Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Спонтано породување или со царски рез?

Дискусија во 'Бременост' започната од Cka, 30 јули 2017.

?

Каде и како се породивте?

1. Природно, во приватна клиника

101 глас(а)
    17,8%
  2. Природно, во државна клиника

211 глас(а)
    37,1%
  3. Со царски рез, во приватна клиника

118 глас(а)
    20,8%
  4. Со царски рез, во државна клиника

158 глас(а)
    27,8%
Дозволен е избор на повеќе опции
  1. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.128
    Допаѓања:
    909
    Jas se porodiv prirodno bez nikakvi provokacii i anestezii, imav moznost da biram kako sakam, jas bidejki bev so ivf i dolgoocekuvana bremenost mu rekov na doktorot deka ne e prasanje jas kako sakam tuku kako treba da bide samo da bide se kako sto treba, on rece jas sum sekogas za prirodno ama toa nikogas ne se znae, moze ke pocneme prirodno pa ke zavrsis carski... mislam deka najbitno e da rodime zivi i zdravi bebinja a dali prirodno ili carski sekoj si znae i si odlucuva sam za sebe... po mene nema pomajka i nemajka, sekoja majka mu misli najdobro na svoeto cedo pa dali go rodila prirodno/ carski ili go doi/ad mu dava

На victoria, joy1, forumce и 10 други им се допаѓа ова.
  2. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.350
    Допаѓања:
    113.094
    Епa не ни бaрaaт вo стрaнствo цaрски бидејќи си имa епидурaл. Инaче дa, не е дoзвoленo вo стрaнствo цaрски пo желбa тoa сигурнo знaм и не мoже никoј дa ме рaзубеди (дури ни вo Србијa не е дoзвoлен избoр:!: ). Вo 19ти век си живееме ние уште :doh: (facepalm) мoжи и требa среќни дa сме декa рoдилни сaли имa, не се пoрaѓaме кoјa кaде ќе стигне (нивa, штaлa, кoлa,пoдрум)

На Meckicja, forumce и augustd им се допаѓа ова.
  3. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Некој спомнал како се пораѓале нашите баби и мајки? На мајка ми пред 38 год и ставиле спинал за природен пораѓај, а 2 год. подоцна се пораѓала царски. Ова на гак во скопје. И тогаш биле похумани од сега и при пораѓај и после пораѓај. Нема споредба со тоа како е на клиника сега. Медицината кај нас еволуирала во погрешен правец.

На darcy, karibian, augustd и 6 други им се допаѓа ова.
  4. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.282
    Допаѓања:
    5.549
    Некој погоре спомена за тоа како порано раѓале по штали, ниви, по шест деца природно. Да, ама едно се заборава! Колку спонтани абортуси поради медицинска негрижа настанувале и колку само мртвородени имало кои денес би биле живи и здрави доколку би постоел царскиот. Да, природното е од Бог дадено, но и човекот е обдарен со способност да си го подобри животот и здравјето, па благодарение на медицината денес во многу сфери животот ни е поедноставен. Добро е што има можности и решенија при критични ситуации, зошто постојат за жал голем број жени кои само еднаш во животот добиваат можност да се остварат како мајки по тежок и трнлив пат, по бројни инвитро обиди и течки бремености, па само царскиот е едиснтве и оптимален избор воедно.
    На тема,, помајка, најмајка,, ... колку родиле природно и ги шутнале на буниште, или едвај ги гледаат децата. Колку родиле царски и животот би го дале за нив. Храброста некогаш испливува на површина по икс години во некои ситуации. Лесно ќе беше се да завршее со раѓањето и доењето. Ама не е така.

На darcy, karibian, augustd и 8 други им се допаѓа ова.
  5. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.350
    Допаѓања:
    113.094
    @BlackNight имaш прaвo. Тaa здрaвo прaвo нa грaничен премин рoди пa гo oстaви вo кaнтa и си зaминa нa пaтувaње;( зaтoa немa мерилo зa мaјкa спoред видoт нa рaѓaње.

На Dadusicka, Luna91, LadyC и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    Се породив природно со двете во државна болница (мада овде нема разлика природно-државно). Се породив неверојатно лесно и брзо. Со првото бев сечена и шиена и неполни два часа откако родив јас шетав, седев, одев во вц, се бањав. Со второто не ни испукав, ни ме сечеа, утредента дома си отидов.

Незнам зошто ама ја имав/имам огромен страв од царски и кога беа бебињата карлично поставени докторот ми спомна можеби ќе треба царски, реков дека ич нејќам царски може ли карлично поставено бебе природно да го родам, рече дека може он многу жени така породил, само треба да ме пораѓа стручен доктор.

Сестра ми со првото се породи царски (карлично поставено бебе и страв) но за второто инсистираше да биде природно по секоја цена. И двете породувања и поминаа релативно лесно без компликации, но вели трето ако раѓа само природно.

А инаку со природното породување се лачат сите оние хормони кои помагаат за воспоставување на лактацијата, хормонот на среќа (затоа веднаш се се заборава), додека кај царскиот се тоа доаѓа со мало задоцнување (но сепак доаѓа).
    А од психолошки аспект, психолозите тврдат дека природното породување е поздраво за децата и нивниот развој.

Проблемот во оваа тема е што работите се сфаќаат црно/бели, нема нијанси помеѓу и ако некој каже царскиот е лесен по автоматизам се сфаќа дека природниот пороѓај е тежок и обратно, а на крајот се е индивидуално.

На Lolipop23, Kitten, victoria и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.067
    Допаѓања:
    134.727
    http://www.vbac.com/how-does-a-cesarean-affect-the-baby/
    не е лошо да се прочита.

Иначе, не знам дали после царски одма ви го даваат бебето на гради? мене тој мемент ми е најубавиот во животот, ја извадија од мене, и ми ја ставија на гради неколку секунди, додека исечат папочна врвца. После сестрата ја тргна, ја прегледаа, бебе вриштеше....
    И ми ја врати така гола, само со едно пеленче на неа, на мене, ја гушнав и како што вриштеше само ја крена главата и ме погледна и заќуте. Тој поглед ми е врежан у срце и навистина би жалела ако го немав.

Моментот што на часеви една бабица викаше, моментот чудо, кога бебето се смирува и можеш да ја осетиш љубовта у просторијата, и по 30 години породувања како акушерка, некогаш и по 10 до 15 бебиња у смена, тој момент е некој на кој не може да се остане рамнодушен.

Затоа, ако веќе докторот ви вика еве вие бирајте си, одберете си да го негирате стравот од болка, за да госетите тој момент.

Исто и моментот кога маж ми дојде и ја зема во раце. Од радост мислам срце ми испука по ќошиња. Жал ќе ми беше ако го преспиев ова под анестезија, првиот поглед и првиот врисок на ќерка ми. Првото запознавање со татко и.

На крај, битно е да сме сите здрави и живи, нели, ама има моменти кои можеме да ги доживееме, а зависат од нас. Кога се мора, се мора, ама кога не се мора...пробајте и вака.

На Kom.pot, Lolipop23, karibian и 7 други им се допаѓа ова.
  8. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Најголемиот дел од царски се изведуваат со спинална анестезија со тоа и мајката го гледа бебето одма по раѓањето, како кај природен пораѓај.

На karibian, wannaBeMomma, pepapa и 8 други им се допаѓа ова.
  9. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.067
    Допаѓања:
    134.727
    АКо е така, супер, оти тоа е момент кој не се заборава.
    Јас мислев дека ги успиваат.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.952
    Допаѓања:
    123.539
    @Cka се убаво напишано , се разнежив. ама за првото имај осет кон тие што утре ќе правиме царски. Сега треба ли и јас да барам статии по нетов? џабе ќе се докажуваме, веќе нема смисла. ( инаку има и царски со целосна иако помалку).

На Dennings, wannaBeMomma, augustd и 5 други им се допаѓа ова.
  11. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Овде секогаш ги даваат бебињата на мајките веднаш после раѓање дали природно или царски со спинална. Тој контакт,првиот меѓу мајката и бебето е најважен и за двајцата. А и нема повредно нешто од тоа.
    Кога сум присуствувала на породувањата дали царски или природно, имало мајки кои се гадеа да ги доближат бебињата до нив и не сакаа да ги допрат, се тргаа, дека бебињата им биле гадни од верниксот. Многу е неубаво кога ќе видеш таква родилка која ја врти главата од своето тукушто родено бебе.

На karibian, victoria, iki26 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.658
    Допаѓања:
    35.411
    До кај ја дотеравте... Одредени членки царскиов го изедначија малтене со вадење заб. Ете толку е лесно. А не е. Операција е и како таква носи ризици кои би требало да се знаат. Фала богу што постои како опција за сите на кои им е неопходна, ама јас никогаш не би одбрала туку така да ме сечат. Компликациите од царски, наспроти спонтан се далеку посериозни, сепса, инфекција, искрварување се само некои од посериозните. Ова може и на државна и на приватна клиника да ви се случи, не се приватниве имуни. На крајот дискусијава се сведе на прватни в.с државни. А не треба. И ваму и таму прават царски без причина. А не треба.

На Dadusicka и Meckicja им се допаѓа ова.
  13. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Статиите воопшто ништо не ми значат искрено да ти кажам, и се некако филмски ми е :) Истиве моменти на секој филм кај што има пораѓаи ги гледам
    Голема работа ако ми ја дадат после 1 час. Гледај воспитајте дете како што треба, џабе е се после ако се нема основна култура и карактер.

На augustd и Luna91 им се допаѓа ова.
  14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.805
    Допаѓања:
    325.363
    каква врска има воспитувањето на нечие дете со темата царски рез?

На victoria и An-na им се допаѓа ова.
  15. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.067
    Допаѓања:
    134.727
    И да. Знам филмски да раскажувам и вау е моментот.

Тебе сеедно ти беше кога прв пат си го виде детето?

Последна измена од модератор: 2 август 2017
  16. Marlana

Marlana Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2017
    Пораки:
    178
    Допаѓања:
    418
    Iskreno i doktorot i akuserkata placea zaedno so mene mnogu bese ubavo vo februari cekame uste eden takov moment ne mozam da docekam |(

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  17. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Мене искреноно да ти кажам ми беше важно дали е здраво право,без маани, друго ништо не ме интересираше. ММ и моите беа до мене, се радуваа, плачеа од среќа итн. А тие филмски описи, секој нека си ги чува за себе, бидејќи некои и да сакаат да се породат природно не се во можност па зошто уште повеќе да се разочаруваат или депресираат.

На augustd, Luna91 и Emy867 им се допаѓа ова.
  18. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.067
    Допаѓања:
    134.727
    Епа се извинувам што не ви бил убав моментот. Да не може човек да каже дека бил среќен кога добил дете.

19. Marlana

Marlana Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2017
    Пораки:
    178
    Допаѓања:
    418
    Devojki znaci ovde se zboruva za dobroto iskustvo so prirodnoto poroduvanje i dobroto iskustvo so carskiot rez znaci nema potreba za kavgi i zloba jas vo mojot prv post tuka napisav kako i da si go donela na svet svoeto dete ti si najdobrata majka za nego . Mislam nema prostor za kavgi i sekoja posebno si go dozivuva i sekoja ima poseben karakter zatoa preovladuvaat razlicni emocii. Nema potreba da se nadmudruvame sekoj najdobro si znae za sebe

20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.805
    Допаѓања:
    325.363
    па фала богу на сите мајки тоа им е важно не само на тебе
    за тоа не треба ни да има простор за дискусија

На Bubce38 му/ѝ се допаѓа ова.