Малата кога вадеше заби се зезнав ја зимав со мене да спие во кревет зошто цело време бараше утеха. Еве сега 1г и 3мес, преку ден спие во количка нормално се убивам од гурање, а ноќно време само со мене на спална. Секако пробував и неќе креветчето да го види. Се кооорне од плачење ако ја ставам во креветче. Ќе се смени ли ова или да ми е жива и здрава?
Hmmm a kolku vreme veke spie so tebe? Od primeri okolu mene obicno ako se naviknat so mama i posle tolku e so krevetce. Za primer na bratuceda imaat po 14 i 11 malite i den denes se vo spalna so niv. A mozevi i ke smene ako pocnes da go ostavas od koga ke se unese dovolno
Не мора да значи. Мојата кога имаше 7,8 месеци сакаше со мене да спие, па после некое време пак во креветче се врати.Еве сега е 17 месеци и има ноќи кога по цела ноќ спие во креветче, а има и кога сака со мене. Значи, не се знае, деца се, менуваат постојано.
Фала Богу мојава в креветче нанат 6 месеци. Мн ретко ја земам со мене, најчесто рано сабајле кога ќе стани за цицање и ми е мака да ја враќам в креветче. Јас на пр. кога бев мала им бегав на моите и идев со перницата под мишки и со дедо ми спијав до 1 одд.
Значи до 11 месеци си спиеше во креветче без никаков проблем. Стави ја излези од соба она спие. Почнаа забите и... Ама сега и преку ден сака само во количка да спие. Сите велат од се можеш да одвикнеш дете освен од спиење со родители. Да се надевам дека ќе добие желба сама кога ќе биде малце поголемка
Имате ли совет..беќе неам надеж Малава веќе 2 месеци, а може и повеќе не спие мирно. Станува, лази се пика во нас пос над врз нас. се буди, приплакува и триста чуда! Една недела беше ок, па си продужи по старо. Препишував на заби, излегоа. Она пак исто! За брат и исто маки, али да не гњавам со тоа. Спобудалевме веќе.
Само на грбче спијат новороденчиња така? После колку време може на страна да го легнеш или на стомак? И до колку време е без перница? Јас ќе бидам мамичка за некој ден или некоја недела не се знае и ми рекоа не се користи перница до 6 месеци
Перница колку шо знам после годинка чак и више....моево првите месеци спиеше настрана од позади редев кебенце во ролна за да се потпиат да не се вртит...накај 2 и пол месеци само преташе и на грб се местеше и така ми спијаше до 5 месеци. Сеа само на стомак ми спијат само се местит
Ме изнасмеа со ова, да е жива и здрава Нема да сака да спие со мене кога ќе порасне. Вака си се тешам јас И дунде правеше слично, не толку драматично, ама кога стана мобилна имаше фаза кога и во сон "вежбаше". Одма ја земав да ја презаспијам инаку ќе се разбудеше и отиде се по петлите. Немам совет. Само поддршка
И мојата исто прави @wannaBeMomma. Дури и седнува на газ, или скроз се исправа во креветче фатена за оградичката. Јас само ќе ја легнам пак и така си останува, си продолжува да спие. Така сфатив дека уствари не е будна кога го прави тоа. Прво ја земав, па ја презаспивав по цел саат, ама откако не ја чепкам, си спие. Баш вежбаат што вика Кукла. Кога научи браво да прави со рачињата, знаеше да си седне во креветче сред ноќ и да плеска Тоа е, ќе прават така додека стекнуваат вештини. Ја прашав Палчевска за ова, рече само остај ја сама да престане, нема што да правиш Е некогаш апла ќе се разбуди и распее, па тогаш мора презаспивање, ама ретко се случува.
Моментално она спие со татко и на спална и го прави ова. Значи до 1 има мирен сон после до сабајле е тоа. Е сега он ја научи на спална да спие. Јас морам да спијам со брат и ради неговите епизоди. Ќе му речам да мења шо и да прави. Пред некој ден ми рече за малце ќе паднел од кревет шо се бутала у него. Покриена не сака, откриена може и е ладно. Нз више што да се прави. Со брат и вакви проблеми немав. Затоа сеа ми наплаќа
@wannaBeMomma а не, мојата во креветче, оти од спална ќе се измкне и падне 100%. Инску, чудно, ама епизодиве на мојата исто се секогаш после 1, и на другарка малиот исто. Очигледно сите деца на оваа приближна возраст го прават истото. Можеби е проблемот дека е на спална и има многу место да “ровари”. Не знам што да кажам, секогаш си се тешам за што и да е со она “фаза е, ќе помине”. Еве мојава да не ја урочам пак се бута, се тутка, станува, седнува, ама не знам кога последен пат сум станала да ја презаспивам. Само ја легнувам од седечка позиција и продолжува. Имаше период и тука се жалев, секоја ноќ по 2-3 саати беше будна, нишкав, пустев, пукнав мислам. Сега за сега е ок. И јас викав до забите е, ама врска немаше. И исто откриена е цела ноќ, а ја покријам се распретува, и веќе се откажав, што да правам. Вреќичка нема теорија, вришти.
@wannaBeMomma јас мислам дека една од причините зошто се буди е големиот простор. Бебе спие со мене, на кревет, залепен за ѕид, он е до ѕидот и откако буквално ја оградив таа страна и над него со перници помирно спие и не се буди често, јас секако сум до него и не му давам да шета многу. Станува и он, си седнува, плеска, лази, бута, но во сон, најчесто првин кенка, па ако не ме разбуди, ќе се разбуди и он. Но станување и седење у пола ноќ нема. Не знам, види пробај. Матичнава рече причина секако се заби, но и процестот на ,,растење,, и преживување на денот, почнуваат да сонуваат, почнуваат да чувствуваат осаменост или блискост, па од таму и немирното спиење. Околу облекување, пробај секако..
Од вечерва оди во креветче па ќе видиме. И малиов дур беше со нас шеташе по цела спална но не се будеше, а сега спие нормално. Лошо е што јас не сум со неа па не знам татко и колку ќе има трпение во сред ноќ
Ja ednas go zema mali do mene da nana mn nemirno nanase i se zeznav za site pari ne me ostavi oko da sklopam zatoa po tri saati go deportirav i nema veke. Lekcijata e naucena
Мојава сака да допре нешто со главата. Кога ќе се допре до рамот на креветот се смирува и така најмирно спие. Чудно. Не сум се зачитала зошто, ама ако почне многу да прета, знаеме да и ставиме рака на главата (да мисли дека нешто допира) и она инстантно се смирува.
Мами ние сме 6м,бебе спие во креветче.Веќе месец ипол не станува за јадење,мирно спие докај 4-5,после на секој пола саат станувам да го местам,едно што се открива, друго што со нозе искача од решетките на креветчето. Пробав да му давам млеко мислев да не е до тоа,не сака да јаде вришти пишти,значи не е гладен.Во вреќичка нема шанси да спие,пробав дА му го барикадирам ќебенцето,рита додека не се открие го фаќа нервоза така и се буди. Пробав еднаш и со нас на спална,со нозете кај татко му на глава. Чаре некое,или мама да си го мести и покрива.