Ти одговорив на и тоа многу јасно. Колку мене шо ми е гајле зашо не си јадела ајвар ти денес, толку треба тебе да не ти е гајле јас како сум породена Само кој да сфати
Не е избор. Кога станува збор за породување, лекарот што те води, како ќе каже, така ќе биде, како што е најдобро за бебето и мајката, според лекарот. Не може да одлучуваш дали ќе се пораѓаш царски или природно исто така лесно како што одлучуваш што ќе ручаш денес. Вие сте се запнале за последици од природно vs царски, ама дали сте се запрашале каков проблем може да настане од самата анестезија? Небитно епидурал, лајт спинал, спинал или тоталка. Ма и од забарска анестезија каков проблем може да настане не сте свесни. И не се толку ретки компликациите од анестезија како што мислите. Еден од најголемите стравови ми е анестезијата во било каква форма. Од болка не ми е толку страв, колку од анестезија.
премногу предрасуди имаш а велиш подржуваш секоја жена сама за себе да одлучува. лицемерие ту мач? претпоставувам секој пациент е запознаен од страна на докторот со последици, ризици и предности ...
Исто, од анестезија имам преголем страв. Болката се издржува, поминува, ама анестезијата не е така наивна работа. Јас имав спинална на пораѓај, мислев дека не можам да дишам додека не помина дејството. Колешка моја ја реанимираа после царски, исто некој шок/реакција на анестезијата. Е сега не кај секој, и не ми е намера никого да плашам, туку ко што кажа Анат не се така ретки овие случаи, затоа најдобро царски ако е неопходно, а не по желба.
Јас го читав. И зборев со анестезиолог уште во 37ма, бидејќи бев со прееклампсија нели... Џабе се натегаме Ане, која решила да иде царски ќе иде и ќе си плати. И реално, тоа нас не треба да не засега. Може да коментираме од перспектива кое е подобро кое не според искуства, но не и да судиме ко онаа погоре што мисли ми е гајле мене шо таа ќе рече за мојот пород.
Во Хрватска на пр. Царски рез по желба, без медицинска индикација не е законски дозволен. И затоа имаат бројка од околу 20% царски резови. Кај нас мислам не е со законска рамка затоа се прави што се сака.
САД, тие се најлоши по тие статистики. Кај нив е над 30% А ние одамна сме кренати по американизација на здравството. Се се врти околу пари. Дај тоа од што имаме најмногу профит ќе го направиме и сите среќни и задоволни.
Зашто не се подмочувам, не сум лошо сошиена, не сум утната у шиење да треба да ме прешиваат, немам хемороиди, немам трауми од неколкудневно отварање, не поднесувам болка у стомак било каква и сл. Ова е само дел од примерите кои ги знам. За други не ни навлегувам подлабоко. Имам другарка што 2 , скоро 3 години се шета со кила од природно и со лошо сошиена другарка оти клиника и беше икона . Не реков дека мора да е приватно да се разбереме, реков дека може да минеш и државно како приватно ако имаш врски. Јас лично сум си пресреќна оти си минав топ и баш како што си очекував.
Законски е забрането мито, па го земаат, не? Пишуваа жени пред некое време, за време на пораѓајот им кажале една причина за царски, на отпусна листа сосема друго стои. Зошто? Кој ке сведочи против доктор дека лажен исказ стои во отпусна листа, дека не треба царски а они сепак го направиле?
Мислеле дека е голем плод и тоа било причина да закажат царски. Значи не било без причина. А после тоа што излегло бебето помало, е друго.
Извини, ама ти беше таа што напиша Бебињата родени со царски не се заостанати. Никој не напиша дека се. Затоа не знам што пишуваш сега дека требало да се пази што се пишува. Кај прочита некоја да напише дека се заостанати бебињата?
Што сум се помешала, зборувавте со членката дека не било во ред да пишуваме дека бебињата родени со царски биле заостанати, а никој не го напиша тоа, вие го додадовте.
Не знам дали ги читавте сведоштвата на платформата Медуза, за жени породени во различни периоди, различни градови, болници и услови во државава. Коса да ти се дигне. Слични искуства слушам од другарките и често читам тука. Мора да се подигне малку свесноста за тоа во какви услови се пораѓаме во државава. Не е само болката проблем и тоа што нема пристап до епидурална во 21 век, проблемот е што цел персонал таму ти го зема достоинството и не ти дава никаква поддршка во процесот. Ептен ако си среќлија да немаш страшни болки или да ти се погоди некој нормален на смена, па да ти даде малку кураж. Епа оттаму и размислувањето дека со царски полесно се поминува. А сите знаат дека и рана боли и дека е операција. А ако редиме хорор приказни и за природен и за царски ќе има што да се каже. Мене не ми е толку страв од болката колку од се друго. Би сакала да родам природно, не би земала епидурална одма, би почекала да видам дали ќе мора, ама душата би ми била мирна да знам дека во првиот момент кога ќе решам дека ќе ми биде овозможено. За царски се сложувам дека треба да е по индикација, а не родилката да бира, ама индикација е поширок поим и лекар одлучува за тоа. И не е само да го родиш, туку по можност и без трауми и тикови да се вратиш дома. Мое мислење е дека ако уште во сам старт се обезбедат понормални услови во кои ќе тече пораѓајот дека и процентот на случаи со царски рез ќе се намали. Родилките се последни што ќе ги обвинам дека бараат алтернативи и не сакаат да се третирани како стока, да ти се одмили и дете и се. Једино ми е криво што човечките услови во нашава мизерна држава се врзани исклучиво со пари, па на кој како ќе му се посреќи и кој на какво разбирање ќе наиде од дома, затоа што од сите страни стига осуда за тоа што треба да биде основен човечки третман. И настрана темава, стварно не знам до кога ќе се дозволува бесрамниците од Чаир и Гак да земаат така отворено мито. Цела држава ги знае, цела држава ќути. Страшно и грозно!
И од г'з раѓајте ако сакате, ама кога сте во тема -Спонтано или царски, а царски (треба да) е регулирано а не на мени да си бираш, не можеш да кажеш -затоа што така сакам, ќе си платам и крај на дискусија. Докторите така прават пари на црно пошто на природно породување не се ни појавуваат, се зголемува бројка на царски без потреба а со тоа и ризици, само затоа што Трајанка се пораѓала без болки ко царица, зошто да не и јас. И станува мода ко што е станато, што не е проблем доколку се работи за помал ризик со помала болка. А не е. И болката и лековите за болка после раѓање?