Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Спонтано породување или со царски рез?

Дискусија во 'Бременост' започната од Cka, 30 јули 2017.

?

Каде и како се породивте?

1. Природно, во приватна клиника

101 глас(а)
    17,8%
  2. Природно, во државна клиника

211 глас(а)
    37,1%
  3. Со царски рез, во приватна клиника

118 глас(а)
    20,8%
  4. Со царски рез, во државна клиника

158 глас(а)
    27,8%
Дозволен е избор на повеќе опции
  1. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.143
    Допаѓања:
    88.373
    @forumce
    Ти сега трудна си?

2. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Да

3. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.143
    Допаѓања:
    88.373
    Ќе го раѓаш природно?
    Ај смири се.
    Ќе го родиш и ова природно,и без сечење и шиење ќе поминеш и ќе пишуваш на Фемина после два саата,седната на газ.
    Ајде ќе биде ок.
    Второ е,тие побрзи се обично.(fingers)

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    657
    Па не треба да си доктор за да сочувствуваш со членката и притоа да си против тоа да се измалтретираат трудницата и новороденчето и да не го сметаш тоа за нормално искуство (како тоа на членката). Али најбитното, природно се породила во Шведска.(facepalm) Не, не сум доктор, ама сум свесна што секоја трудница не би посакала за себе, освен тие како тебе што сакаат да бидат изнамачени.

5. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Ама јас не се плашам од природниот пораѓај. Јас се плашам од опоравување. Она што го поминав со првото на никој да не му се случи. Ама здравје прво да дојде до тоа.

Пошто оваа тема е најчитана сакам да прашам нешто. Дали некоја мајка се соочила со тоа да и кажат дека фетусот има зголемено срце? Извинете за офтопикот. Прашав во друга тема ама немам одговор, а сум многу испаничена. Утре сум секако на второ мислење, ама нема да можам да спијам од страв и стрес

На Cosmi му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Ти немаш што да кажуваш која опција била подобра за членка што не ја познаваш и не си ни доктор.
    Ако не ја пуштиле на царски, не значи дека не сочувствувале со нејзе.
    Ако мислиш дека знаеш подобро од доктор, не оди на доктор, пораѓај се дома сама, океј?
    А шведска ја спомнав пошто не се научени таму ко овде, царски по порачка.

На Kitten, Cherry333, deskarada и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Најдобро да одиш кај специјалист што прави фетална ехокардиографија за најсигурно и да си бидеш мирна.

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  8. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.221
    Допаѓања:
    56.903
    Истите се доктрите и сестрите, ама подмитени.
    А некоја што мора царски а нема да плати, сигурно нема да има приказна на царица.

Многу проблеми во дискусијава, и не зборувам за тие со индикација. И анксиозност е индикација, пред да ме сфатите погрешно.
    Ама од приказни, најмногу од мајките што ни кажувале како херојски страдале за нас, си носиме нелогични стравови. И мајка ми е таква, до пред некое време пробуваше да ми влијае да не се мачам, таа ќе ми најдела врска за царски :|
    Не сакам да почнам да пишувам колку е тоа погрешно, сигурно ќе се најдат многу навредени зашто нели, ете така функционира системот и кои сме ние да го менуваме.

Од друга перспектива, кај многу жени е контраиндициран царски поради абдоменални адхезии, резот има шанси да биде зафатен потоа и да ги боли (ама многу) цел живот. И сега да кажеме за бебето има индикација за царски. Доктрот вели може и природно, но препорачувам царски поради тоа и тоа. Дали да се форсира природен пораѓај за нејзина понатамошна удобност? Зашто нели, нејзино тело нејзин избор.

9. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.673
    Допаѓања:
    18.330
    Карлично е индикација за царски. Ние збориме без индикација.

10. GolemaMala

GolemaMala Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    787
    Полека, без паника. Првото ми беше карлично поставено, спонтано породување, епизиотомија. Второто исто карлично, голем плод, царски.
    Да ти кажам што беше подобро или си знаеш? :D

11. GolemaMala

GolemaMala Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    787
    Не мора да значи. За стручен доктор и искусен доктор, карлично не е секогаш индикација за царски.

На MilaSs12, deskarada и Mantub им се допаѓа ова.
  12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.567
    Допаѓања:
    201.758
    Не е индикација за царски карлично поставено бебе, само трансверзално поставено е чиста индикација.
    Може да се сврти бебето пред да се роди, тоа секој професионалец го знае.

На Kitten, azelea, MilaSs12 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.083
    Допаѓања:
    77.088
    Темава би била многу од помош кога дискусијата би се водела без навреди и докажување.

Секоја трудница пред да влезе во 9ти месец бира доктор кој ќе и го води периодот до пораѓајот и ќе ја породи. Се оди на преглед и разговор. Докторот кажува каква е состојбата и со бебето и со мајката. Кажува кои се опциите и која е подобра во случајот. И тоа е најбитното, доктор на кој му верувате и оставате да ве води и следи.

Панични напади се индикација за царски. Моја блиска од паничен напад заврши итно на царски зашто доби јаки компликации*од самата паника.

За условите во Чаир еве ќе зборам. Првиот пораѓај беше во стариот дел и беше руина со лебарки. Тогаш лежевме по 6 во соба и имавме заеднички тоалет со искршени тушеви и чучавци.
    Со второто бев во новиот дел и бевме по две во соба, со тоалет во самата соба, нормална вц шоља и топла вода 24/7.
    Персоналот е како ќе ти се погоди. Сестрите кои беа задолжени за бебињата беа златни. Ме научија како да дојам, ми даваа совети буквално за се што ме интересира. Ми се погоди жена на прием што ми фрли спаваќа во фаца, болничарка што ми се дереше дека и се фатила кичмата зашто ме преместила од еден кревет на друг. Имаше фини сестри, имаше и сестри што беа нервозни и викаа.
    Исто како и секаде мислам, никаде не се сите прељубезни, па дури ни во приватни болници (од искуство на најблиски што се породиле во ре медика пример).

Пишав и претходно. Првиот царски поради немање тонови кај бебе и замотана папочна околу врат. Вториот царски поради тоа што не се отворив 24 саати и поради тоа што бебето место да бутка во канал, буткало во резот од првиот царски. И, знаете што? Ми ја отворил раната внатрешно и за влакно не сум завршила лошо.
    Ете затоа тука се пишува дека е подобро царски само и само со индикации.
    Плус, ако се оди на закажан царски без индикација точно е дека нема болки во моментот. Меѓутоа, после пораѓајот колку и да ви даваат лекови против болка, боли, посебно секое станување.

На ivance.., Kitten, azelea и 7 други им се допаѓа ова.
  14. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.056
    Допаѓања:
    180.378
    Нејќам да го правам познатиот муабет, немате деца, не зборете за деца, ама на последниве страни од темава изгледа муабетот не е излишен. Пошто од вас без породилно искуство, најстрашните приказни ги чувме од рекла-кажала. Не велам дека другарка ти лаже, ама другарка ти можеби поинаку би го објаснила, оти ова твоево е твое доживување за туѓо искуство. Па и на Парпл најдоа да и го прераскажуваат и преиспитуваат искуството и индикацијата, а жената тука е, присутна.
    Сепак, поинаку е кога ќе чуеш повеќе лични искуства и лични доживувања, како оние погоре.
    А за однос на персонал, мислам и јас може да се жалам, од чистачката, од сестрите од детско, од сестрата на приемно, пошто сегде има секакви луѓе, ама тоа е најмалку битно во приказната.

На naturallmess, MacenceEna, Ava.84 и 7 други им се допаѓа ова.
  15. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.673
    Допаѓања:
    18.330
    Точно, знам, истото го мислев ама не дообјаснив стручно. Сте ме поправиле.
    Зборам за карлично пред сам пораѓај, ако пукне водењак или ако има контракции, ако почнал пораѓајот. Ама ако е голем плодот, за мал плод се оди природно.

На GolemaMala му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Епа ете три дена не пиша никоја дека без индикација ја породиле царски.

На ..barbie.. му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    1.983
    Допаѓања:
    10.234
    Ама Биљарке тука се изјаснија и жени што родиле и што поминале низ болки од царски, болки од природно и секакво. Прочитај и на форумов има теми за искуства, еве да не биде дека јас раскажувам на невидено.

Искрено, јас не ги ни терам другарките да ми раскажуваат во детали. Дури некогаш кога ќе се занесат им викам - аман прекини, ми делуваш ко контрацепција :sweat: Еве ги и после неколку години кога ќе им се спомне второ дете, сите се троа пребледени. Не викаат дека нема да родат, ама знаат што ги чека. Најголем дел од нив собираат пари за приватно, голем дел од нив и затоа што сакаат да имаат избор за епидурална.

На темава скроз е легитимно да си кажат што мислат и мајки и немајки, односно сите што размислуваат на темата деца. Целата работа тргна од прашањето зошто има толку голема стапка на изведени царски резови кај нас и дали е оправдано, а во таа бројка учество (ќе) земаме и идни и сегашни.

Повеќе од очигледно е дека потекнува од споделените искуства за третманот во државното здравство. Ако е толку арно и ние сме во заблуда нека се спроведе некоја национална кампања за нас упрпаните да не разубедат колку е добро, затоа што се согласувам, да, голем проблем е толкав процент од женската популација да е во грч од евентуален пораѓај. Еве јас прва ќе одам на државно да си го искористам правото за здравственото осигурување што го плаќам секој месец.

На Biljarkata и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  18. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.650
    Да бе ако е будала да пише одма на клада да ја стават:D

На Kate Rina 93, GolemaMala, Moce19 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.673
    Допаѓања:
    18.330
    Отвори ја темата и ке прочиташ искуства. Не зборам од памет.

20. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.464
    Допаѓања:
    17.098
    Јас сум породена во Чаир 2016 и 2018 клизма со црево добив.Никакво апче