Кај нас носењето е многу малку распространето и прифатено за жал, а е ем удобно - слободни раце за било што низ дома или за шетање, ем убаво и здраво за бебето. Така барем јас си мислам и осеќам :)

На snegulkata, pile30, karibian и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. pile30

pile30 Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    9.449
    Lele majki vie sto gi nosite bebinjata vo kengur kako izdrzuvate auuu jas 10min.go nosev ke tegne kaj krstot kaj kicmata i grbot bolki epten a kamoli da go nosam pogolgo;((facepalm)
    Pred 1mesec bese 6350 a sega na 26ti sme na kontrola ama tezi.
    Ne go kupiv kengirot mi go dadoa prijateli od mothrecare e mnogu e ubavo no ete nemozam ic da go nosa.
    Za kratko mi e potreben ili toa po potreba zosto stanavme plackovci koga ni se spie a spanko golem e i dodeka ne zaspie kenka place pa eden den sum go nosela pola pat vo race vo druga raka butkam kolicka auuu dali ova e faza so placenjevo pred spienje???? Kako se spravuvate vo vakov slucaj? A ako si e naspan najaden presoblecen si uziva vo kolicka

На kukla21 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  7. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.009
    Eve mojaVa pistese pola saat edvaj ja zaspav.

8. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    Ист беше и мојот денес.

9. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    Мојот денес не е плачко, затоа ќе го шетам после и на гости ќе го однесам :rofl:

@pile30 не мисли на тежината и нема да тежи во кенгурот :sweat:
    Што да кажам јас со +8кг на грб, па успевам по околу 1.5ч да го носам, пошто нели шетање е побитно, па уште ако се пазари како пердуфче е :rofl:
    Шала на страна, мораш исправено да одиш и каишите убаво прицврстени за тебе, јас не го оставам да ми ,,виси,, па јас раце да павтам, туку го придржувам барем со една рака, па се носиме некако и засега тежи ама ОК е :)

На snegulkata, Melinda85, KidA и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    23.773
    И мојава денес не спие. Од 8 сабајле тек пред половина час заспа. :whew:

11. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Аииии што ден денес!! И мојава едвај заспа. Со рикање, викање ауууу

12. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    и мојата исто :(
    ама знам се премори, премногу до доцна беше надвор и долго на светлина што замара очи (во еден трговски).. ви реагираат ли вашите на многу јако светло или кога иде од извор контрастно да речам? моево зјапа тогаш натаму или по некои сенки / бои, ако се подразбуди не може да презаспие и неќе да цица се трга со главата наназад. Се мислам плачењето на крај дома беше од многуто светло, и од што стана голема паузата од последното спиење..

да не не ти одговара кенгурот местењето или нешто да имаш од порано? јас еднаш пробав ergo на саем со кукла ама тешка и тие први пет минути скрос не се осеќаше дека носиш нешто. a мојата е 5600, ја носам во слинг по 3-4 саати на ден може ми се фаќа и повеќе, и немам проблем. А слаба ми е половината вчера ја преслекував на ниско и од тие пет минути свиткана ме заболи.

Последна измена од модератор: 21 април 2018
    На pile30 и emkaemka им се допаѓа ова.
  13. pile30

pile30 Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    9.449

Си имам мака одпорано со грбот и ќичмата но сега после спиналната анестезија ми кулминитаат болките еве за некој ден 5м откако се породив и ќичмата нозете од половина надоле си имам болки...нозете едвај ги движам насабајле ко цело тело си го осеќам ко во грч да ми е...
    Имате вие вакви болки???
    Префрлете го постов каде треба се извинувам :)

14. Angela M. T

Angela M. T Активен член

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    80
    Мајки едно прашање.. бебушот денес ми прави 1месец,навечер да не го подречам сега за сега спие,се буди 2 3 пати за млеко,ама преку ден имаме проблеми некогаш,како на пример денес,од 9ипол сабајле до сега ми нема спиено ич,дали 20минути се на се.. Ме фаќа малку страв што би можело да биде..Ако може некој да ми каже со вакво искуство??? Фала многу

15. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Поголем неспијач од мојава нема :) толкацко ко твоето се чудев како издржува цел ден.. навечер ко програмирана за спиење, ама дење ококорена цело време. Ќе почне да врзува повеќе сон, без грижи.

16. Angela M. T

Angela M. T Активен член

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    80
    Незнам ни јас затоа почна страв да ме фаќа дали е нормално. Не е прв пат вака да не спие,ама се надевам ќе смени.. Навики кога стекнуваат за спиење и јадење??..

17. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.872
    Допаѓања:
    28.580
    И јас сум збунка :?: овие два дена.
    Мојата спанка ептен суперски спиеше, по 2 - 3 часа сврзуваше дење и на секој изминат час и половина ја заспивав. Имав време за некои обврски низ дома...
    Ама овие два дена спие по 30 - 45 мин и ми се буди па за пола саат пак се заспиваме. Ако ја оставам да не спие полошо е , не се трпи кенкава и плачлива. Со ваков ред тешко дека ќе можам било што друго да правам освен бебе да заспивам. Ма ни во релаксатор заспива ни во лулашка, а баш ми беше лесно кога преку ден сама ќе си заспиеше во нив.

МОЖНО ли е да е скок во развој?!?! Вакави ли промени настануваат?!?! Кратки дремки, тешко успивање и кенкаво бебе?!?! :(
    Или бебо си фати нов ритам на кој ќе морам јас да се навикнам?!?!
    Имаме 3 месеци и 10 дена

18. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Околу 3тиот месец ќе почне да спие по 45мин. Толку е еден циклус на спиење. Тогаш може да почнеш да го учиш да презаспива бебе за да врзе 1, 2 циклуса спиење.

19. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.087
    Допаѓања:
    6.587
    Од кога почнавте да ги оставате да спијат во посебна соба?
    И како пробувате да ги одвикнете од станување навечер? Исто, од кога?

20. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.872
    Допаѓања:
    28.580
    Епа тогаш што е со мојава цуца :^)
    До 3,5 месеци не можевме да ја разбудеме а сега ми се прај фраерка и се буди на секој 45мин. :(
    Овие два дена чинам цело време ја заспивам!
    Си го сакам бебево од пред два дена...
    леле еве ја се буди... ц ц ц...