Леле леле жени, тоа науката што вика врска нема за вас, пошто на вујна ми кумата детето вака било онака било. Значи статистиките не велат 100% од случаите завршуваат на овој или на оној начин, него на голем примерок испитаници најдена е некоја статистички значајна поврзаност со одредена појава. Како што велат дека пушењето може да предизвика рак, но не сите пушачи се болни од рак. Ако се породите на царски не значи дека детето со сигурност ќе ви биде болежливо исто како што и ако родите природно никој не ви гарантира дека детето ќе пука од здравје. Олабавете малце, удирањето во гради која е поише мајка според начинот на раѓање е на ментално ниво на дете од предучилишна возраст.
Sepsa moze i od priroden Fala bogu nikoj ne ti pisa deka ne mu bil ubav momentot. Ne prevrtuvaj zborovi. Sekij si dozivuva na svoj nacin koj ke go pamti dozivotno
Ни на државно ни на приватно врски не сум барала. Сум ја добила потребната заштита и на двете места.Никогаш, ама баш никогаш, ни на школо, ни на факултет, ни во институции, ни во болница не сум тргала со мисла леле немам врски, нема да завршам работа. И секогаш се наоѓало нешто баш да се намести и да заврши како што треба. Некогаш се поткарував поготово на болница ( не кога бев бремена туку претходно). За епидурал на државно сум слушала дека работата е што има недостиг од анестезиолози. Затоа е со врски. Но, ако се погодат слободни, ставаат. Има операции кои не можат да поминат без нив, а пораѓај да бидеме реални може. Жалосно е што не е безрезервно достапна таквата услуга и тоа поради недостаток на кадар. Треба да биде достапна за секоја родилка, ако и таа сака се разбира. Искрено се надевам дека ќе се сменат работите во тој правец за брзо. Навистина значи. А зошто велите епидурал 2 саати? Да не станува збор за лајт спинал?Мене во 7 ми ја ставија, во 12 и 15 се породив. Со катетер е и постојано се контролира дозата. Може да трае многу подолго...
Aman vrti suci pak liza istoto ke se raspravate za rizicite ne ste vie tie sto treba da kazuvate ziti se gi plasite trudnicite koi gi imame tuka jas sto be sum sega trudna ova mi nabiva takva negativna energija ne pak na niv kazete si dali ste za prirodno ili za poroduvanje so carski rez I gotovo te ova imalo rizik te ona imalo rizik koja saka da gi znae rizicite si ima doktori zatoa koi I te kako se po obrazuvani od nas
@BirMelek јас бев со лајт спинал но немав катетер само еднаш ме боцнаа и толку. Која ви е потребата бе жени и тоа се едни те исти да се истакнувате малтене само на вас од вагина ви го извадија детето и тоа државно , дека државното е битниот момент Побогу што ве засега која како ке се породи, како ке го рани детето..фали уште да отидете во темата за ивф и таму да кажувате како не чини вештачкото оплодување треба природно да се забремени
Aj da si raskazam jas na kratko, vo porodilno nemav pisano Dogovorena bev da odam na priem nedela vecer a vo ponedelnik sabajle da mi stavat provokacii, namalena bese plodovata i zadnite denovi slabo mrdase. Plus meseto na eho bese edna nedela pomalo podolg period. No vo nedelata vecer pred da trgnam mi pukna vodenjakot, dur stignam, pregled, ctg bolkite doagjaa edna po druga bez minutka pauza pa dobiv epidural, no mi rekoa deka ke odi so edna doza (mnogu brzo progresirav) so cel da gi osekjam naponite da mozam polesno da butkam. Negde 1h pred da se porodam levata strana mi pusti a desnata ne. Kontrakciite bea ogromni ama nebitni za mene, ne vikav samo disev i cekav da dojde red za butkanje. Taka da si osetiv i so i bez epidural kako se ragja 6h posle pukanje na vodenjak se rodi kureto malo, samo sto izleze od mene vednas mi go stavija na mene. Od solzi bas i ne gledav, znam celo bese izmackano i vednas prestana da place. Pa otkako me sredija go pustija i tatko mu da dojde vo sala. Mesec dena otposle ne mozev da sedam ubavo, bolese sienoto iako nemav mnogu konci ama pomina i toa. Filmski ne znam da vi raskazam, oti srekjata ne znam da ja dolovuvam na toj nacin ednostavno si ja cuvam za sebe, sto nekogas se nerviram sto ne znam da iskazam emocii. Ako nekoj me procita dobro e, deka na "kratko" ke pisev. Site sme vozrasni i razumni, koja kako saka neka se porodi, najbitno e da sme zivi i zdravi i se da pomine vo najdobar red. Spinalna e bez doziranje
И јас така знам. Спиналот е со ограничено времетраење оти нема катетер.Епидуралот се мести со катетер и преку него се дозира колку време што треба. Мене ми ставија и белегзија на рака да дозирам сама. Ама ми ја тргнаа на бокс, тука анестезиологот си презеде. Во однос на муабетов, ми рекоја сега брзо во фаца "ќути ти, лесно помина, епидурал си доби во плодност". Никако личноста не можеше да сфати дека не е царски. Имаше и една изјава од сама жена за себе кај што вели јас не сум мајка, болки на пораѓај не видов, дека со епидурал бев Не знаев што да кажам Или фамозната изјава на снаа ми кога го роди второто природно, после првото царски " Сега знам што значи мајка" Шта речи? Има природни тешки, а и царски лесни пораѓаи. Ама ако одиме кон општ заклучок, треба да се проба природно ако бива. Во најголем процент, опоравувањето на мајката е побрзо и полесно.
Да кажам нешто и јас на темава. Против царски сум ако нема потреба за тоа. Јас ќе одам со царски зашо морам. Не сакам ама неможам и да ризикувам. Ќе одам на Гак. Искрено да имав пари ќе одев во Ремедика и немаше да ми биде толку страв како што ми е сега. Ама тоа е. Сега гледам да можам да фатам некоја врска на гак зашо од претходно искуство со операција таму знам дека без врски нема да биде лесно. Ме фаќа многу паника од царскиот се надевам само дека добро ќе поминам и јас и моето бебе
Те разбирам како ти е,два пати го минав тој пат оти морав,но со добра мисла оди,се ќе биде добро со тебе и твоето детенце.Бог е голем. Секое добро
Природно породена во државна болница. Повторно да родам јас би природно. Ако нешто се закомплицира и мора царски , тогаш царски секако. После породувањето некаде околу 23 часот станав нареден ден без проблем и тоа сама зошто морав да се префрлам во одделот за родилки. Ме сместија во гинекологија- ургентно зошто немаше слободни кревети. Сечена бев многу, се тегнев низ креветот кога требаше да станам, после немав проблем. На Гак би ја пофалила грижата за мајките и бебињата, си имаше најдобар ред за тоа. Педијатарките беа посветени и најпрофесионални што може да бидaт. Се согласувам со @BirMelek дека ако може природно, секако треба да се проба. Опоравувањето е многу побрзо за разлика од царскиот. Јас многу лесно го поминав тој дел. Најголема критика имам за бабиците и медицинските сестри ( барем тие што се погодија во салата) едната ме остави сама на бокс пред породувањето дури, отиде да вечера, а под ,,казна ,,бев оти не сум ја слушала 40 секунди напнување - свашта. Најсериозно така ми се обрати - ако не напнуваш толку, одам.... Ужас. Плус ме заплашуваше додатно дека бебето го гушам , треба да напнувам 40 секунди итн. Со тоа ме уништи буквално. Среќа додека бев сама во салата дојде еден доктор и тој ме упати и смири и за брзо се породив благодрение на неговите совети. Друга сестра дојде да се кара со мене зошто мм не и дал пари што му кажала дека сум се продила, а сите знаеа јас им јавив ми го дадоа мобилниот одма штом заврши породувањето. За докторите само позитивни зборови. Самарџиски беше со лонгета на раката , истегнати лигаменти благодарение на родилка која ја држел и бодрел за рака. Др. Искра што ме породи исто најпозитивни зборови. Врски немав никакви и поминав најнормално што се може. Додека да одлучев да се породам во друга државна болница ќе си платев фино - културно зошто докторот ќе се измачел со мене( инаку тој ќе легнеше дa раѓа место мене,) сестрите ќе порачуваа по желба што им душа сака итн... Ова е сето видено од мои очи. На Гак ништо од ова немаше.
@karibian Целосна подршка од мене, само позитивни мисли. Се ќебиде во најдобар ред и да немаш врски секако ќе им кажеш на докторите , а и тие сами ќе видат уште кога ќе те примат на првиот преглед каква ти е состојбата. Без паника и грижи, мисли на двете мали очиња што наскоро ќе си ги видиш. Гушки.... Така треба да биде , најважно бебето ќе си го имаш во рака. Ти поскувам лесно да поминеш.
Кај царски со спинална веднаш го ставаат бебето на гради, исто како кај природен, барем кај мене беше така. Една од причините зошто сум за спинална кога мора царски пораѓај. Друга работа, со тоа што велите јас станав веднаш после природен. Знаете што велат докторите после царски? Колку побрзо и повеќе ќе станува и ќе се движи жената, толку побрзо е опоравувањето. Мене ме станаа од кревет во интензивна до количка која не беше блиску, на вратата од интензивна, по 8 часа по пораѓај. (Сама бев таму и со монитори ме преместија во соба, што не е случај кај сите) Примав инфузии за болката и не сетив ништо. Наредниот ден ми извадија катетар и морав да станувам во вц со помош, сакаш нејќеш на сите примени инфузии и течности поради спиналната, морав да одам. Третиот ден и низ ходник прошетав и бев на визита за бебето. Не е операција на заб, не, не е толку едноставно, ама ете кај мене не беше толку трагично и болно. До 5 ден примав и за болка лекарства во инфузиите, после тоа дома ниту еднаш немав потреба од нешто да се напијам.
Леле женииии... абе олабавете малку! Секоја мајка е херој... и таа што родила природно, и таа што родила царски, и таа што не родила, а посвоила. Незнам зошто се докажувате кој е поизмачен. Пораѓајот е ризик по животот на жената, секогаш бил и секогаш ќе биде, затоа секоја мајка е херој. Ризик има и природно и со царски. Ама сепак секојдневно се пораѓаат милиони жени во светот, и нема потреба да се паничите непотребно, каков и да е начинот на пораѓање. Не се вреѓајте една со друга. Муабетот беше, ако се може природно, и макар со епидурал да е (зошто да не, тоа е прекрасен изум, и треба да е подостапен) добро би било, заради бебето да помине низ каналот. Дај не паѓајте толку ниско, да се вреѓате мајка/немајка.
Мајки , мора да се сложиме дека било да е природно породувањетоили царски рез најважно е мајката и бебето да се здрави и живи. Бебето мора да се роди, така или така. Секој си знае најдобро за себе и секој со своја приказна. Нема идеално, тоа ми е зборот. Не може по секоја цена и природно , така да и царскиот рез е решение. Компликации и непредвидени работи секаде се случуваат и во државните клиники и во приватните. Нема исклучок. Да споделиме искуства , да научиме нешто , да не се контраме кој повеќе ќе убеди некого.
Jas ke gi zamolam samo moderator ite da gi brisat tie postovi sto se so rizicite oti treba da se zeme vo obzir oti tuka megu nas sto citaat I trudnici sto cekaat da se porodat
за ризиците треба и самиот лекар да ве преупреди.Тоа не е за заплашување туку се вика едукација.Исто утре и дете кога ке чуваш ризици куп ке имаш од повеќе страни,ако не си запознаена како ке реагираш соодветно?
samiot lekar da ama ne I nekoja sto ne e med lice sto nema ni najmalku skolo za ova za nekoja sto e bremena sega so ova poroduvanje moze da dojde do ova so ova do ova znaes kolku loso zvuci kolku negativno vlijae na psihata ako nekoja saka da se educira vo vrska so rizicite kazav I Pak ke kazam site si imame dr za taa rab koj mnogu podobro ja znaat nasata zdravstvena sostojba
Кажав мислам еднаш ,ама читам дека две-три членки верглаат едно исто по десет пати,па ај и јас пак ќе си пишувам. Во фамилијата имам близок,уствари најблискиот род ми е доктор невролог. Значи го знае ризикот од секој тип на анестезија. За една операција дури и тој ми ја ставаше спиналната, од страв и мисла. Нормално, и тој како и секој друг доктор претпочита природен пораѓај. Па побогу за еден обичен грип прво се трудиме да го излекуваме со чаеви,супи,па тек онда идеме на лекарства. Значи,сите знаеме дека природно си е природно. Но,што правеме со жените како мене? Еве,јас имам страшна аверзија од природен пораѓај. Значи реков , спонтан пораѓај не доваѓа у предвид. Сега , да кажам уште еднаш. Имам 40г, мм скоро 60, се бориме со стерилитет,сигурно претпоставувате колкаваааа е желбата да станеме родители,за по прв пат.Се ќе издржам,но еве на природен пораѓај НЕМА ШАНСИ да идам,па колку сака нека ми биде нормална бременоста. И сега што,јас не заслужувам да имам детенце во скут? Нема да бидам добра мајка? Затоа е добро што постојат приватниве болници каде можеш да бираш. Со врски ДА, и на државно ќе можеш да одбереш царски , и анелгезија ќе ти стават со врски. Но сите знаете,какви врски и да имаш, на државно нема основни услови да си третитрана како човек,а не па како кралица,како што спомена некој погоре. Читајќи ве ,си набив комплекс дека јас можда па и стварно не заслужувам да станам мајка, зошто не сакам ни да помислам да се помачам на пораѓај!!! Навистина се чувствувам многу лошо. Секоја чест на тие што ги истрпеле сите тие болки и предизвици при спонтан пораѓај, но јас еве не би можела. Не сте фер,спрема таквите како мене