Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Спонтано породување или со царски рез?

Дискусија во 'Бременост' започната од Cka, 30 јули 2017.

?

Каде и како се породивте?

1. Природно, во приватна клиника

101 глас(а)
    17,8%
  2. Природно, во државна клиника

211 глас(а)
    37,1%
  3. Со царски рез, во приватна клиника

118 глас(а)
    20,8%
  4. Со царски рез, во државна клиника

158 глас(а)
    27,8%
Дозволен е избор на повеќе опции
  1. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.349
    Допаѓања:
    113.092
    Прв пaт слушaм зa вaквo нештo:| aмa не ме чуди не знaм oти :D

На RedRevolution и iki26 им се допаѓа ова.
  2. Esmeralda-MD

Esmeralda-MD Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2015
    Пораки:
    1.183
    Допаѓања:
    42.450
    Мене не ме чуди оти мојот доктор што ми ги водеше и двете бремености има приватна ординација а ме правеше царски во државна(плус до последен миг не знаев,за на крај на мм да му побара 300е.пари за него).:xНормално,мм му дал,ептен го ставил пред свршен чин,повеќе не итидов кај него.
    Не се чудете,се има во нашата чудесна Македонија

На fana, forumce и karibian им се допаѓа ова.
  3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.572
    Допаѓања:
    201.780
    Еднаш да се случило, да речам пропуст, ама два пати, не ќе да е само пропуст. Сметам дека на ГАК не е баш практика, иако би требало да биде задолжително.
    Инаку и јас си барам согласност од пациенти за анестезија, како и извештај од специјалист за состојбата, т.е дозвола за вадење заби кај ризични пациенти. Некои доктори ми се смеат прво кога ќе чујат што барам, ама на крај ми даваат. Без тоа не работам, па што сака нека е. Тие пациенти не се чести, еден на илјада, може и повеќе, ама ги има. Да ми е мирна совеста, јас си барам дозвола. Порано ги препраќав на клиника, ама оттаму почнаа да ми ги враќаат со изговор дека сум требало да се помачам (facepalm) а пациентот ако ми умре на стол, што тогаш?

Се извинувам за офтопикот.

На eli25, Kitten, forumce и 2 други им се допаѓа ова.
  4. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    @CameliaMiller не смеат да доаѓаат за пораѓај. Не реков за интервенции кога е битно да се знае историја на пациент. Во приватниве не доаѓаат сите, не па на државно. Сето ова е затоа што има дежурен доктор. Пораѓај не се смета за критична состојба, освен во исклучителни ситуации.

На eli25 и fana им се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.057
    Допаѓања:
    268.760
    Ама во право си.
    Мене на стоматолог не ми барале до сега да се потпишам, ваљда дека не сум ризичен пациент, а и кај нас за лидокаин не бараат согласност. Веројатно не го сметаат за толку опасен, само прашуваат дали е пациентот алергичен на нешто.

Ова со потпишувањево е кога анестезиолог доаѓа, и веројатно користи многу посериозни опивки од 3-4мл лидокаин.

А ако ГАК нема пракса да бара согласност.... Тука нешто не ми штима.

@kukla21 јас мислам дека е во ред легално да си се договориш со докторот и легално да си платиш на сметка на болницата.

Така прават во доп.дејност и не гледам зошто да не биде така ако имаш посебни желби за породување.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Кај нас тоа се злоупотребува. Затоа на докторите пред 5-6 год им беше кажано дека не смеат да доаѓаат. Тоа доаѓање е за зрели држави и свесни доктори. Ние сме далеку од тоа.

На eli25 и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  7. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.057
    Допаѓања:
    268.760
    Тука се согласувам.
    Но ако им се стават ограничувања, како што наведов погоре, мислам дека ќе се намалат шансите за злоупотреба.

8. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Баш мислам ќе отворат простор за поголема злоупотреба. Знам дека попладне не сум на работа, а на пациентите ќе им кажувам тогаш да доаѓаат за да лапнам поголемо платиче (легално нели). Или ќе дојдам попладне и ќе те чекам да се породиш цела ноќ, а сабајле прва смена (редовна). Тој доктор не е способен за ништо тој ден.

9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.805
    Допаѓања:
    325.361
    јас пак не ве разбирам :^)
    еве за Штип.Огнен има приватна ординација уште пред некои си 12-13 години.Како он може да се води како вработен во болница при тоа?Органџиски исто така.

законот мислам не дозволува да работи истовремено и таму и таму.

На fana, iki26 и eli25 им се допаѓа ова.
  10. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.951
    Допаѓања:
    123.539
    @joy1 најверојатно мислат дека склучуваат договор со болницата и пораѓаат таму нивни пациенти. Ова знам дека функционира во приватниве ( Ина оперира пр. нејзини пациенти во ремедика, во Санте одат и прават интервенции и пораѓаи). Незнам за државно ист принцип ли е.

На Igle, iloveyou29, forumce и 2 други им се допаѓа ова.
  11. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.057
    Допаѓања:
    268.760
    Па не е баш така.
    Еве да кирикирам - смее да породи 10 приватно, но само ако има (пример) 7 дежурства месечно.
    Ако има 5 дежурства, може приватно 3. Итн.
    Со приватното да не го загрозува нормалниот тек на работата во болницата.
    Освен тоа - не смеат да работат приватно ако дента или утредента се дежурни.

Затоа приватното од со закажување. Околу спонтаното породување тоа е покомплицирано, но сосема е изводливо кај закажаното породување, без оглед дали природно со провокации или царски.

@joy1 не смеат да имаат приватни ординации, јас зборувам за доктори кои се вработени во институцијата, но можат да работат приватно после работното време, ама има големи ограничувања како тоа се изведува.

До сега не сме имале случај на злоупотребена доп.дејност, освен неколку што се правеа фраери па во нормално раб.време или на дежурство примаа пациенти од доп.дејност, но не им беа исплатени парите после бидејќи не се придржувале до правилата.

12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.805
    Допаѓања:
    325.361
    знам за лекари кои редовно се вработени во болница ,и имаат ординации ама раб на црно во нив.

пример сегашниот директор кај нас е уролог.Редовно иде на раб ама прави и приватно ехо(3000 ден) кај него дома.Ама тие 3000 идат у џеб,не се пријавени.

ама ти кога веќе имаш ординација со 2000 пациенти,вработена сестра,користиш годишен одмор како плус можеш да раб и во болница??

На Esmeralda-MD, iki26 и eli25 им се допаѓа ова.
  13. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.057
    Допаѓања:
    268.760
    Па нелегално е да работат во болница и да имаат приватни, свои ординации.
    Конкретниот уролог може да работи дополнително, но во болницата во која е вработен.
    Пациентите ѝ плаќаат на болницата, а болницата му плаќа на него хонорар, за кој си плаќа данок.

14. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.951
    Допаѓања:
    123.539
    @joy1 Гостивар и Тетово е лудница :D Сите од државно дома работат. Дури слушнав дека гинеколог дома кај жена земал брисеви (facepalm) Никој ништо не им може. Јавна тајна.

На fana, iki26 и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  15. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.057
    Допаѓања:
    268.760
    Ајдеееееееее :x

16. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Огнен и Органџиски не доаѓаат во болницата, за нив не сум слушнала. Но други двајца кои имаат приватни ординации доаѓаат. Едната доаѓа трета смена, јас кога бев таму на стаж никогаш ја немав видено, но така кажуваа вработените. А другиот доктор доаѓа кога има некоја операција, царски рез, ама мислам дека тоа се негови пациенти.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.298
    Допаѓања:
    170.507
    За Огнен, ординацијата е на Магдалена, жена му. Нелегално си работи таму.Органџиски , на син му. Ванчо веќе не оди у државна, го раскинаа договорот со фонд. Дека почна кај него во ординација да прави киретажи и се повлече од државна.

На CameliaMiller и forumce им се допаѓа ова.
  18. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Огнен си има своја ординација, му го пишува неговото име на вратата надвор, а не на жена му. А за Органџиски, истото го имам слушнато и јас.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    И јас знам многу примери во Гостивар каде што Доктор што работи во болница си има приватна "ординација" дома. И како што кажа не само гинеколози.
    Знам за Јанко интернистот си има во куќата своја ординација, Ацо,Дрита и не знам како се викаше другиот гинеколог си имаат супер ординации ( кај Дрита сум била)
    Ама се е на црно,и реално треба да се пријават.

На makedonkamak и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  20. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.298
    Допаѓања:
    170.507
    Работи кај жена му за некоја платичка, дневничка