А дали можеби се сеќаваш кој бренд е ? Знам дека читав за Парагард многу колективни тужби се поднесени од жени кои имале труење со бакар во телото и ред други сериозни несакани ефекти.
Ги прочитав скоро сите коментари и не налетав на коментар дека некој се има здебелено или му растат влакна од хормоналната спирала. Јас се мислам каква да ставам. Не би сакала скрос да ми се прекине менструацијата бидејќи нели така се прочистуваме. Од друга страна пак малку сум слабокрвна ако ставам бакарна можно е уште повеќе да крварам. Моментално дојам и менструацијата ми е слаба, па неможам да проценам дали понатака ќе боде обилна или не. Совет? Каква спирала да ставам?
Ти нели беше со царски? Јас се распрашував за спирала и двајца доктори ми рекоа дека не се препорачува после царски зашто постои ризик да срасне со раната и да не може да се извади.
Јас ја имам Мирена веќе 4 години.Немам никакви хормонални пореметувања,заштитена сум и менструацијата ми е многу намалена.Јас сум презадоволна.
Не знам стварно, јас решена бев да ставам. Исто и другарка ми рече дека нејзиниот доктор истото го рекол. Значи постои можност, не дека ќе се случи.
Бидејќи не сум многу упатена а сакам да ставам спирала па сега читам по нет Оваа е таа хормонска спирала? Дали после неа може да се забремени или не?
Да таа е хормонска,незнам дали после неа може да се остане бремена.Јас веќе имам родено и ја ставив затоа што не планирам да раѓам веќе.Иначе ако не си родила а планираш,најубаво е да не ставаш спирала
Јас дури сега гледам дека си ме цитирала. Пак решив да прочитам дали некој ќе пише искуство. Со царски рез сум породена, и не ми кажал никој за ова сраснување со раната. Би сакала да разгледам повеќе опции. Не мора спирала, еве другарка во Америка ставила некаков прстен со иста улога како спиралата. На 5 години се менувал. Немала никакви несакани ефекти. Ама сепак хормонски е и тоа, не знам дали се исплати. Ако имс исти нус појави како контрацептивни таблети, подобро ќе ги пијам...
И тој прстенот ми го спомна како опција ама не се сеќавам многу дали кажа нешто позитивно или негативно. Јас се решив за контрацептиви, уште два месеци ми останаа за чекање