Спинална анестезија

Discussion in 'Бременост' started by Dory, Sep 12, 2014.

1. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Не.

LiliBoz likes this.
  2. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Еве и јас ќе ти одговорам..не никаков документ не потпишав никогаш за ниедна анестезија па ни за пораѓајот. Прашана бев само дали сум алергична на нешто, дали пушам, здраствени проблеми и оперативни зафати, тежина и висина. И нормално она што ти го кажуваат да не си јаден и пиен пред анестезијата најмалце 12ч.

stevemila likes this.
  3. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

чудно. Јас во Ремедика потпишав. државно немам ништо правено а приватнии два пати потпишав

sofi2107 likes this.
  4. alisijad

alisijad Популарен член

За сите три потпишував, за спиналната на бокс анестезиологот ми донесе да се потпишам ,немам зашто да измислувам. А оние што одеа на пункции додека сум ги гледала сите се потпишуваа, на албанките од косово им преведуваа за што треба да се потпишат. Не ми е верно пред операција да не се потпише некој поготово не во систина со куп документи ми донесуваа секој пат, дури за серклажот од што бев преплашена ми идеше да им кажам манете ми се веќе :D

emkaemka, joy1, LiliBoz and 1 other person like this.
  5. kukla21

За пораѓај 100% не сум потпишала. За пункција се потпишуваат документи, ама не за анестезија.

6. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Како што ти одговори и Кукла. За пункција потпишуваш документи за јајце клетките, согласност доколку донираш, согласност дека терапијата која се прима има нус појави ( ова се потпишуваше дур Систина беше кај Олимпико ) после веќе никогаш не потпишав документ за согласност од нус појави од терапија, потпишуваш документ за согласност за замрзнување или одмрзнување, согласност дека си свесен за можноста ниедна ј.к да не успее, согласност на трансфер итн. А, согласност за анестезија никогаш. Ова го тврдам зашто од 2006 до 2015 бев пациент во Систина.

fana, Lianna Anna and TheSecret like this.
  7. butterflysk

butterflysk Популарен член

И јас се потпишував за царскиот и за хистероскопијата убаво се сеќавам дека меѓу многуте документи имаше и за анестезијата дека прифаќаш и си запознаен со можните ризици. Еве најново тетин ми правеше две операции за жолчка и кила во осми септември исто се потпишуваше. Да не се лажеме целосната анестезија не е наивна и знаат да се десат несакани нешта од неа, затоа и пациентот се потпишува дека е свесен за се и се согласува за тоа.

8. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Во Систина ги правев 6те ИВФ, последното во друга приватна клиника, пораѓајот ( анестезиологот беше мој човек ) на Гак и хистеро и лапаро на Гак. Никогаш не потпишав ниеден документ за анестезија. Нема зашто да лажам. За во Ремедика како е незнам немам искуство.

9. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

не велам дека лажете таман работа. Само чудно зошто секој се оградува бидејќи не се знае никогаш исходот од анестезија.инаку искрена да бидам само ивф знам што е но не ја знам постапката баш дали успиваат или не. другово што наброја па ич не знам што е..

Last edited by a moderator: Feb 26, 2018
  10. alisijad

alisijad Популарен член

Па еве и јас тврдам, 2014 операција, 2016 серклаж, неколку месеци подоцна порагај. За порагајот бидејки во последен момент се решив за анестезија на бокс анестезиологот ме праша во крати црто детали и ми даде документи да се потпишам.Пред тоа се потпишував уште во собата на други документи, ова беше за анестезијата. Ако мене ме сметале за посебен случај па да ми дале само мене да се потпишам нека биде така. За пункции исто ги слушав сестрите кога на албанките т.е на нивните мажи им збореа на српски дека да се потпишат треба за анестезијата. Ајде настрана тие ете може сум чула не сум дочула, ама 1000% знам дека јас потпишував.
    Мајка ми правеше операција на градата во државна само што ја прашав сега дали се потпишувала рече да. Како и да е отидовме вон темата :)

sofi2107 likes this.
  11. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Може немале тонер бе па не испринтале па и вие :D

sofi2107 likes this.
  12. stevemila

stevemila Форумски идол

5ivf.Prethodno eden kup anestezii.Niednas ne sum se potpisala

TheSecret likes this.
  13. alisijad

alisijad Популарен член

Не знам како не сте потпишувале, не е можно само јас да сум потпишувала куп документи, добро ете и @LiliBoz и @butterflysk потпишувале. Не е можно пред одење во сала да не се потпишете, и број бараа од мој близок за контакт за недај боже, сестрите од систина само вртеа тоа листовите, тука потпиши се, овде потпиши се, ова за ова е,ова за тоа е. На крај се извинуваа заради огромната документација.

LiliBoz and anastasijaki like this.
  14. stevemila

stevemila Форумски идол

Neznam kolku intervencii imam dosega so anestezija,od koi i carski.Ni ednas ne mi dale da potpisam

sofi2107 and TheSecret like this.
  15. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

јас се потпишував пред операцијата во Систина мн убаво се сеќавам дека на еден лист за анестезијата имаше напишано доста вознемирувачки работи :( за пораѓајот потпишував нешто во соба али не беше за анестезија ко што паметам.
    Јас прв пат на темава читам дека некој не се потпишувал.

16. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Ni jas nikogas nisto ne sum potpisala za anastezija. Dve operacii i ne sum potpisala. Alergicna na anastezija sum i toa i go kazav na anasteziologot pa ne mi dadoa nisto da potpisam (neli pogotovo vo vakov slucaj so alergija bi trebalo da se zastitat ama ne,ne potpisav nisto).
    Isto i so sin mi vo Sistina ne potpisav za anastezija nisto. Tamu so gluposti me davea za potpisuvanje kako na primer za menito

17. kukla21

Јас не потпишав ништо. Нема потреба луди да ги правите сите. Никој не ми даде документ ни кога имав анелгезија (првото боцкање), а па на царски кога ме носеа немаше време за ништо, не па за документи.

Last edited by a moderator: Feb 26, 2018
    fana and LiliBoz like this.
  18. Annath

Annath Форумски идол

И јас поминав две операции, двете со целосна анестезија, не потпишав ништо. Ни мм потпишал. По правило, и за епидуралот треба да се потпишува, впрочем, за секој вид анестезија.

19. Ano

Ano Форумски идол

Јас и во систина и во борн пред пункција потпишував и во ремедика пред пораѓај исто.

alisijad likes this.
  20. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Не е можно, да не не нагласиле за што е или слично, јас и за епидуралот и сега кога ме успаа на бокс потпишував

Да се редактирам, отпосле дочитав до крај

Last edited: Feb 26, 2018
    alisijad likes this.