Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Спонтано породување или со царски рез?

Дискусија во 'Бременост' започната од Cka, 30 јули 2017.

?

Каде и како се породивте?

1. Природно, во приватна клиника

101 глас(а)
    17,8%
  2. Природно, во државна клиника

211 глас(а)
    37,1%
  3. Со царски рез, во приватна клиника

118 глас(а)
    20,8%
  4. Со царски рез, во државна клиника

158 глас(а)
    27,8%
Дозволен е избор на повеќе опции
  1. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.292
    Допаѓања:
    170.469
    А добро само раѓањето , било какво, е мерило за " големината" на жената , т.е мајката?!?!
    Жената која со години се бори со стерилитет, жената која месеци,години секојдневно се клука апчиња, се боцка секакви инекции, па вакви и такви операции, секакви хируршки зафати,води љубов во точно определен ден и час, не е храбра?!
    Јас на пример минав низ три ектопични бремености. Знаете колкави се болките кога се чистеш по цела недела?! Сигурно породувањето,какво и да е , нема шанса да е толку болно.
    Мајчинството не се мери во ништо и со ништо. Секоја е мајка, и тоа најдобра мајка, или барем го дала максимумот за своето чедо

Последна измена: 5 ноември 2017
    На azelea, ma4e1311, Nausicaa и 12 други им се допаѓа ова.
  2. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Секоја жена е различна и секоја бременост, породување и пуерпериум се различни кај секоја жена. Исто и прагот на толеранција. Но тоа не е мерило за тоа една мајка да се нарече добра или лоша. Сите знаеме низ што минува жената низ бременоста, породувањето и после него. Знаеме колку е тешко, неизвесно и мачно. Но потешко од сѐ е мајчинството. Да успееш да го подигнеш детето, да го усмереш низ вистинскиот пат, да му покажеш внимание, да му се посветиш, да му покажеш кои се вистинските вредности, да го направиш човек. Тоа те прави мајка.

На ma4e1311, Nausicaa, CameliaMiller и 7 други им се допаѓа ова.
  3. RedRevolution

RedRevolution Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    3.454
    Опоравување неколку месеци, озбилно? Јас од пред две недели на стомак си спијам, а породена сум пред четири недели, ни рана осеќам, ни рана се гледа веќе, не знам искрено зошто толку лошо искуство, но еве моето е скроз различно.

Инаку како што кажав и во претходното мислење, првиот ден уште санав на нозе, многу беше страшно тоа прво станување, пизнавам, но од утредента веќе беше друг муабет, третиот ден си седев, се шетав со бебе во раце, се туширав без помош од сестра, а четвртиот ден со наведната глава коса си миев.

Стварно ми е жал што имаш лошо искуство со царскиот, ама не ми е баш логично, бидејќи царски е царски, додека од природен до природен пораѓај има разлика.

На Black girl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.852
    Допаѓања:
    13.473
    Навистина не можам да се изначудам дека некои членки размислуваат и дека ако си закажеш царски без индикација оти си помалку мајка. Па и тоа си има тешкотии. Прости размислувања, само тоа ќе кажам.

На CameliaMiller, RedRevolution, ilyan и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.292
    Допаѓања:
    170.469
    И на мене не ми е јасно зошто се чудат . Во ред било царски, ама со индикација да било.
    Епа еве индикација: страв од непознато. Или друга индикација : : огромна желба за царски:D.
    Бива така?!:)

На ma4e1311, Nausicaa, CameliaMiller и 5 други им се допаѓа ова.
  6. RedRevolution

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    3.454
    Оф да, демек што поише те боли, тоа помајка си, лелеее кои лупости. А и не е само тоа, ‘‘супермајките‘‘ осудуваат за се и сешто, јас што се не се изнаслушав во овие четири недели, за што се не се дрзнаа да ме осудуваат ехеее, само за тоа во други теми ќе зборам, овде за пораѓај само.

На Nausicaa, CameliaMiller, Black girl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.947
    Допаѓања:
    123.536
    @Sexybaby86 викаш кукавички е да се легне под нож само ради страв? Не е тоа страв за тебе, страв за бебе е. Убаво образложила кукла да не должам.
    Јас кога ми ја боцкаа спиналната сакав да станам и бегам. И затоа би рекла дека царскиот е и те како храброст.
    И убаво пишаа членките викаш нашето тело е создадено да трпело болки, епа по секоја ли цена да е природно да си поминеш ко @blackgirl пример?
    Значи сме збореле милион пати. Ништо не е лесно и секоја одлучува што мисли дека е најдобро.
    Јас од старт бев за царски и на крај и морав со индикација. Ич не е лесно, трпиш болки, неможеш да станеш, имаш лузна итн... ама не ми е криво:)

И не ми се верува дека некој мисли дека не си доволно мајка ако се пораѓаш царски без индикација. Што има врска едно со друго? Смешно.

На mal.ecka, Annath, Nausicaa и 6 други им се допаѓа ова.
  8. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.852
    Допаѓања:
    13.473
    Точно е се што кажа. А тоа што ги нарекуваат немајки немам коментар кажав веќе. Исто како што ги нарекуваат некои немајки што дале ад и као не се труделе да дојат, а секој знае што поминал.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  9. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.428
    И јас брзо станав и имам висок праг на толеранција на болка,но сигурно придонесе што матката ми распука,имам рез од колк до колк ,кој патем е одлично залепен и не ми се познава (барем тоа да ги пофалам). Ме болеше неколку месеци на кашлање и кивање,на нагло вртење и сл.Исто така бев со вирус и се утепував од кашлање ,можеш да замислиш на свежа рана. На другарка и се отвори раната по една недела од породувањето и загнои,кутрата и мирисаше на нешто труло,лежеше еден месец во болница и ја шиеја по втор пат. На Една жена и заборавија газа внатре,ќе добиеше сепса кутрата.Царскиот сам по себе си носи повеќе ризик и бара повеќе време за опоравување. Штом се работи за операција се знае. Не е исто сечен стомак,сечена матка и сечено долу. Башка и боцкање со клексани секој ден,па тромбоза (и тоа добив после царскиот 45 инекции примив). Природното породување е претешко , не велам не и тоа го искусив,( инаку докторката ми рече дека толку силни контракции имала видено прв пат и прв пат видела некој да се отвори скроз за 15 мин,а притоа е прворотка . Уствари тие контракции го задушиле малото и јас многу искрварев)како што кажав првин ме породуваа природно , кога се деси тоа што се деси ме ставија на царски со целосна анестезија.
    Не знам зошто толку се драми кој како се породил кога е важен само крајниот резултат : здрава мајка и здраво дете.

Едит : заборавив да пишам за ризокот од самата анестезија,тешкото будење од целосната и ризикот при ставање на спиналот кој сите го знаеме.

Последна измена: 5 ноември 2017
    На Annath, azelea, ma4e1311 и 5 други им се допаѓа ова.
  10. RedRevolution

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    3.454
    Пак ќе речам, жал ми е што си имала лошо искуство, но тоа што ти се случило тебе не е правило, напротив, реткост е, а тоа што на некоја и заборавиле газа внатре не е за коментирање, во нејзиниот случај е лекарска грешка, човечки фактор, требала да ги тужи.

За тоа дали царскиот е поризичен, не верувам, ако беше така немаше докторот да ми рече ‘‘ќе те породам со царски, не сакам да ризикуваме‘‘, породување со царски рез во 21век е рутинска операција и не се споредува со секаква друга операција, што се однесува до спиналната анестезија, кога им реков дека ми е страв дека имам слушано дека имало ризик од парализирање, ми се изнасмеаа и ми рекоа дека е 100% сигурна анестезијата.

Инаку другарка ми после природен пораѓај не можеше да седне цел месец, а јас после три дена најнормално функционирав, така што очигледно има секакви искуства, а искрено трауматични искуства ми раскажувале само природно породени жени.

На CameliaMiller и forumce им се допаѓа ова.
  11. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.348
    Допаѓања:
    113.089
    Се пoрoдив сo цaрски сo индикaцијa. Не сум рaѓaлa прирoднo дoсегa aмa мoжaм дa кaжaм декa Ц oд цaрски не ми е. Ме бoли рaнaтa нa стaнувaње, смеење, кaшлaње и не мoжaм дa се испрaвaм oд неa кaкo бoлнa сум. Зa глaвoбoлкaтa oд спинaлнaтa не мoжaм дa кoментирaм oти немaм збoрoви сo кoј мoжaм дa oпишaм кaквa стрaшнa бoлкa беше тoa. Сум пишaлa и претхoднo цaрски без индикaцијa не би избрaлa, a зa бoлки би зелa епидурaлнa бидејќи сме 21 век. Не мислaм декa имa мaјкa и немaјкa спoред нaчинoт нa пoрoдувaње.

На ada21, ma4e1311, Melinda85 и 4 други им се допаѓа ова.
  12. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.123
    Допаѓања:
    40.335
    Јас седев на страна повеќе од 20 дена. Не можев нормално да седам. А и таквото седење пак не ми беше безболно.

На RedRevolution и ilyan им се допаѓа ова.
  13. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.428
    Уште бетер е да искусиш тешко природно породување и пак да завршиш на царски.
    Рутина не рутина сепак е операција.
    Освен тоа,за спиналот може е смешно во приватна клиника во државна од се да се плаши човек
    Мило ми е за тебе,ти посакувам уште многу такви породувања.

На RedRevolution му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.215
    Jas iskazav mislenje vodejki se od moite poznanicki koi odbraa carski SAMO zaradi strav za niv od cinot na poragjaj, ne strav za deteto. Za drygi osobi ne komentirav, niti ke komentiram koga ne im gi znam pricinite. Zaradi moite poznanicki i bev pottiknata da pisam tuka koga nekoj prasa dali nekoj svesno bira carski iako ne mora. Rekov deka za mene toa e sebicno i biranje na polesniot pat i toa mi e mislenjeto, dopagjalo ili.ne. Povekje nemam namera da se dokazuvam.
    Inaku vo nitu eden post ne navedov takvo nesto deka poragjaj so carski pravi nekogo pomalku majka. Se slagam so tebe, smesno e, a uste posmesno e kako stavate zborovi vo tugja usta, no nebitno.
    Bidejki ocigledno ne mi ja sfativte poentata na muabetot, se izvinuvam sto voopsto iskazav svoe mislenje so koe ne se slagate i poveke nemam namera da ucestvucam vo muabetot. Se nadevam deka ke bidam spored nekolkumina od vas "dovolno majka" da se porodam prirodno, bidejki toa mi e zelba. Ako zavrsam carski ke vi pisam tuka, da ne me mislite.
    Ne mi se veruva do kade otidovte, sekoja cest. Stavam tocka tuka.

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.292
    Допаѓања:
    170.469
    Само уште да кажеш за кого е себично. Те молам.

Секој човек за се нешто го бира полесниот пат ( доколку го има,нели) . Ваљда и ти . Тоа е природно, или...?

На Nausicaa, CameliaMiller, eli25 и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.215
    Sebicno e da gledas za tebe, za ti polesno da si pomines (kako sto bese slucajot so moite poznanicki i toa bese otvoreno kazano), a drugo da ne te zanima. Znaci za niv zboram, zatoa sto go.znam nivnoto razmisluvanje.
    I da, sekoj go bira polesniot pat, ama ne po sekoja cena, osobeno ne po cena na moeto dete.
    Sekoj so svoeto, ne osuduvam i ne nametnuvam, samo iskazuvam moe mislenje za navedenata situacija i pricinata sto mi bese kazana koga prasav zasto odbrale carski. Odgovorot bese deka nejkele da se macat, ne mozele da se poragjaat 100 saati (bas vaka).

17. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.292
    Допаѓања:
    170.469
    Јас пак не те разбрав.
    За кој друг, за што се друго не ги занимаше твоите познанички,кои сакаа да се породат царски чисто онака, без индикација, од узур де?

На CameliaMiller, kukla21 и Black girl им се допаѓа ова.
  18. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.852
    Допаѓања:
    13.473
    Епа мила, пораѓај се без епидурал за да ги осетиш вистинските болки до крај да видиш како е штом бирање царски е себично.

На Nausicaa, CameliaMiller, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    А тебе што ти е гајле за познаничките твои како се породиле, и од каде си толку сигурна дека немале некоја индикација, можеби имале па не сакале да кажат.
    Демек они не се плашат за бебето се плашеле само за нив и што тие не се мајки според тебе?
    И за тебе е полесно царски?
    Ај породисе па пиши дали било лесно, се едно на кој начин ќе се породиш.
    Многу бе се мешате во туѓи животи.

Убаво кажаа најбитно е здраво бебе и здрава мајка, не е битен начинот на раѓање.
    Еве мене не ме интересира ама воопшто која како се породила штом се е во ред со неа и бебето.

Јас се породив природно многу лесно без епидурална иако ми следуваше не ја земав, немав епизиотомија, станав одма по 30-40 мин од раѓањето и... Не истрпив некој големи болки па можда и да не сум доволно мајка еве незнам кажи :wasntme: И 24 сати инаку ми траеше породувањето.

На CameliaMiller, eli25, ilyan и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.292
    Допаѓања:
    170.469
    Ако се пораѓам царски, го жртвувам животот на детето кое го носам?!
    Лелеееее ;(

На Nausicaa, CameliaMiller, eli25 и 3 други им се допаѓа ова.