Спонтано породување или со царски рез?

Discussion in 'Бременост' started by Cka, Jul 30, 2017.

?

Каде и како се породивте?

1. Природно, во приватна клиника

108 vote(s)
    18.1%
  2. Природно, во државна клиника

222 vote(s)
    37.1%
  3. Со царски рез, во приватна клиника

128 vote(s)
    21.4%
  4. Со царски рез, во државна клиника

161 vote(s)
    26.9%
Multiple votes are allowed.
  1. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Јас бев 10, па завршив на царски. Не секоја состојба е иста, ниту пак тоа што некој е 8 отворен е индикација дека можела природно. Секоја состојба е уникатна.

2. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Posebno Kosovarite gi lustat od pari zemanje... Sekako ne se site Dr isti daleku od toa no ima I takvi koj te gledaat samo za pari.

Meckicja and jule84 like this.
  3. jule84

jule84 Истакнат член

Да јасно ми е кукла но овој пример го наведов бидејќи пациентката можела природно но ја виделе косоварка и ајдеее сечии оф бе што ме чека ми се темни од пораѓај.

kukla21 likes this.
  4. Kitten

Kitten Форумски идол

Баш.
    Не ми текна да погледнам анкетата, но ете, царски рез е позастапен на приватните клиники отколку природното.

@wannaBeMomma сфаќаш лично, ептен жустро ја браниш Систина секој пат.
    Значи не е зборот само за Систина, туку генерално за сите приватни клиники, а сликата која ја оставаат е таа. Знам дека Систина сеуште држи некој баланс, ама па затоа се и најскапи.
    Еден царски во другиве приватни е колку природното во Систина. Другиве најчесто сакаат да те ољуштат.

Блиска другарка ја чекаа само 2 саата да се отвори (ова во Санте), и одма ја убедија за царски. Не се отварала....Ноу комент!
    А лесно е да убедиш пациент па посебно кога се работи и за здравјето на бебето. Знам дека и мене можат да ме убедат, сепак не сум доктор, на докторите треба да веруваме. А тие пак злоупотребуваат. Знам дека ако мене ми се случи никогаш нема да бидам 100% сигурна дали морало да биде така. Само докторот ќе знае :|
    Веруваш, а кому да веруваш?:(

5. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Нека сум офффф ама:

Ќе стигнеш, престани со црни мисли :!:
    :hug:

За темава! Се породив со закажан царски во приватна клиника, но и на државна да бев исто ќе беше, се знаеше точно кога мора да се прекине бременоста поради низа ризици и кон мене и бебушот.
    Јас тука читајќи некои искуства бав спремна на големи болки и тешко опораввање, ама се ми беше гола вода. И да по мене вистина било дека со царскиот ќе си царица :emo:

6. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Normalno deka ke ja branam zatoa sto imam iskustvo tamu :)

7. Black girl

Black girl Форумски идол

Јас сум задоволна од Систина навистина и од водење бременост и посветеност и се, но докторот што ме водеше кога се распрашував за пораѓај, се од околу ми вртеше за царски. Има доктори таму што форсираат царски за жал.

jule84 likes this.
  8. Kitten

Kitten Форумски идол

И јас имам искуство од Чаир па не застанувам во одбрана на сите доктори. Имало и тука случаеви на некоректност и нечовечки однос па никогаш не сум рипнала да ја бранам болницата. Да ме плаќаат пеки, ама вака, кое фајде? Неможе никаде да е сѐ идеално.

mssuniquee, ZAHRA, Meckicja and 2 others like this.
  9. Black girl

Black girl Форумски идол

Истото сакав да го пишам. Еве јас од Кузеска од Систина имам одвратно искуство и не значи дека ќе ја бранам Систина дека сите доктори се супер.

Meckicja likes this.
  10. An-na

An-na Форумски идол

Оф мори мајко (facepalm)

11. Black girl

Black girl Форумски идол

А ние што сме природно породени што сме? Или па царица дека и плус во приватна клиника? :)

TutiFuti and mirandaa like this.
  12. Ano

Ano Форумски идол

Извини,ама незнам зошто секогаш се пронаоѓаш дека некој се обидува да те омаловажи. Девојчето си кажа дека таа поминала лесно и од тој аспект се осетила царски. Не секој што бил со царски се осетил како нејзе, исто како што има и мајки кои се породиле прелесно природно и би кажале исто. Жал ми е што си истерала тежок пораѓај, ама најдобронамерно ќе те посоветувам да не се наоѓаш засегната од сечиј коментар.

13. Black girl

Black girl Форумски идол

Не се осеќам омаловажено не се грижи. Да, имав тежок пораѓај, може зашто раѓав на клиника, што знам. :?: И зошто омаловажување, не разбирам, м?

14. Ano

Ano Форумски идол

Извини ако грешно ти го разбрав прашањето.;)

15. Black girl

Black girl Форумски идол

Ама јас не го поставив тоа прашање зашто се осеќам омаловажено, туку иронично го поставив :)

16. kukla21

Ајдеее (facepalm) Некогаш ептен извртувате мислења :clap:

podravka likes this.
  17. BirMelek

BirMelek Популарен член

Нека каже некоја што се породила и така и така. Вака ние не сме меродавни, еве јас бев природно и сега за второ би ми било криво ако мора царски. Факт е дека опоравувањето е полесно.
    Не е исто после пораѓај да лежиш 24 часа на интензивна и после пораѓај да полежиш 2 саати и после да биде како ништо да не било.

mssuniquee likes this.
  18. kukla21

Јас 2 часа бев на интензивна само. Во 12 на пладне се породив, а следното утро ме станаа и веќе се туширав. Еве и @emkaemka сакаше да каже дека ептен лесно минала. Не секогаш природното е полесно.

19. Snow white

Snow white Популарен член

Се породив природно со дома искркани болки појдов на болница и родив сета збрука цтг преглед на болница не траеше ни 1 час појдов со 9 прсти отворена а всала ко ме внесоа се породив за 15-20 мин сосе водењак течење пошто таму ми го пукнаа добив напон а непукнат водењак. Незнам како изгледаат тој тежок пораѓај како што ми го опишуваа пред да се породам природното било многу тешко.. Јас лесно поминав потешки ми беа болките пред да се породам отколку за време на пораѓајот.. Ко влегов всоба ми рекоа лесно си поминала почнаа да кажуваат дека по 2-3 сати биле на бокс жени.. Да е како овај пораѓај и наредниот ич не му ја мислам не ни помислувам на царски уште 5 можам да родам на истиот начин..

Meckicja, Skorpija25 and emkaemka like this.
  20. Annath

Annath Форумски идол

Блазе си ти. Јас ни првиот (иако полесно поминав) ни вториот пат не се осетив како царица. Камо да беше кај сите така лесно и брзо опоравувањето после цезареа.

eli25 likes this.