Јас сум многу голема спанка и многу ми беше, и уште ми е битно, да го научам бебето дека ноќе се спие, дење се игра. Од прв ден навечер е се угасено, освен мала ламба кај него во соба (спие сам во соба). Кога ќе стане за цицање навечер нема многу зборување и играње, само цицање и назад во кревет. Пробај како што ти кажа очичка, дење држи го буден, во игра, во галама и кај 8-9 почни иста рутина секој ден, пример: бањање, приказна, цицање со пригушено светло, кревет. После неколку дена ќе знае бебето што да очекува и ќе се успива. Само неколку дена мора да издржите да му ја смениш ноќта со ден. Јас на сите гости кои ќе ми се најават им кажувам дека во 8 бањаме бебе и дека се гаси ТВ и светло за да си одат. Безобразно или не, еднаш имав гости на спиење, се ми поремети. И она што кај мене маж ми го применува од почеток, а јас прво се лутев зошто го остава сам, а сега гледам дека бил во право. Он го успива малиот после ранење секоја вечер, и го остава сам да се успие. Ќе го понишка малку и додека е сонлив, а буден, ќе го легне на креветче и седи до него да го гледа дека е тука. За кратко време малото се успива. Многу, Многу е важно да го научите само да се успива додека е уште мало за да не очекува дека секој пат ќе го нишка некој.
Воопшто, ама воопшто не е безобразно. Луѓето и треба да се свесни дека одат кај мало бебе кое си има ред. Ама, за жал, некако повеќето се скарани со осетот и мора човек вака да си кажува. Јас и сега не примам гости касно, ретко се случува ако е со повод, на децата им треба ред и рутина. Инаку, за заспивањето само, пред се би рекла зависи и до родителот. Јас не сакав сама да заспива, мене некако ми дојде да и пејам, уште и пејам пред заспивање. Најомилен дел од денот ми е кога ќе си се спремиме за спиење, ќе си легнеме, читаме приказна обавезно и потоа си легнуваме гушнати и пејам додека не си заспие. Непроценливи моменти се тоа за мене и уживам ептен во нив. Сакам да кажам, да си правите како ви одговара најмногу.
Ако, како ти одговара така. Сакав да реплицирам само на тоа многу е важно да се научи само да заспива, дека тоа е важно само доколку му одговара на родителот така, инаку не е воопшто важно дали некој ќе го успива ако така си сака.
Ова со тв уклучен навечер ти е грешка голема. Треба да биде исклучен. Имам само едно сијаличе дитекно се буцка во штек и само тоа ми е уклучено цела вечер, пригушена светлина е. Ако е укл тв или сијалица не се лачи хормонот за спиење кај бебето а и кај возрасни. Јас од 10 почнувам со успивање во спална се исклучено, до 12макс е заспам милум или силум и после се префрлам во дневна на гледање тв и време за мама. Сум седела и до 3сабајле неможам даа се изнаауживам тој период кога знаеш дека бебе спие
Не дека јас сум сфатила нешто ептен со 2 месечно бебе, ова што сум читала дека бебињата ако научат да заспиваат ќе можат да презаспијат штом се разбудат навечер без да бараат пак успивање. Инаку моето бебе спие убаво, ама откако е роден, јас се сменив цела. Не можам да презаспијам кога ќе станам за доење и дремам цела вечер. Некое чаре за мене?
Ова и јас така го знам дека е, и затоа од старт работев на тоа да заспива сама во креветче. И тоа функционира. Чаре за тебе не знам, јас после доење се комирав
Зависи најмногу од бебе до бебе како спие, секое е различно. Има некои природно што не се толку захтевни и да го оставиш ќе си заспие, едноставно да нема толкава потреба од допир. Има други кои не можат сами да заспијат, не се чувствуваат сигурно и им треба заспивање. Можеби ноќта пак ќе треба да се презаспива, можеби нема, секое е различно. Има и бебиња што дневната дремка ја поминуваат само со спиење врз родителот или до него, ако го оставиш станува кенкаво за 15 минути, а со родителот спие и два саати. Не значи дека има нешто погрешно со бебето или некаков проблем што ние треба да го исправаме и учиме, едноставно си е такво. Е сега, модерново време за жал не ни дозволува целосно да ги следиме потребите на бебето, па мора да ги учиме да се прилагодат они на нашите потреби. Тоа е тоа.
6 meseci i 1 nedela sme... Eve ne mi e jasno pa da prasam... Kako i sto pravite da vasite bebinja se uspivaat "taka" ...sami, si lezat, si cimolat, drzat nes vo raka, glodaat i gi gledas se uspale...stvarno ne mi e jasno. Pa koja sreka ja imate vie. Nez am dali 6+meseci e seuste mala. No celi 6+meseci spie SAMO vo transporter na kolicka. So niskanje, peenje 2 saata. Znaci uspivanje premnogu tesko, mize i place... sekok mozen nacin na uspivanje i mesto na spienje mi e probano i ne biva. Ziva nenaspana kremav raci i velam spij vo transporter. Pri sekoe premeatuvanje stava a ne pa li sama da se uspie na krevet... jok bre luge. Da se nadam deka rano e ili da se tesam deka takva e.
Мајки колку време дента треба да спие бебе од 2 месеци.Немаме никаков ред.Дента спие 2-3пати по од прилика 1 час. Секоја вечер е будна од 1 часот и заспива кај 3,спие до дтугиот ден до 11-12. Незнам како да и го сменам редот.
Ne sakam da te razocaram, no ne baraj da imas red. I mene mi velea site mala e mala e.. eve 6+ meseci i seute mala e.. red nikakov. Mesec vreme se uspiva vo 3ipol 4sabajle. Znaci zaspiga vo 10ipol vo 11ipol 12 max se bidi i kraj pocnuvame zabava. Da sme preskoknele dnevna dremka ta ova ta ona. Ne biva bebe e mu se spie place da spie oci trie.. kako da ja zaigram ni odi ni zbori... pej igraj zbori pa ziv covek si ke puknis. U raci po cel den ne se drzi, posebno ako si sam doma ko mene. Ne e red, do bebe e. Sekoj mesec razlicna sema na spienje ima. Ili ke cekame da se upravat preku nok ili ednostavno takvi se bebki.
Редот се прави од првиот ден. Никогаш не е касно ако сакате да пробате. Бебињата сакаат рутина. Ако сте конзистентни секој ден, бебето ќе научи кога е време за спиење а кога за играње. Има и полесни и потешки бебиња, ама јас лично не верувам во тоа дека е невозможно да му фатиш ред на бебе. Времетраењето ти е во ред, само касно легнува. Треба да спие 3 пати на ден по 1-2 часа, и 10 часа ноќе. Почно да ја будиш во 10 одсабајле неколку дена, па во 9, и се така порано додека не дојдете до станување во 7 наутро, и тогаш ќе си легнува накај 10 навечер. Нормално дека до касно нејќе да спие кога спиела до пладне.
Син ми кој има 5 месеци заспива во 8 сат станува за млеко во 2-3 и продолжува со спиење, некаде читам дека требало да се прекинат ноќните подои каков ред на спиење имаат вашите малечки?
кај нас уште кога се роди првото бевме со пуштен компјутер (немавме тв тогаш) и не пречеше на бебето. Еве израсна на тој начин. Јас ако ми е скрос темно не можам да спијам. На факултет имав цимерка која користеше такво ламбиче за во штекер ама не ми даваше доволно светлина и потешко заспивав. Сега сме со пуштен телевизор и тон запрен скрос на нула. Немаме мака. Дојдов да прашам како спијат бебенцата на 5 месеци ама сте пишале и прочитав. Ние заспиваме крај 9ипол - 10 стануваме крај 8-8ипол а навечер секогаш различно се буди. Некогаш еднаш некогаш два пати некогаш три...
Моево дете мења од недела на недела. Денски не спие асално веке 2 месеца, сега има 7. Едвај 2 дремки од 20мин, шанса нема да ја презаспиеш. Е навечер имаше период до 3ипол месеци си спиеше супер, се буди за млеко ама тоа е се во сон, и давам шишето ,пие и продолжуваме. Е сега ке биде не фер да кажам дека сум ненаспана, кога сум, аааама почна да се буди мн често, т.е на мали временски интервали. Сега ми се буди на 2ипол саата, сака млеко, ке и дадам шише и продужува, порано ми легнуваше исто во 8 ама се будеше тек во 2 -3. Сега легнува во 8, станува за млеко во 11,2, и 5. Не е многу тоа? Инаку има веке 2 оброци и не е дека е ненајадена во текот на денот, баш наротив лапа све живо и одличен јадач е ,и супер напредува во килажа. Не знам со пиењево млеко навечер што е , па новороденче коа беше не пиеше млеко толку прашањето ми е:дали е стварно гладна, зашто све пие до поледна капка (мислам дека е стрвна) како да почнам да укинувам бар по едно млеко навечер? Имам пробано и да ја земам да се гушкаме, ама не , се разлутува уште толку и си го бара шишето
Здраво. Некоја мајка со искуство од тренингот за спиење на "dr. Goodnight" да ми објасни подетално колку пати во тие две недели се оди, која е цената и дали има ефект. Благодарам.
Јас се информирав за цената пред околу 2 месеци, 6000 денари е двонеделната програма која ќе ти ја изработат врз основа на претходно одговорен прашалник кој ќе ти го дадат со цел да се запознаат со целокупната ситуација со која се соочувате. 12 000 денари е доколку сакате во тие 2 недели да имате 24/7 достапен тренер по телефон. Јас искрено не се нафатив зошто некако немав доверба а и сепак е нешто ново кај нас па немав од кој да слушнам за искуство. Набрзо после информирањето за оваа програма, бебка ми смени преку ноќ, фативме ред, си ја преспива цела ноќ без будење, а преку ден спие 2-3 пати по саат и пол-два. До 7 месеци немаше врзано ноќно спиење повеќе од саат-два, а дневно воопшто.