Вaкa сегa имaм еднo прaшaње не зa мене туку зa еднa мoјa другaркa тaa стaви спирaлa и сaмo штo јa стaви имaше еден мaл инциндент и сегa имa бoлки кaкo зa пoрaгaј мн крвaри штo мислите дaли и се имa пoместенo или не и приa спирaлaтa мoже некoј сoвет се дoдекa oди нa кoнтрoлa дa јa утешaм пoзз фaлa oднaпред
Можно е да и е поместена спиралата.Нека оди на гинеколог што побргу да види за што се работи и тој да и даде најдобар професионален совет.
Спиралата според мене е вистинскиот начин за долготрајна и безбена заштита од бременост. Сега има многу различни типови на спирали и ни од далеку не се толку опасни како оние кои ѓи кориателе нашите мајќи пред многу години. Само околу тоа кога треба да се вгради спиралата имам мала недоумица, читам дека можело да се стави и пред да родиш па кога ќе бидеш спремна за раѓање ја вадиш, но исто така има мислења дека спирала треба да вградиш откако ќе го завршиш репродуктивниот период. Но постојат и други начини за заштита а еден од нив е и подврзувањето на јајцеводите.
Подврзување на јајцеводите се прави после завршување на репродуктивениот период, значи после подврзување нема ,,одврзување,, И тоа се прави само ако раѓаш со царски рез и се изјасниш дека несакаш повеќе да раѓаш. Во спротивно е цел еден оперативен процес и многу чини.
И спиралата мора да се менува на секои 3-4 години.Може да се случи самиот организам да ја препознае како страно тело и да ја исфрли при циклус.Или не дај боже лекарот да не е доволно стручен и да не ја намести правилно. Тогаш може да се појават болки,крварења. И обавезно пред да ја ставите направите си брис,пап,гинеколошки преглед.Да се исклучи можна инфекција.
Не ми е баш познат тој начин на на заштита, ама не би практикувала. Од заштита преферирам само кондоми.
Јас имам спирала бакарна веке 5месеци и немам никакви проблеми, разговарав со докторката и ми рече најдобра опција ти е спирала отколку да се труеш со апчиња, апчињата го слабеат срцето, и кога ке видите секако е штетно или секоја година деца или абортуси, , , јас сум за спирала нова т бакарна
Луѓе откако ставив спирала уживам уште повеќе во сексот, повеќе секс имаме сега отколку како дечко и девојка. Опуштање целосно
Моја пријателка стави спирала во Јули, во Ремедика ама незнам кој тип е спиралата.И рекле дека треба да ја извади после 3 год.Ама откако ја стави секој месец циклусот и трае по 9 дена, и рекле дека ова е поради спиралата ама мене некако не ми е нормално?Дали знаете нешто околу ова?
јас ставив пред една недела спирала мирена бидејќи имав чести крварења и одев на киретажи 3 пати и за да не правам операција гинекологот ми ја препорача спиралата па ќе видиме каков ефект ќе има.
девојки пијам една година веќе Qlaira таблети и сум презадоволна менструација кажи речи и немам веќе но мојот гинеколог настојува за спирала веќе неколку месеци како подобра била од апчињата и еве утре ќе одам за да ја порачам бидејќи завршив со таблетите и се решив за спирала но читајќи разни искуства по гугл нешто ме фаќа страв од тоа изместување и од бременост па се прашувам дали е посигурна од таблетите и сум во дилема што да правам??? Инаку имам две дечиња и затоа ми е за заштита од бременост а за менструација и онака кога не користев никаква заштита немав многу крварење.... Па се надевам некоја ќе пише поново искуство со мирена спирала за заштита од бременост... Поздрав до сите
Би сакала да дознаам повеке информации за спирала . Сакам да ставам спирала , е сега бидејки не сум била на гинеколог ( сум немала потреба) не сум информирана дали се купува од аптека па се оди на гинеколог па таму треба да ми ја ставаат , или директно се оди само на гинеколог ? И на колку време треба да се заменува со нова ? И дали при сексуален акт може да пречи спиралата?
Ги прочитав мислењата и се разочарав Јас сакам да ставам спирала , немам родено , и нема да рагам , но ме плашат тие инфекции што ги кажувате