Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Спонтано породување или со царски рез?

Дискусија во 'Бременост' започната од Cka, 30 јули 2017.

?

Каде и како се породивте?

1. Природно, во приватна клиника

101 глас(а)
    17,8%
  2. Природно, во државна клиника

211 глас(а)
    37,1%
  3. Со царски рез, во приватна клиника

118 глас(а)
    20,8%
  4. Со царски рез, во државна клиника

158 глас(а)
    27,8%
Дозволен е избор на повеќе опции
  1. Annah87

Annah87 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2015
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    719
    И јас многу лесно поминав со царскиот. Во смисла на опоравување и слично. Читајќи искуства, очекував сташни болки на првото станување, а воопшто не беше така. Боли, но се издржува. Веќе дома кога се вратив исто како да не бев оперирана. Е сеа моментот дека си буден кога те сечат, мене лично ми беше мн језив. И тоа тегнењето и влечењето на бебе е страшно непријатно. Бар мене ми беше.

На CameliaMiller, mariz, fina erika и 4 други им се допаѓа ова.
  2. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.837
    Допаѓања:
    109.318
    Имам претходно еден пораѓај природен со епидурал (кој не фати) во приватна клиника, со близнаци. Па ако го занемарам емотивниот момент (сум пишала што се случило не би за тоа) лесно поминав и тогаш.
    Кога би ги споредила природниот беше полесен, но пак за мене.

Не знам што се најдовте засегнати кога некој кажа дека поминал лесно на/по царски, навистина не разбирам или да ипак она приватно ви боде очи. Да кажев тешко поминав и плус кога ќе прочитавте приватно одма ќе беше ,,леле душичка, ете некогаш ќе платиш, а таков помин и сл..,,
    Крај не ви се наоѓа понекогаш..

На Dennings, Meckicja, girl-miri и 23 други им се допаѓа ова.
  3. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.946
    Допаѓања:
    123.534
    Имам другарка прв природен втор царски, вели дека со царскиот поминала полесно, со природното сечена, 2 нед и гноела раната , неможела да седи.... Нема правило тука.
    Секој случај засебен.
    Јас бев само 2 часа на интензивна:)

На Meckicja, CameliaMiller, mariz и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.038
    Допаѓања:
    40.377
    Стандардно во секоја тема се наоѓа некој непрозван што се пронаоѓа засегнат од туѓо искуство. Еве и јас ќе кажам дека имав царски пораѓај. Не трпев болки ни половина час(додека ме спремаа за во сала), ми ставија спинал и за половина час бев породена. После еден саат на интензивна ме префрлија во соба. После неполн ден ми помогнаа да станам и после тоа веќе немав проблем. Кога дојдов дома бев како нова, како да не бев оперирана.
    И покрај тоа што имав желба за природно, бебо не сакаше да се сврти и завршив на царски и тоа итен зошто ми пукна водењак во неполна 37 недела.

На Melinda85, mimiiiii, forumce и 7 други им се допаѓа ова.
  5. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Јас се породив природно во систина ,и тоа ме чекаа цел ден да се отворам во ниеден момент не форсираа царски и тоа докторот што ми ја водеше бременоста не беше тука од оправдани причини дежурната докторка ме породи ,презадоволна сум од целата услуга што ја добив во болницата .Сигурна сум за второ дека пак таму ќе одам да се пораѓам здравје боже.

На didisi, fina erika, Sexybaby86 и 5 други им се допаѓа ова.
  6. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.215
    Додека бев во Систина, со мене се породија сигурно едно 4-5 жени и сите освен мене се породија природно. Владее мислење дека на приватно се форсира царски, ама не би се согласила со тоа, барем од моето искуство и она што го имам слушано од блиски кои се пораѓале приватно.
    Ама ако пациентката сама изрази желба за царски, не се прави проблем, ќе биде како што сака. Во тоа е разликата државно и приватно според мене.

На didisi, alisijad, CameliaMiller и 8 други им се допаѓа ова.
  7. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.123
    Допаѓања:
    40.335
    Ne pisuvaj taka, sigurno lazes :rofl::rofl::rofl:

На Meckicja, alisijad, fana и 6 други им се допаѓа ова.
  8. Ana_mk

Ana_mk Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2015
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    280
    Јас на државна изразив желба за природно а ме породија царски наводно се заплеткало бебето,ама ко ке не видиш ке вервиш се шо ке ти кажат,на крајот на краиштата битно е да излезит здраво и право!Инаку јас никогаш не би се нафатила со епидурална..

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  9. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.123
    Допаѓања:
    40.335
    So celosna te porodija?

10. Klarisaa

Klarisaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2015
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    514
    Јас се породив со закажан царски во приватна болница.
    Царски,бидејќи бебето беше карлично.
    Кога отидов на прв преглед во 36та недела докторот не ни знаеше дека е карлично,и сам ми кажа дека тој практикува природен пораѓај и настојува на тоа додека е можно, но кога виде дека е карлично ми рече дека такви случаи пораѓаат само со царски поради одреден ризик.Тоа беше многу фер од негова страна, што веднаш ни кажа.
    Јас немам чувство дека намерно во приватните пораѓаат со царски,тоа се само шпекулации.
    Јас свесно одбрав да се породам со царски на приватно, бидејќи во државна постоеше шанса да пробуваат да ме породат природно а тоа беше голем ризик и за мене и за бебето.

На kukla21, mariz, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.050
    Допаѓања:
    268.685
    Јас не сум родила, ама најдобрата другарка кои маки ми ги истрга со природното, не би рекла дека пак би раѓала исто.
    Барем 2 недели беше како воз да ја згазил, имаше хемороиди поради кои барем 3-4 пати на ургентен беше, шиеното толку ја болеше што не можеше да си седне на газ буквално.

Така што, глупаво е да се рече дека е “песна“ природното, посебно затоа што има многу жени што многу тешко го поминале истото (инаку другарка ми за неполни два саата се породи...), исто како што некои се осеќаат како “царици“ со царски, затоа што им било навистина лесно, други се осеќаат ужасно после царски, трети како “песна“ раѓаат природно.

Индивидуално искуство е.

На Meckicja, Rebecca_R, mariz и 6 други им се допаѓа ова.
  12. Ana_mk

Ana_mk Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2015
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    280
    Да :D

13. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.763
    Еве јас сакав царски од страв после се што поминав, докторот рече ма каков царски има да го исплукаш ти :D шегаџија е па со сите така си збори :) и успеа и природно ме породи, а ете лесно можеше да го искористи мојот страв и да ме однесе на царски.
    Додека бевме на бокс и чекавме напони, он со мм до мене, муабетат, и јас докторе требаше на царски да одиме , ми се развика и тоа убаво зашто преплашена дрдорев за царски, и на мм му рече, не сакам да ја сечам, а и поскапо ви е, ете баш со овие зборови.
    Така да не знам од каде ви е мислењето дека во систина повекето се царски, баш напротив дента бевме 3 природно, 2 царски, од кои едната со блиѕнаци беше.

На Meckicja, TeddyGrey, kukla21 и 7 други им се допаѓа ова.
  14. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.650
  15. CurlyBlossomGirl

CurlyBlossomGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2018
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    3.918
    Prvata bebuska mi e prirodno, za tri saati zaedno so dobivanje bolki, izleze ko od puska :lol: vtorovo zdravje Boze, ako se e vo red isto planiram. Podobro od prirodno osven ako nema komplikacii ne postoi spored mene.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.467
    Леле, истото и кај мене се случи. Јас сакав природно, ама бев 0цм отворена, Пробавме со 2 вагиналетиимав болки издржливи. Цтг покажуваше супер болки.
    После тоа ми го пукнаа воденикот, па ми турија провокација со инфузија, кога почнаа исконски болки, ајде ќе си трпам викам :D Трпи трпи, доаѓа ме прегледува едвај 4цм, веќе цтг почна лошо да покажува, не му е арно на бебето, па со све болки и контракции после 11 часа, на бокслот ме седнаа на хитен царски ;(
    Неславно заврши и мојата желба за природен пораѓај тоа е :)

На kukla21 и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  17. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.215
    @ludoto19 е не ми се верува значи, јас мислев само јас сум вонсериска :D Инаку и јас исто прво со две вагиналети, па провокација со инекција некаква и на крај провокација со инфузија и 0 цм отворена и покрај се :( Битно болки истрпев за сите пари, тие од инфузијата беа нешто невидено :sweat: Мене водењак не ми пукнаа, може така ќе се отворев, ама и за тоа нема правила, ете ти си пример, а и ми рекоа дека може џабе ќе е секако, пошто ни сантим не бев. Како и да е, помина, а и гледајќи си ги бебушите брзо ќе заборавиме на маките :sun: Бубни го баткото од мене :l::*

На kukla21 и ludoto19 им се допаѓа ова.
  18. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.649
    Допаѓања:
    35.369
    А зошто сметаш дека породувањето во приватна клиника треба да е приоритет? Во приватна ќе добиеш чиста соба и облека (во државна може и не) поубава храна (многу битно инаку :^)) и толку. Мислиш постручни се во приватниве клиники?! :?: Зошто мене би ми било приоритет да раѓам во приватна клиника, а не истите пари да ги потрошам на одмор ?! Јас еве не им верувам на стручноста? И лицемерно е тврдењето дека тоа го правите за бебињата, да беше така, ако недај боже има компликации немаше да инстистирате да ги носат на детска клиника (повеќето од вас) бидејќи едноставно немате пари за приватниве клиники (ова ако приватниве се согласат да ве лекуваат, во многу случаи не се согласуваат, бидејќи многу се “стручни” и не сакаат неуспешни приказни) Нели децата се приоритет? :?: И за нив одите во приватни клиники? :^)

На azelea, Annath и DAngel им се допаѓа ова.
  19. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Не сфаќам зошто на секоја тема за породување на приватно "скокаш". Сакаме приватно и таму се пораѓаме. За мене не се фрлени пари, за тебе се. Јас во државна освен на трансфузиологија никаде не стапнувам! И тоа не дека е сјајно, туку ради докторката.
    Не сум прочитала дека пораѓајот е за бебето. Првенствено сите пишуваат заради кој гинеколог се решаваат на приватно, а не за кој педијатар. Секако, условите на болницата имаат влијание.
    Тоа што ти не веруваш на приватните не е причина секогаш да ги критикуваш оние кои "фрлаат" пари на приватно. И мене ми е глупо за мои пари да фаќам врски на државно, па ти си фаќала. И тоа е "помало зло"?
    Да можам денар не давам за здравствено осигурување.

На Lizi, Paka, Dust и 12 други им се допаѓа ова.
  20. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.649
    Допаѓања:
    35.369
    Едноставно не си објективна. Џабе ќе дискутираме. Да го прочиташе постот кој го цитирав, ќе сфатеше зошто “скокам”
    Инаку јас не сум лично засегната. Имав опција да бирам и можев да бирам, така што... Да не помислите дека од завист вака зборам :D