После бањање носиш во соба, во темно, цица/пие млеко и заспива. Ако се разбуди, не пали светло, не збори, не анимирај. Ако плаче, занишкај малку, да се успие пак. Пробај вака неколку пати, биди упорна, па веројатно е дека ќе се навикне брзо дека треба да спие, а не да седи будно до 11. Сите се будат навечер. Скоро без исклучок. Ама тотално погрешно е дека бебе од 10 месеци нема ред. Како тоа нема? Ако ти немаш ред, ни тоа нема да има. Се знае кога е будење, до 7 наутро најдоцна треба да стане, појадокот до 9 најдоцна, после прва дремка, па кога ќе стане подој/млеко, па занимација, ручек и пак спиење, после пак занимација/подој/млеко, ако сака пак попладне може да спие, зависи од детето. Вечера најдоцна до 19 часот после бањање и кревет. Толку е просто. Ако секој ден не станува во исто време, и немаш воспоставено рутина во оброците и дремките, не можеш да очекуваш бебето само да го направи тоа. И моите вадеа заби, поминаа грчеви, скокови во развој, па никогаш не им ја нарушив рутината.
Не може да нема ред на 9м. Моето си воспостави ред од 2 полни месеци и уште тераме исто. Со тоа што до кај 10м легнуваше околу 19:30 , а сега 20:30. Што сметам дека е таман за него. Сега е скоро 13м. Ти треба да се потрудиш да воспоставиш ред. Прво будење наутро секогаш во исто време. Мене малото ми станува околу 8. Кога ќе станува во исто време и ќе заспива во исто. Ќе јаде во исто. Децата сакаат рутина. А родителот е тој кој ја темпира.
Во два месеци два пати ми се разболе со висока температура и многу кашлање, па не спиеше по цели ноќи и се се измести. Се надевам ке успеам пак да си го вратам во ред
Неколку дена девојкава ми спие немирно, а до сеа беше мирен спијач. Како ќе ја легнеш, така си спиеше. Деновиве почна да мрда како да сака да се сврти на страна да спие, а не може. И пак се враќа на грб,и пак пробува на страна. Будна се врти од стомак на грб, и од грб на стомак, веќе делумно и лази, се подисправа ама у сон се мачи и до пола. Да ја легнам на страна да и помогнам или да ја оставам? Не се буди, ама мрда бајаги и некако главата нагоре ја мести.
Исти сме и ние. Во спиење ќе се сврти од грб на стомак и ќе стои така исправена, не и текнува дека треба да ја спушти главата и да продолжи да спие. Мене ми е смешна дека се прави со затворени очи, дури и кога ќе се сврти на стомак стои со глава дигната а очи затворени... Смешки. Инаку најчесто и помагам за да не се разбуди скрос. Ќе ја свртам убаво на страна и ќе ја наместам да не се мачи.
@TeddyGrey помогни и. Веќе цела 2 недели машково спие на страна и после сам се превртува на стомак. Уствари кога увидов дека мрда, прета, плачи се нервира веќе неколку ноќи го пробав вака. Го легнувам странично после он си се мести како сака. Дотогаш се мислев што му е, немирно спие и најчесто го земав на спална со мене и продолжуваше. Од кога сменив со начинов еве веќе 2 недели, конечно раат спијаме и јас и тој по цела ноќ.
Ова моево веќе не е бебе...ама луѓе уште станува на отприлика 3 саати за да го земам и нишкам...во спротивно плаче, се расонува...вика мама земе и точка...20 месеци има и веќе ми е хроничен замор тоа станување во текот на ноќта... на едно станување пие ад...ако не му дадам заспива ама се буди уште побрзо од 3 саати...надеж дека наскоро ќе смени?
Да споделам искуство, може ќе му се најде на некого. Бебе е скоро 3 месеца (уште 2 дена), и сме со одличен распоред. Заспива околу 10 навечер и спие до 9 сабајле со едно станување за цицање околу 6 и одма пак заспива. Моментално работиме на тоа да се елиминира и тоа станување, еве денес спиеше до 7:15. Ова е според МОС (Moms on Call) методот. Прашував на темите "совети за бебе", ама не најдов друга мајка што го користи да се консултираме. Се водам според книгата со истото име, ако некој го интересира ќе го споделам распоредот. Вовесов рутина на околу 5 недели, профункционира за околу недела дена. Значи од 6 недели почна да станува само 2 пати ноќе, на 9 недели почна да станува само еднаш. Баш на 8ми март спиеше првпат многу долго и пишував на темава од радост. Сакам да кажам дека рутината е најбитна. Кога ќе легнува и станува бебе ќе си направите според лични потреби (ние стануваме во 9 бидејки тато иде во 10 на работа) и да се држите до тоа и на викенди и на искачања максимално. Од искуство сакам да кажам дека функционира. Бидејки ми е прво дете и мене многу ми значеше да си имам рутина.
Добро, ќе пукнам значи овие 2 дена. Никогаш не заспиваше со цицка. Овие два дена само со цицка заспива. Полудувам скроз. Апетит намален деновиве, вака не цицала ни на 5 - 6 месеци. Ја оставив да видам до кај ќе трпи(очите полузатворени и кенка во полу сон). Саат време се тегнеме не заспа. Не песнички, не галење - ништо. И дадов да цицка, заспа за помалце од 3 минути. Ама не сакам вака да се научи. Проба и мм, не заспива, почнува да вришти, а полузаспана е, само да склопи очи. Ова за денското спиење. 8 месеци не сме биле вакви никогаш. Бебе е 8ипол месеци. Дајте нешто - совет, утеха, не знам... не може вака на цице да заспива, од кај и е овој новитет не знам, ама упорна е до крај. Гладна не е, бар денес го изеде ручекот, а и она не цица, колку да се успие и е.
Заби. Кога ќе избијат може нема да заспива со цице. Па нови заби, ново заспивање со цице... Утеха е дека така всушност бара утеха во мама. Совет: Јас би ја успивала со цицање не би ја оставила така иако не знам што е "правилно" или да речеме "попаметно".
Доле има два пораснати. Горе три пробиени, веќе до пола, две двојки и еден кец. Дали тој кецот што фали ја мачи, зашто до сега вака не правела, а веќе има 5 заба.
@Lina92 @gjoker4e 9:00am (C*) ************** Feed, then awake and playful until the first nap 10:30am Nap (as close to 1 ½ hours as possible) 12:00pm Feed, then awake and playful until the nap 1:30pm Nap (as close to 1 ½ hours as possible) 3:00pm Feed, the baby is generally alert and playful with on and off fussiness. 4:30pm Nap (as close to 1 ½ hours as possible) 6:00pm (C*)“Supper Feed”. ************ If the clock says 6:00pm then there is a breast or bottle in the baby’s mouth. After this, do not feed again until 9pm. 7:30pm Catnap (45 minutes – 1 hour) This catnap begins to get difficult and can be done in the swing (strapped in) if needed. 8:30pm (C*) Begin bath time routine 9:00pm (C*) Bedtime feeding ************ 9:30pm Put in crib, turn on white noise, and make sure the room is dark. Swaddle at night until 3 months of age. Now we are likely to get past 6am (or even 7am) Ова е распоредот за 8-16 недели на кој сме моментално, адаптиран на нашето станување во 9. Оригиналниот распоред започнува во 7 сабајле и заспивањето е соодветно во 7 навечер, значи најбитни се временските периоди за секоја активност, а во колку саат ќе станете и легнувате одредете си според личните потреби. Има различен распоред за 2-4 и 4-8 недели, и после овој има уште еден за 4-6 месеца, книгата што ја имам е до 6 месеца, па потоа има друга која планирам да си ја купам кога ќе дојдеме до таа фаза. И морам да напоменам дека во книгата е потенцирано задолжително користење на white noise и сосема темна просторија за спиење. И периодите одбележани со *С се апсолутно задолжителни да бидат во наведениот саат, останатите може да варираат со 15тина минути. Нема думкање, смирување само со тапкање и шушкање, кога плаче детето се смирува до 3 пати и после може да се даде дополнително хранење ако сеуште е вознемирено. Има и дози на млеко, ама бидејки ние сме само на доење тој дел не го следам, едноставно не можам.
@Lina92 јас ја имам на Kindle, 10 долари беше (околу 500 денари). Ја барав во книжариве наши ама ја нема. Има опција на амазон да ја нарачаш во хартиена верзија ако ти се исплати да платиш шипинг.
И јас сакам да и воведам ред на моето памукче, 3 недели, станува навечер само за јадење зависи ако јаде накај 10 станува 1-2, ако јаде накај 12 вечерта станува накај 3-4 часот зависи колку грама е јадена.