Спиењето на вашето бебе

Discussion in 'Бебе' started by captivating, Oct 2, 2013.

1. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Прослави си. Не е секој ден таков, башка за викенд ти се погодило, маж ти сигурно е посреќен.

Skorpija25 and eli25 like this.
  2. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Јас имам проблем со денските дремки уствари не знам дали е проблем или такво е детето. Беба е скоро 5 месеци и навечер заспива околу 21-22 зависи како успееме со успивање ( бањањето и е во 20 часот, пробавме и од 19 часот ама пак не заспиваше пред 21). Навечер се буди еднаш за цицање и станува околу 6-7 пак цица и е будна 2 саати па заспива и таа прва дремки и е саат, саат ипол и е супер арно ама во текот на денот тера уште 3 дремки од по 20-30 минути.:( Не знам што да сменам за денскиве дремки да ги средиме? Кога беше убаво времето знаеше да заспие и по 2 саати напладне ама строго надвор дома не. Колку ви спијат преку ден на таа возраст?

3. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Помири се дека такво е детето. Навечер спиеше од прв ден, преку ден на секои 2-2.5ч по 45 мин.
    Јас ептен се замарав, ама сега си викам будалетинка сум била. Како и за нас, возрасните, има спијачи и неспијачи. :)
    И ден денес успивањето денско е проект!

Majjja, Lavica2016, Coco31 and 4 others like this.
  4. jule84

jule84 Истакнат член

Значи како напиша исто и ко за моето бебе. Истиот распоред го имаме 6+ сме, ама со дремкиве преку ден што ќе правиме слабо спијат летово надвор знаеше да поспие ама сега слабо.

mimiiiii likes this.
  5. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Исти сме и ние. Иако сме помали.
    Надвор заспива во рок од 5мин.
    Ко што иде зима дома ќе спие по 30мин.
    Нисам ја те срече, да спие дома бар 2ч.

6. duffi

duffi Форумски идол

Никогаш не сум доживеала да спие бебето 2 часа. Не се има случено вакво чудо.
    45мин макс.

Море нека спие навечер тоа ми е битно. Дента се поминува секако.

7. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Исто! :) Поарно ноќта да ја спие.
    Затоа куќата ќе ми прооди. Ништо не може да се пофати

Majjja, Sexybaby86, kiki_riki and 4 others like this.
  8. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Ми олеснавте.:D

А во колку ги легнувате навечер?
    Барем да успеам порано да ја легнувам, некогаш 22 не фаќа, ако успееме во 21 часот да ја легнеме славје е.

9. eli25

eli25 Форумски идол

Периодов 19.30-20 ч заспива. Пред да се смени саатот ,20.30-21 заспиваше :)

TeddyGrey and mimiiiii like this.
  10. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Јас пробував од 20и30 да ја легнувам ама не успевав. Па сеа скоро секој ден во 9 заплакува за спиење, до 9ипол е заспана.

mimiiiii likes this.
  11. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Не знам колку пати пробав еднаш заспа во 20 и 30 часот и живи среќни, а таа уствари си дремнала и во 21 се разбуди свежа па до 23 се успивавме.:D

TeddyGrey likes this.
  12. Chanell*

Chanell* Форумски идол

@mimiiiii Исто!
    Пред 22 шанса нема да заспие, неколку пати заспа пред 21, ама дремка и било на госпожата, па едвај после во 23 па и покасно сме заспивале.
    Мојата заспива во 22 секогаш.
    Навечер цица 2-3пати, спие до 9-10 сабајле.
    После саат и пол од станување заспива.
    Преку ден 4 дремки од по 20-30мин има. До пред месец и пол спиеше и по 2ч ама сега шанса нема.
    Не им е забавно спиењето веќе :D

Битно редот си го фативме, секој ден во исто време спие/дремнува.

Sexybaby86, Coco31, mimiiiii and 2 others like this.
  13. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

@Chanell* @mimiiiii битно заспиваат.
    Кој 9,10,11... Барем спијат ноќе.
    Има деца со испомешано ден и ноќ. Ќе се научат со тек на време да легнуваат и порано.
    Кај нас секој ден е различно.
    Еден ден во 20:50,следен во 21:45,па во 21:00, па во 20:30. Човеченца се и они, како што и ние не заспиваме секој ден исто.
    Ние на пример, пред главното спиење си удираме една плачка... Од смеење, директ иде плачење и заспива. Човеченце.

Last edited: Nov 24, 2018
    Majjja, Shelea and mimiiiii like this.
  14. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Мојата беше иста. Три дремки по половина час. Година и 5 месеци е пред два месеци намали на две дремки по час, а сега пред две недели има една дремка по 2 часа и тоае цел ден турбо. Некогаш се чудам како издржува.
    Инаку што и да правиш џабее. Се имам пробано, порано легнување, станување, држење будна да прескокни дремка. Џабе е се од наша страна, кога тие ќе сакаат тогаш :)

Sexybaby86, kukla21 and mimiiiii like this.
  15. Abc07

Abc07 Истакнат член

Moevo pa preku den znaelo i po 3 saati da prespiva ama mama da bila do nego :) inaku po pola saat da gi obnovi bateriite... probav nekolku pati otkako ke zaspie da si najdam dr obvrska po doma arno ama a izlezes od soba op ono stanalo. I od togas do nego ono nana ja odmaram i site srekni i zadovolni.

Majjja and duffi like this.
  16. Shelea

Shelea Форумски идол

Во 21часот почнува кенкањето, триењето очиња и брмрмрмрбчењето. Ја легнувам на нејзиниот дел од креветчето, цица пола саат и веќе во 22 е кома.
    Ова последниве месец ипол е така. Се буди еднаш среде ноќ за цицање и менување пеленка и евентуално уште еднаш во 6 сабајле. Веќе во 8 сме сите будни.
    Кога имаме гости, гледам да се до 21-22 часот и после фајронт. Се вознемирува малата ако и се прекрши сонот, а и реално со неа и јас заспивам и скроз ми е подредено времето за нејзиниот сон.
    Ретко кога заспала подоцна од 22ч, ептен ако сме заглавиле со луѓе или кога ја оставаме кај моите за да се појавиме некаде, обавезно до 22ч сме дома. Барем првиве месеци сакам да имаме каков таков ред. Не е спанка, и дневни дремки едвај две по пола саат вкупно и се собираат.
    Знам дека ќе менува, ќе растат заби, па ќе има кошмарчиња, ама би се трудела некои навики да ги одржуваме.
    Инаку не ја бањам пред спиење. Ми се расонува и мислам дека ја освежувам наместо успијам :D
    Обично ја бањам попладне накај 15ч, и тогаш знае да задреме пола саат. Ако ја избањам во 21, ќе биде будна до полноќ. Двапати се зезнав така, трет пат сменив техника.

17. Abc07

Abc07 Истакнат член

Hhhh ova so banjanjevo me potseti ednas go banjame malovo i deka bilzese 20 casot on mi se uspa na sred banjanje... nekako uspeacme da se oblecime posle toa nemozese da se svesti za mlekce.

Majjja, Skorpija25 and mal.ecka like this.
  18. oli18

oli18 Истакнат член

Нас ни се поремети ноќното спиење. Секоја вечер ми се буди со второто млеко околу 4-5 на сабајле со огромна желба за играње. Гуга, се смее, си игра и се така додека не се измори и не презаспие. Вака е последниве 10тина дена. Не знам дали да и го поместам легнувањето навечер??? Инаку ја легнувам во 8, прво млеко околу 1, второ млеко околу 5, после ќе презаспие околу 6:30 и се буди околу 9. Преку ден прва дремка во 12, втора околу 4. Денските дремки и се по 2 саати а ако спие по малку има и трета дремка. Малата ми е пет месеци. Стварно не знам зошто и се поремети ноќното спиење ????

19. duffi

duffi Форумски идол

Период е мајче. Скоро секое бебе го поминува. Дај му до знаење дека е време за спиење, не за игра.
    Гушни го до тебе и пробај да го презаспиеш. Не му зборувај, не пали светла.

20. oli18

oli18 Истакнат член

Баш така правам.. Не и обрнувам внимание да и биде досадно. Мирна е, не плаче и сама си презаспива само што и јас треба да бидам будна тоа време (waiting)

duffi likes this.