Од тие што јас се сеќавам дека беа со близнаци ќе ги означам па ако се во можност ќе ти пишат: @Offspring @iki26 @bumbaroska @Momichka @eleni27 Или пак побарај нивни мислења во темата Породилни приказни.
@Kitten еве јас ќе одговорам, не сум ја отворила темава од поодамна. Јас се породив со близнаци во 35 недела-царски-договорен. И со првото исто царски бев.Во глобала добро поминав,освен што имаше некои мали компликации со едниот бебуш, но се беше ок. На ГАК се породив.
jas se porodiv na carski 3 dena pred terminot, znaci 39+4 bev mislam, so bliznaci. I lesno si pominav, koga bi ragjala pak, sakam pak na carski, skroz me uspaa, nemav nekoi kojznae kakvi bolki uglavno ne bese nisto tolku ne izdrzlivo, osven prvoto stanuvanje od krevet. Jas gi ocekuvav mnogu porano, od prikaski opsto deka bliznacite porano se ragjaat, ama ete, si izdrzaa do kraj, ne ni imav porodilni bolki, samo otidov na kontrola, dr me ukluci na ctg me prasa te boli li nesto, vikam me boli kicma ali verovatno mora tolkav teret nosam, vika ti imas bolki ama neznaes i me pratija da se porodam, se se odigra vo pola saat. Da ne otidev na kontrola, moze nemase da se porodam toj den.
Jas se porodiv carski so bliznaci. I jas se porodiv so bliznaci so carski vo Sistina vo 36 nedela. Pominav kako da ne sum ragala, ete bas tolku dobro. Otidov na zakazan pregled, me zadrzaa i vecerta me porodija za polovina cas. Dvete bea karlicno postaveni inaku. Denta pocna I vodenjakot da mi tece..ama porodilni bolki jas ne osetiv, ctg kazuvase kontrakcii. Jas velam kako da ne rodiv pominav. Posakuvam na site takov poragaj.
Јас сум со близнаци во систина цараки се породив. Ништо не осетив ко да не сум рагала свеана бев не бев успана.
https://acibademsistina.mk/mk/vesti...ekcija-na-aorta-bebeto-e-vo-stabilna-sostojba Ova vaka tuka ke go stavam, za site onie "od sistina ako se komplicira se praka na klinika" muabeti od pred 10 godini!
Нема збор за тоа дека Систина е ок, се разбира доколку имаш кеш. Работата е дека во Македонија 85% од населението има месечни примања под просечната плата во државава. Полека но сигурно низ овие 27 години ни го ебаа здравството а сега новата влада спрема приватизација на јавното здравство, што е очајно. Премногу е скапо и неможе секој да си го дозволи. Пораѓај и ќе можеш да си приуштиш но плус инкубаторот во Систина за бебето е ужасно скапо. Животот во РМ има цена.
Фина реклама си направија Систина од случајов. А зошто вака јавно не прозборат за случаите кои ги одбиваат секојдневно? Кои ги препраќаат на клиника? За неуспешните? Знаете ли колку се?
Мене ми е чудно како прво ти падна во очи дека Систина си прави реклама (а реално кој не би), а не тоа дека прво не била третирана како итен случај, а после и одбиена од државна и градска. За Филип Втори и ми е фер што им кажале дека немаат услови, затоа што немаат гинеколошки тим. Ама ова другово е страшно. Да имаат сили и волја една тужба да им поднесат, женава на улица ќе им починела, да немале финансии за приватно. Не ми е нормално како сте негативни и за убави работи, два спасени животи.
А кога ќе се случи лошо на клиника зошто тоа не се спомнува, м? Јас знам две што им починаа бебињата таму (пред два месеца) поради лекарска грешка. Или за клиника као не важи тоа.
Jas ne sum.slusnala za takvi slucai..ama eve spodeli ti..zatoa rekov..go stavam linkot za takvite ko tebe so vrtat muabet deka kompliciranite slucai gi prakaat na drzavna..vo slucajov bilo obratno..ili toa ne e bitno? Bitno da se hejta profesionalizmot.
На клиника и те како повеќе се заташкува... И јас знам за починати бебиња изминатава година, за кои јавноста не дознала. Ако се јават на новинари, тогаш известуваат... Не секој се јавува. А знам за ризична бременост, од поодамна, што ден - денес и доктори од клиника викаат, среќа што бевте во Систина... А за кеш... Епа да, многу кеш отиде. Ама сите се живи и здрави. Без никакви последици.
Само поради една причина не остануваат и ги префрлаат на клиника, а тоа е поради финансиите на луѓето, се знае Систина какви цени има, таа жена што ја оперирале срце, бебе што лежело во инкубатор, којзнае која цена ја платиле, секој нема толку многу пари и се согласуваат да се префрлат на клиника. Пишуваа тука колку е ден плус во систина, па и плус во инкубатор... еден цел стан треба за месец дена лежење.
Здраво, дали има некоја на форумов што првиот пораѓај и бил царски, а вториот спонтан? Доколку има би сакала да ми кажи како поминала, кој доктор и каков пораѓај би бил подобар после царскиот рез?
Тука има искуства https://forum.femina.mk/threads/Породување-после-царски-рез-природно-или-пак-царски.27807/