Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Спонтано породување или со царски рез?

Дискусија во 'Бременост' започната од Cka, 30 јули 2017.

?

Каде и како се породивте?

1. Природно, во приватна клиника

100 глас(а)
    17,6%
  2. Природно, во државна клиника

211 глас(а)
    37,2%
  3. Со царски рез, во приватна клиника

118 глас(а)
    20,8%
  4. Со царски рез, во државна клиника

158 глас(а)
    27,9%
Дозволен е избор на повеќе опции
  1. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.666
    Допаѓања:
    18.305
    Супер, мило ми е. А некои жени и по прв пораѓај се на нозе за неколку часа. Со царски боли секое станување, а последици има и месеци подоцна.
    Подобро не читај. Гледај си алишта за бебе, најубаво е така.
    Подоцна ке дојдеш и или ке ги тешиш останатите или ке ги вадиш од памет. Мора да излезе бебе, можеби ке имаш среќа и ке излезе без мака.

На forumce и thelittle17 им се допаѓа ова.
  2. CareTee

CareTee Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.239
    Допаѓања:
    3.595
    Не ми кажувај @thelittle17 , а јас што 99% ќе морам царски поради положба на бебе....

Уште не сум породена... Само ќе кажам фала му на бога што сме 21 век и што има опција царски, ќе бидеме добро и јас и беба. Кај повеќе доктори бев и сите истото го кажаа дека не е возможно природно никако кај мене. Тешко ми е не дека не. Немам ни опција да бирам, ама на крајот е најважно јас и бебе да сме добро. Во минатото не би преживеала ни јас ни бебе..:x

На BabyD0ll, jarec6 и thelittle17 им се допаѓа ова.
  3. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.419
    Ich da ne ja chitash temava. So lesno devojche, da si imash brzo i lesno poroduvanje. I temava vishe ne ja otvaraj jer od tuka mozhe samo da ti se zgolemi panikava i ushte od sea da si pravish filmovi kako ke bide.

На Just.do.it, thelittle17 и CareTee им се допаѓа ова.
  4. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.419
    Ich da ne ti e teshko. Najvazhno e ti i bebush da ste dobro, a kako ke dojde na svet toa e nebitno sosem. Lesno i brzo poroduvanje.

На Just.do.it и CareTee им се допаѓа ова.
  5. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    Да баш така, заради положбата на бебето не можеш природно? И веќе не знам што е подобро, природен пораѓај без епидурална е хаос, дури и на царски помислувам само и само ради паника и страв да не паднам у несвест, од болки, или да колабирам, или не знам што веќе..:x

На CareTee му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.419
    Zoshto vakvi paniki da si pravish? Znaesh kolku vlijae toa na bebeto?
    Ostavi gi tie misli najdobro i fokusiraj se na spremanje za bebenceto, alishtata na bebushot, i sl. Koga ke dojde vremeto, togash ke vidish kako ke bide, a nema nishto postrashno od stravot. Lesno da si se porodish mila.

На mssuniquee, azelea, Just.do.it и 2 други им се допаѓа ова.
  7. thelittle17

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    Фала ти, навистина.:hug:
    Ама, почнав да читам тука некои вакви теми, и ме фати паника сега искрено, тоа што немаме услови за епидурална и треба да трпиме болки.. и секакви мисли ми се свртеа во глава после коментариве, а до сега добра си бев со мислите...:whew:

На Estella и CareTee им се допаѓа ова.
  8. CareTee

CareTee Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.239
    Допаѓања:
    3.595
    Незнам што да кажам јас цело време бев надежна дека ќе се сврти, сега последниве прегледи кај специјалисти баш одев, се испостави дека или имам некоја преграда или неправилен облик на матката што не и дозволува на бебка да се врти. Уствари од момент на зачнување до денес она е во истата положба, затоа јас се чудев што на секој преглед се исто беше ама тогаш не се замарав за положбата.

Само да сме живи здрави двете, паника ќе имав и за природно и за царски тоа е факт. Само мислам не е во ред волку негативно да се пишува за царскиот, се изначитав а не требаше знам, ама пуста човечка радозналост. :(

На jarec6, Stressed Out, Lady D ❤️ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.419
    Vakvi temi vishe ne, za tvoe dobro i dobro na bebush. Pushti si film, relaksiraj si ja dushata. Ne misli na poroduvanjeto. Kolku povekje mislish, tolku povekje stravot ti se intenzivira. I ne slushaj iskustva na drugi zheni: jas vaka jas taka koga se poragjav. Eve majka mi bliznachki rodi za 2 i pol saati se beshe zavrsheno. Znachi ima i zheni koi lesno si pominale. Ti posakuvam takvo poroduvanje.

На Moce19, Just.do.it, CareTee и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. thelittle17

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    ДА! Тоа и сакам да кажам, не е во ред волку негативно за било какпв пораѓај да се пишува, еве мене навистина ми влијае психички, сега ќе му кажам на ММ пример, тој ќе ме теши и до утре ќе подзаборавам, после некој ден може истото да ми текне, и тоа се од мислења по темава. :drunk:

На CareTee му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.419
    Taka e. I ednoto si ima prednosti i nedostatoci i drugoto. I vo dvata sluchai, MAJKATA go ragja bebeto, znachi carski ne te pravi nemajka ili pomalku majka
    Ushte sho li ne ke prochitam po internetov... nemajka be...haha koe dno dna

На jarec6, Just.do.it, thelittle17 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. CareTee

CareTee Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.239
    Допаѓања:
    3.595
    Искрено воопшто нема да се чувствувам помалку мајка само бидејќи ќе бидам царски, напротив благодарна сум на напредната медицина и што знам дека ќе бидеме добро и јас и бебе, што е најважното на крајот од денот. Да ниту еднаш во текот на бременоста не помислив дека баш ќе морам царски, се си мислев природно па и прворотка ќе надминам термин сигурно, психички спремна за бебе да дојде крај на март, сега ми е шок малку ем порано ќе биде ем царски ама имам време да ми “легнат” мисливе.:D @Lady D ❤️

@thelittle17 Многу е тешко да се држиме подалеку од вакви теми, немам како да те утешам иста сум и јас. Ама мора да сме и ќе бидеме силни за тие душички во нас.:l:

На jarec6, Lady D ❤️, thelittle17 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. GolemaMala

GolemaMala Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    787
    Во Мк ќе се пораѓаш? Ти го измерија бебето колкаво е? Мене првото ми беше карлично од самиот почеток на бременоста па се до крајот, воопшто не се заврте. Имав среќа што докторот кој ме пораѓаше беше искусен и царскиот го остави како последна опција. Се породив спонтано, со карлично поставено бебе.

На Kakao2 и CareTee им се допаѓа ова.
  14. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    Како да го повредат бебето со епидурал, па и кичмата?
    А цимерката со елективен царски беше породена и заради повредена кичма од анестезија ти бараше вода да и донесеш?
    И зашто бараше лажна потврда за паника?
    Те читам наназат ама не сфаќам а сакав да се вклучам у дискусија, како жена што искусила и спонтан пораѓај, царски со и без индикација.

На Natashka1988 и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  15. CareTee

CareTee Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.239
    Допаѓања:
    3.595
    Да во мк, прилично големо бебе над 3100 последно... Знам за карлично јас сум така родена со газот сум искочила ама среќа мала 2500кг. Моево не е ни карлично... Глава десно, лево газето и доле пред отворот ноџињата. Знам и докторите истотот ми рекоа да беше со газето ќе пробавме природно ама не е така... Некоја многу тешка позиција има фатено беба, нека е жива и здрава само она, мама ќе си поофка малку повеќе од болки.:)

На jarec6, GolemaMala, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.257
    Допаѓања:
    112.385
    Ни пола не е страшно колку што замислуваш.
    Баш ќе правиме муабет пак откако ќе родиш.
    Јас би ти рекла од доењето да се плашиш.
    Од царскиот ич апсолутно, верувај ми.

На Kaetana, Watermelon96, jarec6 и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.419
    Ne, ja voopshto ne gi poddrzhuvam terminive od kameno doba. Gi prochitav, zatoa velam deka ne e bitno kako ke dojde bebe na svet bitno i bebe i mama da se dobri, drugo e sosem nebitno.

На Just.do.it, CareTee и fana им се допаѓа ова.
  18. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    Потишувам! Сите што ве чека пораѓај, одете во тема доење и фаќајте забелешки, скроз сум сериозна. Да читав тоа наместо искуствата на пораѓај од прва до последна страна на форумов, многу ќе ми беше полесно. Царскиот не е хорор како што добив впечаток

На Kaetana, Kitten, Watermelon96 и 4 други им се допаѓа ова.
  19. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Mozes,drugarka se porodi vo london vo ponedelnikot zakazan carski zatoa sto taka sakase. Probale da ja razubedat ama taa taka si sakase i taka i napravija

На Butterfly1107, Autumn_ и Lady D ❤️ им се допаѓа ова.
  20. CareTee

CareTee Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.239
    Допаѓања:
    3.595
    Сега дека непородена опседната со пораѓајот ама во право сте девојки... Треба слободново време што го имаме сега да го искористиме поквалитетно.

@fana баш ќе споделам какво искуство ќе имам со царски.:)

На Autumn_, fana и jarec6 им се допаѓа ова.