Спонтано породување или со царски рез?

Discussion in 'Бременост' started by Cka, Jul 30, 2017.

?

Каде и како се породивте?

1. Природно, во приватна клиника

109 vote(s)
    18.1%
  2. Природно, во државна клиника

224 vote(s)
    37.3%
  3. Со царски рез, во приватна клиника

128 vote(s)
    21.3%
  4. Со царски рез, во државна клиника

161 vote(s)
    26.8%
Multiple votes are allowed.
  1. Nairobi88

Nairobi88 Истакнат член

@mariz Браво на другаркати, алал да и е како ги износи толку и каде и пораснаа :muscle: стварно до сега немав чуено некој со близнаци до 39 да стигни :clap:
    Само не те разбрав убаво, природно ги роди така?
    Чим кај дијабетот е проблем тоа што се поголеми кај мене го нема тој проблем зошто на време се откри и бебињата по раст се точно за неделите 2-3 дена помали.
    Нема да стигнам до 39 никако, калцификати на постелка, цервикс 12мм каде и да е ќе се породам.
    @fana до последниот преглед не му ја мислев пошо муабетот беше за царски, сега ме збуни докторот рече убаво се наместени за природно може да пробаме. :worried:

Zastitnicka likes this.
  2. mariz

mariz Форумски идол

И она се чудеше, со скратен цервикс беше и она (мислам дека 1цм) прими зреење за белите дробови 31ва и после веќе си затера :lol: Плус она второродка, првото и беше 2г кога се породи. Природно и брзо.

Имаше низ темиве и природно првородки со близнаци ама ич не ми текнува кои беа. Види прашај разгледај во темата за близнаци.

Zastitnicka, Kitten and Nairobi88 like this.
  3. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

@Nairobi88 мислам дека @bela.m природно се породи со близначињата, побарај и’ ги мислењата. Се надевам ќе види па ќе ти сподели и искуство :)

Zastitnicka and Nairobi88 like this.
  4. bela.m

bela.m Популарен член

@Nairobi88 тука сум, на располагање.
    Јас се породив природно со близначиња во 33 недела на ГАК. Прашај ме слободно се што те интересира, ќе најдам време да ти одговорам. Знам колку прашања имаш во глава :)
    Со лесно!

@Sexybaby86 те помислив мила, како сте?

5. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Добри сме, во исчекување за некоја недела да стигне бебка. Големата дада само ја бара, да сум одела во болница да го земам бебето вика :D

Zastitnicka, Kaetana and Meckicja like this.
  6. bela.m

bela.m Популарен член

Браво! Така треба!
    Се најдобро :*

Zastitnicka and Sexybaby86 like this.
  7. Saba08

Saba08 Популарен член

Баш пред некое време и други членки прашуваа и им го кажав моето искуство, дека кај мене првото бебе беше со главата надолу, а второто карлично и се породив природно во Систина, иако сé беше спремно и за царски, во случај на потреба. По правило ако и двете или барем првото се свртени со главата надолу, треба да се проба природно и не знам кој лекар си прашувала, ама др.Панчевски кој и ме породи прави царски само ако е навистина потребно.

Zastitnicka and Kitten like this.
  8. Kitten

Kitten Форумски идол

Браво! Значи второто излегло со ноџињата?

@Nairobi88 само храбро мајка :muscle:

9. Nairobi88

Nairobi88 Истакнат член

@bela.m , @Saba08
    Ако е се во ред и дочекам болки и се отворам прво ќе пробаат да ме породат природно бидејки двете се со главата надолу. Но ако треба да ме породат пред тоа заради компликации сигурно нема да ме чекаат за природно.
    Сега ќе ми ги прават испитувањата што се во пакетот за царски бидејки како и да се пораѓам салата пак ќе биди спремна во случај да затреба царски.
    Јас се исплашив од муабетот што некои од случаите почнале со природно првото бебе излегло а второто во меѓувреме се качува горе под гради и не се спушта па завршиле и со царски. Мајката ќе има трауми и последици од 2 пораѓаи наместо 1.
    Имам друго прашање, за природно нели се земаат брисеви за да не случајно му се пренеси на бебе при пород некоја бактерија. Кога ги земаат тие брисеви? Ако дојде јајцето на газот и нема време да се направат?

Иначе јас сум 33 + 6 примив зреење пред 8 дена, имам цервикс од 12мм и постелката покажува знаци на стареење. Бебињата се 2120, 2070г.

Zastitnicka likes this.
  10. bela.m

bela.m Популарен член

Јас зреење примав во 30+ недела. За неполни две недели се породив. Брисеви ми земаа во 30 недела, порано од вообичаено бидејќи веќе имаше индикации за предвремено. И кај мене беа главично поставени. Не мисли така. Ќе биде се во ред. Во безбедна недела си веќе, плус и тежината на бебињата е одлична.
    Слободно пиши ми во лп ако имаш потреба. Со среќа мајка!

11. Kitten

Kitten Форумски идол

Ама зошто трауми и последици? Многу жени немаат ни првото ни второто без разлика како се породиле. Мисли позитивно, сепак носиш две бебенца. Ќе биде сѐ во ред (fingers)

Zastitnicka likes this.
  12. Nairobi88

Nairobi88 Истакнат член

Добро се подразбира што мислам под трауми и последици. Секој зафат има последици односно трауми. Тоа е период на зараснување и опоравување. Баш дека се две јас сакам да се опоравам побрзо. А не да треба да заздравувам и доле и горе од сечење.

Zastitnicka and Kitten like this.
  13. Saba08

Saba08 Популарен член

Zastitnicka likes this.
  14. Kitten

Kitten Форумски идол

Те разбирам. Но затоа подобро да излезат природно за побрзо да се опоравиш. Раната долу е најмал проблем. Само нека сѐ биде во ред.
    Инаку во случај да имате бактерија и се пренесе на бебето, и бебето прима антибиотик откако ќе се роди.

Nairobi88 likes this.
  15. Zastitnicka

Zastitnicka Истакнат член

Ве молам за споделување на искуство дали вие кои сте имале поголеми бебиња (над 4кг), тоа било индикација за пораѓај со царски?
    И како сте се породиле..

Филотеа likes this.
  16. fana

fana Форумски идол

@mariz :)

Zastitnicka likes this.
  17. Kom.pot

Kom.pot Популарен член

Моето прво дете се роди 4450 . Јас сум ситна и слабичка, не знам како го истуркав :) се пораѓав со епидурал во приватна болница, добро поминав, немав сила да го истуркам бебето, па докторката ме стегаше на стомак кога напнував за полесно да излезе. Се роди 55 цм

Jana06, Zastitnicka, Maja92@ and 2 others like this.
  18. LadyC

LadyC Форумски идол

И го прати одма во 1во одд сигурно. :rofl:
    Се шалам, нека ти е здраво и живо, ти се дивам што си се нафатила да раѓаш големо бебе природно, моја другарка така у Чаир се породи со двете, едното 4400, другото 4600 и двапати распука и не можеше да седне со недели од што беше шиена.(facepalm)

Zastitnicka, Kom.pot and eta like this.
  19. mariz

mariz Форумски идол

Јас сум природно со 4400г 56cm, ама ми го мереа под 4кг, грешка. После пораѓајот рекоа дека тоа бебе било за царски. Ме намачија и мене, а и него. Два пати ме шиеја, ем сечена.. ем распукав.. И на клиторис ме шиеја (facepalm) Но има вака доста што успеале над 4кг да родат природно. И @mssuniquee мислам големо бебе роди природно.

А за сила.. Не се ни сеќавам баш, една од напред влечеше, еден лево, еден десно стискаше. Буквално ми се качија на стомак... Сега да сум, ке молам, ке бегам, царски да го извадат :D

20. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

@Zastitnicka Да, и јас родив бебе 4.400 природно без никаква анестезија :) И баш брзо се породив. За чудо нит распукав ништо. Знам дека 1 цм ме шиеја. Баш и моја познаничка ми пиша и она имала бебе над 4кг но и кажале мора царски. Незнам зошто, јас бев баш слаба трудница само стомак имав, но имав широка карлица. Можда до тоа е
    Со среќа како и да е само да е живо и здраво ќе изгураш:D

Jana06, Zastitnicka, Martka and 4 others like this.