Не не заспива сам, него спие сам во соба, до пред два дена морав да лежам до него иначе се будеше, так да сам да се успие па не сум ни помислила
@kukla21 @Chantal јас па разбрав сами ви заспивале, па викам морам да прашам во што е тајната. Ништо значи, ќе си нишкам и успивам и понатака Мојата спие во креветче до мене уште од почеток. Со нас на кревет на прсти се брои колку пати има спиено, некогаш кога ептен била нервозна или плачела. Секогаш во креветче ја легнуваме и не планирам тоа да се смени. Викав на почеток дека до 6 месеци ќе спие во спална со нас, после сама во соба, ама нема шанси тоа, не сум ни приближно спремна да ја одвојам, ма не ни сакам Си останува со нас, ама во свое креветче
Нема врска килажата. Кога бебе ќе почне само да се исправа и постои опасност да се преврти ќе спушташ доле. Обично околу 6 месеци, ама се зависи од бебето, ако порано се исправа и порано ќе спуштите
Бебе спие со нас. И пишував поназад дека сака да спие на перница. Најчесто кај мм. Хахах цела ноќ само го турка за да стави глава и тој на перница, ако нема место веднаш се лути и кемка.
Скок во развој било, еве 2,3 дена е боље, не станува и не вришти Заби јок, нема... така да скок било 100%
Ние сме скоро 5 месеца од прв ден сама спие во креветче и сама си заспива. Скоро месец дена како си се навикна навечер да не пие млеко само еднаш до два пати ке се разбудеше пиеше малку вода и продолжуваше со спиење. Овие 3 дена е катастрофа сама си заспива ама се буди навечер пишти вришти пие 2 до 3 пати млеко по 90 мл. Незнам од што е, дали заби, скок во развој или пак што почнав по малку да ја ранам со кашички. Со првата ќерка правев многу грешки а најголемата беше што ја држев стално во раце и што ја нишав за да заспие, бебето од прв ден се учи само да спие треба малку напор и живци ама од кога ќе се навикне е многу полесно. Со многу мајки имам разговарано на оваа тема, една со оваа тактика го научила бебето само и бес нишање са заспива. Го легнала во своето креветче и излегла од собата го остабила да плаче 5 до 10 мин утредента 15 мин и така должела бебето се навикнало да спие. Мн е тешко знам јас ја нишав ќерками до 2 год скоро никако не можев да ја одвикнам сама да заспива и без нас во посебен кревет еве и сега е 4 ипол год таа уште со нас во кревет спие затоа децата од мали треба да се навикнат да спијат во свој кревет
И јас Сега ја заспивав во раце ми пишти душа ме боли гушкај гали да ја смирам. Сама да ја оставам нема шанса.
И што дека ќе си го заспивам во раце? Па тоа е макс година дена. Нема цел живот да го нишкам. Сега е период кога најмногу се гушкаат и галат. А да го слушам да вришти 15мин, шанси нема.
Мм еднаш се изнервира, не можеше да ја успие бебка со нишање и ја остави во креветче сама да заспиела. Ај важи викам, нема да издржиш ни 5 минути Почна да плаче бебе нормално, викам ај ќе ја оставиме да видиме што ќе прави. Ма какви, после 2 мин мм си ја зема во раце, си се погушкаа и заспа. Срце ми се кинеше како беспомошно плачеше, 2 минути како вечност ми се видоа. Колку и да ми е некогаш преку глава од нишкање, никогаш не би ја оставила да плаче до изнемоштување и од немоќ да заспие. Колку е сурово, навистина Има таков метод некој амерички, демек self sleep training, ама тоа америте за све се нездрави, не па за деца Нивните нека плачат, моето не го оставам така па последно да ми е.
Јас никогаш не сум нишкала, сами заспиваат од раѓање, но никогаш не сум ги оставала да плачат и вриштат, ако плачат ги зимам до мене ги легнувам, поголемиот ме чепка за мекото на ушите и заспива, а малава за трепки ме пипка Кога имам кризен период со неа, ништо не помага, нишкање па ич... вришти и во раце, вришти и до мене и едино се смирува ако излезам на тераса Ретко се случило толку да плаче (од грчеви, од мака на меше од некоја храна, од скок во развој), па тогаш само терасата ни е спасот, секогаш дувка ветре и тоа изгледа ја смирува. Не ми е јасно како можат тие луѓе да ги слушаат 15мин децата да им плачат... моиве кога плачат, јас се напрегам и стегам, греота е значи и мислам трауматично е тоа за бебето..
Е така Се сложувам до збор. Успивањето ми е единствен начин да го галам и гушкам. Само тогаш ме гушка и се гали. Ко маче е А се ќе си дојде само по себе. Ортопедот ми викаше-цел живот ќе оди, цел живот ќе оди , не форсирај ништо. Така и ова
Така е, и јас не можам ама има и такви мајки што можат да издржат. Еднаш така бев кај една другарка и ја остави малата сама у соба да плаче душата мене ме болеше и викам греота е земија она не ке плаче ке плаче и ке заспие вистина плачеше едно 20 мин и од умор заспа, и реков јако ти срце како издржа јас не можам и она ми вика епа затоа имаш проблем со ќеркати нишај ја за да заспива . И после некое време пак одам кај неа и вика видиш како сега не плаче знае дека треба да спие тогаш
Таа метода со оставање да плаче популарно се вика cry it out и е многу стресна и нечовечна за мене но има резултати. Јас одев со измеѓу метода, да лежи сам во креветче ама јас до него го галам, му пеам, зборам и оставам да заспие сам. И вака плачел ама сепак ме осеќа дрка сум тука, ако засили ќе го смирам и различно е, нема стрес ни за него ни мене. Зависи и детето какво е, мојот сфати брзо како сам да заспива и до ден денес со тоа немам проблем
Јас сонувам за тоа сама да заспива, ама немам срце да ја слушам како плаче. Ќе дојде и тој ден, нема вечно да ја нишкам, после цел живот сама ќе спие. Ќе дојде ден кога нема да сака ни со нас, па мака ќе ми биде. Се додека си бара сигурност со мама и тато ние сме тука
Кога се воспоставува ред со спиењево? Еден месец сме. Стануваме во 9-10часот, будна е еден саат и заспива пак. Ќе стане накај 13ч пак еден саат максимум будна и пак спие. Во сон плаче и давам да јаде и продолжува. Станува накај 7, јаде ја соблакам, ќе ја ставам во количка и заспана е за 10мин. Бањање во 9, јадење и нишкање и си спие до 12, и до 2-3 е будна Како да сменам ритам, да ја будам во 7-8 наутро? За да ги поместиме овие 2 часа по полноќ барем. Денес цел ден спие, дали по пола саат успеав да ја држам будна... Еве ја цврсто успана на мене лежи, жал ми е да ја разбудам.. Долга ќе биде ноќта изгледа.
Moevo bese so toj metod od prva den sam se uspivase ke pokenka malku i ke vide ke ne vide ako mu se nana ke nana, e tuka ima edno ama otkako pocna mm da odi uste od niedno vreme na rabota moravme pobrzo da se uspivame i pocnavme vo race ama za skoro se uspiva. A eve go sega se trkala po krevet i kenka ama ke go ostavam da si najde polozba i da si se uspie.
Колку што вие спиете ние толку не спиеме... Си викам нели дур се најмали цело време спиеле не постоело ... Еве ме поби....