Jas od celosna posle 3,4h stanuvam I sum super Ni vrtoglavici ni losenje. Isto ko da sum si prespala, a spinalov me unakaza
Чај од праска и многу течности,само тоа ме смируваше,јас бев 6 дена таму ме боцкаа за болки и ми поминуваше дома 2 дена само ме болеше,не пиев лекарства ама пиев многу течности за побрзо да се исфрли мене 8-9 дена ме болеше,викаат до 2 недели додека телото ја исфрили.
После спинална анестезија се препорачува да не се исправа телото 24 часа за да не се зголеми притисокот на ликворот (течноста во каналот на рбетот каде што е ставена анестезијата) Кога бев на интензивна докторката на сестрите им рече истата вечер да станеме но докторот што дојде во следната смена не одобри да станеме токму поради горенаведеното. Немав главоболки воопшто ниту додека бев во болница.
devojki kolku dolgo ostanavte vo bolnica posle poragaj so spinalna? mene mi e 3 den, ima nadez za pustanje vo skoro?
Со спинална не осеќаш буквално ништо затоа не се става за природен пораѓај, лајт спинал мислам дека ставаат при долг пораѓај за да одмориш од болките. Со епидурална осеќаш само напони, контракции како нежно стискање ама болка не. Зависи и колку ќе ти ја дозираат ама со правилно дозирање не осеќаш болки. Се става катетер и се појачува или гаси зависи.
Да, за епидуралната знам дека се регулира. За спиналната не знаев, ама и спомнале на пријателка лајт спинал, што како им е тоа немам појма. Затоа сакав да прашам.
Razlikata e i vo bockanjeto, vo koj prshlen se bocka. Spinalot isto taka ja stavaat za carski, dogovoren, zoshto nishto ne se osekja, epiduralot ja stavaat kaj podilg poragjaj zoshto se dozira, se osekjaat naponite ama poslabo i bez bolka a dokolku poragjajot ne zavrshuva prirodno, vo sala samo stavaat pojaka doza za da ne se osekja nishto pri carskiot. E za light spinal ne znam kako odi, ako se bocka ednash i ne se dozira, verojatno ima odreden vremenski period na dejstvo. Toa anesteziolog najubavo treba da gi objasni opciite.
Лајт спинал се боцка еднаш и трае 2 саати. Се користи за природен пораѓај и во тие 2 саати треба да се породиш, второ боцкање нема. Обично накај 8см отворена кога си ја ставаат. Спиналот е само за царски, не за природен.
5 ден како сум породена царски со спинална ,главоболка имам страшна неможам да станам а не пак да одам лога лежам е ок ,но кога седнам не можам да функционирам не можам да го доам бебето се давам со апчиња но од ништо не поминува ,до кога ли ќе трае ова ве молам искуства
Пијте многу вода и сок од јаболко, дневно пиев по 4 до 5литри, да може да се исчисти организмот. Главоболките од спинална се страшни. Сами така ми поминаа.
Нормално е.. баш исто во права позиција болка немаше, а станев страшно. Па да се наведнев мислам мозочен ќе добиев... Со првиот царски 2 нед ми траеше, а со вториов 4,5 дена. Ама вториов пат многууу повеќе течности пиев..
Лелеееее таааа спинална мене 10 дена ме држеше само легната во една положба можев да седам јас во постела јадев, катетар имав на мене, ни капена ни ништо. Само за голема нужда идев до вц и ако имав сила заби миев, некогаш ни заби не бев миена. Тие болки доживотно ќе ги памтам. Мене ми рекоја 5л кока кола и мене ми беше малце тоа шујбе ама да ти кажам ги испив и се стабилизирав. Сирење солено јадев и кока кола. Лежиш и мислиш оп готово помина, таман да станам два чекори и назад, мислиш главата ќе ти се откачи од телото