И моево така спие, ама навечер тера. Тоа време легнува. Смени во 6ти инаку спиеше исто по 45мин 3-4 пати. Ако се разбуди по 30мин ја повторуваш постапката на заспивање. Јас дур не се осигурам дека спие, не ја спуштам, ако мрда, одма презаапивам. Ја земам, цицето и нишкам во темно, без муабет
Си спие во креветчето, со пригушено светло како што спие откако е родена, ништо во врска со заспивањето не сум сменила, некогаш малку ја нишкам а најчесто на цице заспива и толку...до пред брзо кога ќе заспиеше до наредно цицање не се будеше, сега се буди и кога ќе одам кај неа веќе прета скока од радост што се разбудила. Одма презаспивам, некогаш не ни сака одма плаче, не и се спие воопшто, некогаш ќе презаспие на кратко и пак се буди и седи 2/3 часа будна.
Во скок во развој сте таман сте за оној во 6ти каде бебе се менува, повеќе е будно, се интересира за се околу себе, на моменти вознемирено, на моменти мирно и спокојно.. читни по нет за него. Може ќе се врати во нормала, но може и ќе си воведе нов ред.. Мене не ми ни текна на скоков кога беа деновите, немаше некоја промена, само што потоа ми текна дека од тогаш денски помалку спие И бебе ми заспива во 20ч ама мене не ми паѓа на крај на памет да го ,,терам,, да седи покасно. Си легнува со петлите, па што, таман да соберам енергија за утрешниот ден. Последната дремка не давам да е повеќе од 17.30ч исто како и ти, ама ете кажуваш во 20ч заспива па се буди, па да пробаш или 1ч порано да будиш и во 20ч да успиваш или да држиш бебе, анимираш 30мин и да го заспиеш 20.30ч ама да го играш дома, ако е надвор да не се исповозбуди и нанервира.. Мојов оддамна не заспива на града, ако ти заспие остави некоја минута да мине дремката и буди. За презаспивање пробај со нишкање на нозе, или ако сака да се гушка во раце..
Може ли да ми објасниш како точно го правиш повивањето само на рацете. Ги повив некако и се помирни ама некако лабаво ми е па да не има начин како да не се растури повојот.
Близнаците мене често ми се будеа и сега им ги повивам рачињата и по три саати спијат па јадат и пак спијат. Да не е претерано?
Што му фали на мојов дечко, 5месеци ги преспа Чим спијат ќути си и уживај си, лошо е ако се будни, но повеќе од 3ч не ги оставај да спијат да не дехидрираат
Оти е лошо ако се будни? Не спијат сите деца исто. Индивидуално е. Мојот до ден денес има денови кога е многу буден,а има и кога ги преспива. Битно ми е ноќе да легнува и утрото да станува во исто време. За денски дремки уште се трудам да му воведам ред,ама само ми менува.
Па толку мало бебе што дека е будно, ќе зјае во празно, ќе кенка или ќе плаче, така да подобро нека отспие и нека се разбуди кога ќе подразбира по нешто ^^мојов воведе ред на денско спиење кога воведовме оброци.
@kostarika На две недели па и на месец се што правеше беше јадење и спиење. Можам да кажам дека сигурно спиеше 20 часа.
Duri fativme nekoj red se se poremeti. Neznae ni koga legnuva denje si legnuvase 2 cas po budenje sega po 3-4 , spiese pola saat sega nekogas i po 2. 4 den po red se budi noke na sekoj saat e sega koga ke se razbudi kaj 1-2 casot cica i ne prezaspiva, budna e 2-3 casa pa posle zaspiva. Isto legnuva navecer posle 20.30 Nekni pokasno legna vo 22.30 pak budna bese nokta 2 casa... sveza, naspana a majka koma
Prviot mesec se sto pravese bese doenje i spienje po 3-4 casa.Se budese da doi samo.Sega isto taka spie dovolno .Noke se budi da doi po dva pati obicno i zaspiva.Preku den 2-3 pati znae da zaspie po cas ipol do dva.Ostanatoto vreme sedi , pomalku saka i vo race da se podrzi,no ne go naviknuvame mnogu. Nadvor cesto setame i vo kolicka mnogu saka i tuka znae da zaspie skoro sekogas. No i da ne spie miren e.Se na se za sega e super .Imame i jas i maz mi vreme i za nas,a i noke sto e najbitno spieme ne nè drzi buden bebus cela vecer.Se nadevam taka i ke prodolzi.Prvo za nego da ne go maci nisto i da bide naspan , a vtoro i za nas da bideme naspani.
Јас немам одамна пишувано по темиве ама морам да се пофалам дека бебуш од 8 месеци ја преспива цела ноќ што убаво е вака. Го легнувам во 9 на вечер и дури се изгушка со мама и тато го фаќа 10 часот а може и повеќе, сабајле станува во 10 спанко на мама. Се изнаспивам и јас. Ме разбудува ќе се погушкаме малку и станувам му правам појадок, јади и после или ќе излезиме или дома ќе си поиграме, по 3 часа од како ќе стани го заспивам со млеко и спие 3-4 часа. Станува па руча и излегуваме или во парк или во град и така. 11+ е и досега фала богу никакви проблеми сме немале со спиење.