Форумџика на годината

Спинална анестезија

Дискусија во 'Бременост' започната од Dory, 12 септември 2014.

1. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.620
    Допаѓања:
    2.898
    Осеќав допир пред да почнат да сечат. И реков на сестрата ама јас се осеќам :D мислев и сечењето ќе го осетам, ама не. Воопшто не осетив ништо потоа, ниту допир ниту болка.
    Другарка, пак, ми кажа дека осеќала како скокоткање кога ја сечеле.

На GIGI69 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.314
    Допаѓања:
    10.921
    Јас само тегнење осеќав кога вадеа бебе, друго ништо.

3. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.634
    Допаѓања:
    14.409
    Само тегнење кога го вадеа бебето, друго ништо.

4. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    741
    Допаѓања:
    542
    Има ли шанса да не може да ми стават анестезија поради проблеми со кичма? Имам кифоза (во горниот дел од грбот), сколиоза, лордоза… ама па си викам кој нема нешто такво денес?:mm: знаете ли дали би имало проблем?

5. praski4e

praski4e Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    1.400
    Полека почнува да ме фаќа страв од спинална анестезија:sweat: како наближува времето за пораѓај. Споделете искуство дали ве болеше, што осетивте?

6. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.124
    Допаѓања:
    1.132
    Со првото ништо не осетив. Со второто се осеќав ама како утрнато местото и осеќав сечење,влечење,тегнење, крајното веќе со шиењето не осеќав

7. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.124
    Допаѓања:
    1.132
    И мене ми беше страв и се тресев ко п**ка таму на масата у сала или ко прасе пред колење. Нз што ме плашеше повеќе во моментот царскиот или спиналната. Ама помина супер се навалив осетив само како мннноооогу нежно штипнување и толку а со првото ни тоа не осетив

На praski4e му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.458
    Допаѓања:
    74.964
    И мене многу ми беше страв од боцкањето. Ми звучеше ептен страшно боцкање во р'бет.
    Кога одев накај сала, мислам дека ќе паднев од страв. Со сите сили си ги држев солзите. Дојде моментот, анестезилогот ми кажа дека нема ни да осетам. Ми ја покажа иглата за да ме смири. Многу е тенка и малечка. Навистина не болеше. Како најситно пецкање, а почувствував и кога ја вбризга течноста, ама не ме болеше.
    Супер ми објаснија што ќе се случува, како да се наместам. Беше многу, многу полесно од што си замислував.
    Анестезиолгот ќе се осигура дека делува, па дури после ќе почне гинекологот. Од тој момент натаму го почувствував само вадењето на бебето од мене. Сестрата ме предупреди кога дојде моментот, ми се доближи и ми кажуваше што се случува. Премногу ми значеше поддршката и објаснувањето од нејзе. Осетив само како влечење и притисок, болка не.
    Знам дека тремата и неизвесноста не можат да се победат, посебно за олку голема и важна работа, ама пробај да мислиш позитивно. Посилна си отколку што мислиш, се ќе биде во ред :sun::hug:

На 5678m и praski4e им се допаѓа ова.
  9. praski4e

praski4e Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    1.400
    Ти благодарам многу многу за искрено споделеното искуство. Многу ми значи :l:

10. praski4e

praski4e Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    1.400
    Ти благодарам многу за споделеното искуство:l:

На KikiKviki му/ѝ се допаѓа ова.
  11. MiloMalo

MiloMalo Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2011
    Пораки:
    1.012
    Допаѓања:
    3.583
    Немој ич, ама ич да се плашиш, мене анестезиологот ме муабетеше и општо персоналот, толку беа пријатни што не се ни чувствував дека ќе се оперирам. Кога ме боцна во грбот, осетив само како допир, најискрено, воопшто болка немаше, баш како допир буквално. Сѐ ќе биде во ред :hug::l:

На 5678m му/ѝ се допаѓа ова.