Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Спонтано породување или со царски рез?

Дискусија во 'Бременост' започната од Cka, 30 јули 2017.

?

Каде и како се породивте?

1. Природно, во приватна клиника

101 глас(а)
    17,8%
  2. Природно, во државна клиника

211 глас(а)
    37,1%
  3. Со царски рез, во приватна клиника

118 глас(а)
    20,8%
  4. Со царски рез, во државна клиника

158 глас(а)
    27,8%
Дозволен е избор на повеќе опции
  1. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.388
    токму така, но толкави се и шансите да се сопне човек на камен нели :)
    олабавете се малце вие што треба да раѓате. со добра мисла и стручен тим посебно во приватниве од уво ќе го извадат ако треба :)

На CameliaMiller, eli25, mariz и 5 други им се допаѓа ова.
  2. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.347
    Допаѓања:
    113.087
    Не се грижи не е тoлку стрaшнo, иaкo бев сo спинaлнa ништo не пaмтaм oд сaлaтa. Не oсеќaш никaквa бoлкa зa време нa чинoт сaмo мaл притисoк, a пoстaвувaњетo нa спинaлoт вooпштo не е бoлнo. Првoтo стaнувaње е мaлку тешкo нo не бoлнo кaкo зaшеметенo се oсеќaв. Сaмo слушaј гo aнестезиoлoгoт штo ти кaжувa и прaви тaкa и се ќе пoмине вo нaјдoбaр ред бебетo ќе гo видиш мнoгу брзo. Oпoрaвувaњетo е мaлку тешкo бидејќи кaкo првo требa и зa тебе и зa бебе дa се грижиш.
    Личнo мoј сoвет: немoј вo никoј случaј дa јa мрдaш глaвaтa првите 24чaсa и пиј мнoooooгу (ствaрнo мнoгу :!:) течнoсти и се ќе биде вo ред. Сo леснo мaјкa :*

На eli25, duffi, LiliBoz и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.893
    Допаѓања:
    7.626
    Еве ваков муабет треба. Фала ти :inlove:
    Само Господ да е со нас и да си донесеме дома живи и здрави бебиња. Другите од страна што ќе кажат/мислат ич не ми е гајле.

На CameliaMiller, RedRevolution, eli25 и 3 други им се допаѓа ова.
  4. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.399
    Допаѓања:
    126.738
    Истиов совет го добив од другарка,фалати:hug:

На LadyC, kukla21 и fana им се допаѓа ова.
  5. ana-banana

ana-banana Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    Се изначитав многу и богами никој не би осудила, секој си бира за себе. Јас лично да си кажам мене ми е повеќе страв од епидурална/спинална и мислам дека е многу опасно и би ми било страв да прифатам, исто премногу ми е страв и од царски со целосна анестезија, сепак е операција и мене ми е страв многу. Од утре сум во 36 недела, бебуш пред недела дена беше поставена со главчето надоле, се надевам дека така ќе остане па ќе одиме на природен.
    Мене ме интересира дали некоја е породена со епидурална во ГАК, иако јас не би се нафатила бидејќи си мислам дека може имам крив рбет, а за допир дебела сум мислам не можат да ми допрат до рбетот.
    Мене што фаќаме врски на ГАК ми вика ќе пробаме природно со провокации, ти дојди кога сум дежурна, ако не бидне за 2-3 саати ќе одиме на царски, а јас пусто страв ми е, си мислам и 5 дена ќе трпам болки да не одам на царски (ама може само си мислам кога ќе осетам ќе знам).

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  6. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.123
    Допаѓања:
    40.335
    За било каква анестезија се потпишува, не само за овие 2 затоа што одат во рбет. Не е тоа ризикот, туку самата анестезија.
    На пример јас на бокс се тресев цела од анестезијата, али знаев дека тоа е честа нус појава па не се исплашив

На eli25 и referentka им се допаѓа ова.
  7. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Бев на една работилница во петокот и кажаа дека 50% од индуцираните пораѓаи завршуваат со царски.

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  8. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.388
    Искрено да ти кажам, мене потешка ми беше бременоста неголи породот. Морав царски, не беше мој избор, ама не се плашев од ниту еден начин на пород. Сакав само да има анестезија без разлика природно или царски. Некако ни на крај памет не бев да трпам болки поред анестезија дали спинална дали епидурал. Ризикот е тој. Самите бројки кажуваат дека е ретко. Ризикот да направам сообраќајка утре или да ме удри кола е многу поголем така да..
    Биди спремна на било каков пород само живи и здрави да сте. И на сите што ќе одите царски без разлика ваша желба или дијагноза ви посакувам заздравување како моето.

На LadyC, Melinda85, CameliaMiller и 5 други им се допаѓа ова.
  9. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.728
    Јас до сега во животот имам правено 2 операции со спинална (операции на нога). По мое искуство, најбитно е да нема мрдање додека ја ставаат, и во првите 2-3 часа по операција да се испие најмалку 2-3 литра вода/чај/сок, и во текот на целиот ден многу течности за побрзо да се исфрли.

Друго, што убави хорор приказни си изначитав за во државниве и за природно и за царски .. паника човек да го фати а тек сум 10 недела. Пари немам за приватно, така што .. јебига хахаха... Дај боже да стасам до фаза породување па тогаш ќе му ја мислам.

На LadyC, Melinda85, eli25 и 4 други им се допаѓа ова.
  10. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.351
    Допаѓања:
    286.298
    Немам родено на гак, но во однос на другиот дел од коментарот да се надоврзам.
    За епидурал, се склупчуваш, рацете на колена и опипуваат со рака. Ќе најдат што им треба.
    Природно, со провокации, без епидурал... па дури потоа ако не бива со царски, според мене е потешкиот пат. Јас се сеќавам ги молев да го вадат детето со царски во таков момент. Не се трпи 5 дена :lol:

На ana-banana и mal.ecka им се допаѓа ова.
  11. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Како се тресеше? Како од студ?

На LadyC и fana им се допаѓа ова.
  12. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.123
    Допаѓања:
    40.335
    Па цело тело видно ми се тресеше и не можев да го исконтролирам тоа, ниту да престанам ниту да го намалам иако се трудев :)
    Како од студ а не ти студи хахах

На LadyC, eli25, kukla21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.388
    и јас ќе ти одговорам :) фаќа како треска, како ладно да ти е, ти пуштаат една цевка под чаршав да те грее. кратко трае и до сега ми немаше текнато дека да, ладно ми беше :)

На LadyC и wannaBeMomma им се допаѓа ова.
  14. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.112
    Допаѓања:
    67.071
    https://patient.info/doctor/important-complications-of-anaesthesia
    Тука е убаво објаснето за сите видови анестезија и ризиците.
    Ризиците може да се избегнат доколку анестезиологот е стручен и ја аплицира иглата како што треба. И многу се ретки, иако треба да се знаат.
    На гак не ти ставиле зашто немаат анестезиолози, што е жално, а и тие што се претежно со врски треба да се фатат.
    Инаку, се согласувам дека позитивно треба да се пристапи кон породувањето зашто не ни се случува често, а најубавото нешто од него произлегува. Јас бев многу возбудена и целиот процес ми беше интересен. Иако пред тоа исто се плашев, ама кога дојде денот целата паника се претвори во позитивна трема. Психичката состојба и те како е важна, затоа гледајте тогаш да го тргнете стравот и да се фокусирате на убавото. А пораѓајот ќе тече како што ќе тече, каков и да е, најчесто е надвор од наша контрола.

На makedonkamak, Kitten, eli25 и 3 други им се допаѓа ова.
  15. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.428
    Јас примав спинал,но поради друга операција и да од студ и ладен пот се тресев , ни се чини премрзнав тие 4 саати додека траеше операцијата. Исто така многу ме болеше глава и повраќав од неа.
    Додека со целосната анестезија од царскиот,освени што тешко се будев ама баш никаков несакан ефект немав.

16. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.082
    Допаѓања:
    5.781
    @mal.ecka Јас сум царски со спинална,почнав природно ама не одеше и морав царски.Инаку,првото станување е болно,не велам не ама мене ме болеше како да сум се превежбала стомачни претходно :) кога ќе ми го донесеа бебето в соба,од радост станував и така многу брзо ми поминаа болките.Според мене,ако можиш со спинална така е подобро,барем ќе си го видиш и слушниш бебето веднаш.Светот ќе ти стани совршен и покрај сите болки кога ќе си го видиш бебчето :inlove::angel::l:
    Не се секирај и со лесно мами,најубавиот период допрва ти почнува (fingers)

А кај ќе се пораѓаш?

Последна измена: 6 ноември 2017
    На LadyC, Melinda85, LiliBoz и 3 други им се допаѓа ова.
  17. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.946
    Допаѓања:
    123.534
    Се тресев и јас:) После сала ми пикнаа под чаршав цевка со топол воздух да ме грее едно саат, саат и пол.

На LiliBoz, mal.ecka и kukla21 им се допаѓа ова.
  18. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.399
    Допаѓања:
    126.738
    Во државна болница.

Последна измена од модератор: 7 ноември 2017
  19. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.428
    Е тоа е предност во приватна клиника, во државна ако се смилуваат да ти фрлат едно ќебе добро,ако не ќе си се тресеш и никому и ништо.

На Luna91, LiliBoz и eli25 им се допаѓа ова.
  20. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.763
    леле и јас се тресев многу ама не ми беше ладно туку дали од страв или не знам од што ама ненормално многу се тресев, барав да ми дадат нешто за смирување ама ми рекоа не смее ке делувало и на бебето.

Во однос на темата се породив спонтано, брзо и прилично лесно ко за прворотка, ако некогаш имам второ не знам дали би се нафатила пак за спонтано. Иако како што кажав брзо се заврши се, опоравувањето исто така беше брзо, одма станав, немав страшни болки освен првите два дена, ама самиот чин, самиот процес уф и сега кога помислувам си викам како издржав, искрено не ми е нешто пак мерак да го поминувам сето тоа. :sweat:

На LiliBoz, CameliaMiller, wannaBeMomma и 1 друга личност им се допаѓа ова.