Имам слушнато, ама не знам колку е точно. Па затоа сакам вас да ве прашам. Дали ако имаш минус диоптрија се препорачува пораѓање со царски рез, за да не дојде до слепило?
Јас имам минус диоптрија, -2.5, никој не ми ни спомна за тоа. А имам и јас слушано дека со поголем диоптер е ризик природен пораѓај. Мене ништо не ми се случи, не ми порасна диоптерот после пораѓај. Ама сепак кој се најде во таква ситуација треба да си праша за секој случај, па доктор ќе потврди колку и дали има ризик..
Јас сум минус диоптрија, не голема ,ама сум природно двапати породена.Може за екстремна диоптриа да важи.
Да, ама за голема диоптрија. И јас сум минус, ама не е страшно, па немаше пречки. Не знам колку е точно диоптријата, ама мора да е доста голема за да е проблем.
ти па од кај знаеш кога царски си родила,еве кај мене и кај мајка ми е подобро дури и пред пораѓајот, потесно ако те сошијат и внатрешно ако правиш кегел ќе се стесниш и повеќе неголи пред пороѓајот, или од инат пишуваш за оние што родиле природно и поминале без последици, не знам дали си чула за адхезии, царскиот рез ни во ниеден случај не е без последици, сврзно ткиво се појавува се слепуваат внатрешните органи, ако не одма години после резот. Само кај нас докторите печалат на царски оти го наплаќаат како операција, а иначе во сите европски држави вклучувајќи ја и америка процентот на царски е 10% затоа што е опасна операција без никаква потреба како порано раѓале сите природно, па никому ништо.
А ти го пребра стравот и сеа ќе не просветлуваш? Јас и пак да раѓам ќе раѓам царски и? Дали ќе ми е потесна или поширока баш не ми е на мисла. А сексот и така ни е убав.
Мене ми помина бебе од 3 ипол кила и не се проширив воопшто, напротив после година дема од пораѓај бев како гладните од Етиопија, ни месо ни газ на мене ништо....
ама не зборуваме за надворешната физиономија .Јас две деца родив и иста останав.Зборуваме за промени внатрешно.
Значи ќе е различно. АКО те сошие докторот, АКО правиш кегел .... @cresa-jagoda мислам дека за плус диоптрија, не за минус - е пречка. Мислам, не сум сигурна.
Леле со овој аргументот колку печалеле докторите од царски И сеа жените со царски глупи се, докторите ги прелажале да одат на царски, а немале никаква индикација и на нивни грб лапнале паричка. Сфаќате вие дека има жени што сакаат да одат на царски и никој нож под врат не им ставил? И да, ги знаат ризиците и последиците, фала на просветлувањето. Исто како што ги знаеме ризиците од природниот пораѓај. Стално вака кавги правите во темава мене волкаво бебе ми помина низ канал, е мене поголемо ми помина, јас 5 конци, друга 10 конци, една 15 саати раѓала, друга 3 дена. Супер, сите сте херои, ви се поклонувам и апелирам до фемина признание да ви дава. И јас сакав природно, не успеав и бев на царски и сега треба како глупача да се осеќам заради тоа? Евентуално на докторот во џеб да му брцнам да видам колку земал од мене
Може ли малку да го намалите тонот? Навистина нема потреби од расправии и дрзок тон. https://www.nature.com/articles/d41586-019-01108-7 Еве за очите, пишува било мит, дека всушност нема докази за диоптријата иако тоа се уште се смета причина за царски, за минус диоптрија.
Раѓај де и 100 пати царски ме нервираат тие жени што ги вреѓаат тие со природно и ги прават како божем се прошириле или не знам што, вагината е створена за раѓање и тоа ти е исто како хармоника неможе да се прошири се враќа во првобитната форма, еластично ткиво е иначе како би можел и прст да обвитка и пенис и бебе и пак да се врати на старо.