Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Спонтано породување или со царски рез?

Дискусија во 'Бременост' започната од Cka, 30 јули 2017.

?

Каде и како се породивте?

1. Природно, во приватна клиника

101 глас(а)
    17,8%
  2. Природно, во државна клиника

211 глас(а)
    37,1%
  3. Со царски рез, во приватна клиника

118 глас(а)
    20,8%
  4. Со царски рез, во државна клиника

158 глас(а)
    27,8%
Дозволен е избор на повеќе опции
  1. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Тоа дека првиот контакт е најбитен од емотивен аспект ќе ви го каже секоја акушерка или гинеколог. Не за џабе ги ставаат бебињата веднаш штом излезат на градите на мајката. Тоа не е нешто што го има само на филм, реалност е тоа.

На Annath и LadyC им се допаѓа ова.
  2. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.282
    Допаѓања:
    5.549
    Колку што памтам, детето ми го дадоа после неколку часови, а прво само го видов, па го однесоа на средување, а мене ме сместија на интензивна. Кога ме сместија во соба ми го дадоа детето. Бев возбудена може уште повеќе бидејќи со нетрпение го очекував, ама очигледно штом не ми го дале уште во првиот момент, моево не се важи нели.

На wannaBeMomma, augustd и LadyC им се допаѓа ова.
  3. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Па ете ти дале да го видеш. Нормално е дека прво треба да се среде детето, да го стоплат па после некое време го носат кај мајката. Многу буквално ги сфаќате работиве.

На Lolipop23, LadyC, Dadusicka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.204
    Допаѓања:
    148.428
    Ајде небитно се, присетете се кога прв пат ги видовте ликовите на вашите бебчиња? Без оглед дали природно или царски. Нема поубав момент, врежан е во секоја мајка засекогаш.:inlove:

На pepapa, eli25, forumce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.168
    Допаѓања:
    17.680
    И мене не ми ја дадоа веднаш. Ми ја покажаа од далеку. Ја гушнав дури утредента. А како што пишав претходно, природно се породив.

На augustd, iki26, BlackNight и 2 други им се допаѓа ова.
  6. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    @Cka Ме потсети на моментот кога се погледнавме со бебе во очи :inlove: И мојата одма заќути, ете кај сите било така.
    Инаку и при царски го има тој момент, ако си со спинална анестезија. Исто е, знам по другарки што се пораѓаа царски, со едната рака на системи, со другата си пишувавме на фб, така да и бебе им даваат одма, свесни си се и контактибилни.

На pepapa, victoria, augustd и 3 други им се допаѓа ова.
  7. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.204
    Допаѓања:
    148.428
    Па даа, мене со спинална ме породија и го увиткаа ко кифла и дека плачеше на лице ми го ставија и одма се смири. Потоа го однесоа во инкубатор и го повикаа мм да го види. :inlove:
    После 2 часа на интензивна ми го донесоа одма во соба. И од тогаш сме неразделни. :D

На kristina.k, wannaBeMomma, pepapa и 6 други им се допаѓа ова.
  8. lejla5

lejla5 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2016
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    252
    Sega ja vidov temata pa da si go kazam i moeto mislenje.se porodiv carski i ne po svoja zelba,bez konkretni indikacii za toa,tuku po zelba na doktorot za zal.za tri casa otkako otidov vo bolnica me odnesoa vo operaciona sala so zborovite"nemozeme da te cekame cela nok,tri casa samo eden prst si se otvorila"
    Do den denes zalam poradi toa.me operiraa so celosna anestezija,a bebeto si go vidov duri naredniot den.vistinsko izmacuvanje.cela nok na intenzivna,nikoj nisto ne ti kazuva,sestrite samo ke smenat infuzija i ostro ke te poglednat i tolku.
    Majki zenskoto telo e sozdadeno za prirodno da raga.nisto nema poubavo od priroden poragaj.najuskreno im zaviduvam na majkite sto se porodile prirodno.
    Da go trgneme nastrana emocionalniot moment.koga bebeto se raga prirodno prviot kontakt so bakterii e od rodilnite patista na majkata,dodeka koga bebeto se raga carski prviot kontakt so bakterii e od operacionata sala.toa ima mnogu golema ulaga vo razvojot na imuniot sistem na bebeto posebno ako ponatamu go hranite so ad mleko.
    Na kraj carskiot rez e operacija i ne taka obicna i lesna.oporabuvanjeto e tesko i bolno,posebno ako bebeto doma si go cuvate sami kako mene.
    Zatoa ako mozete da birate i ste bez indikacija za carski,sekogas prv izbor treba da vi bide prirodniot poragaj

На Lolipop23, Kitten, wannaBeMomma и 5 други им се допаѓа ова.
  9. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Не разбирам која е целта на некои во темава? Да се истакнат? Да излезат херои како болки трпеле? Да им створат лош филинг на оние со царски?
    Малку емпатија покажете.

На monalizicka, Elenche87, karibian и 11 други им се допаѓа ова.
  10. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.350
    Допаѓања:
    113.094
    Мнoгу ме исплaшивте ;(

11. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.282
    Допаѓања:
    5.549
    Јас пак не се сеќавам детално на моментот кога прв пат ми го дадоа, единствено дека се обидов да го дојам, а сестрата ми рече ова било да се гушнеме како прв контакт. по некое време дојде другата и ми го бутна на града демек да впиело колострум. на првиот контакт со маж ми и бебето не се сеќавам неѓто посебно, не знам може сум некаков исклучок. е знам секој пат кога ќе почнеше да цица, чувствував жед.

На forumce и LadyC им се допаѓа ова.
  12. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    И уште ова - баш ме интересира колку фаќаа врски за да добијат епидурал на државно. Нели дека природното најубаво е. Ако толку се форсира природното, не барај епидурал, трпи до крај.

За што се плашиш па ти? :)

На Elenche87, wannaBeMomma, augustd и 4 други им се допаѓа ова.
  13. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.204
    Допаѓања:
    148.428
    Ајде дека ме влечете за јазик не можам да не искоментирам.
    Јас сум мајка, родив царски, детето ми беше на доење само првите три месеци, го растев со ад и се разболе само еднаш. Има мајки кои родиле природно, мајчино тераат до 2 години и децата им се мн болежливи. Значи и со царски може да е се ок и со природно. И со царски може да се фати бактерија и со природно. Се е до бебето, до гените, до слушање на совети од педијатри и сл. Мислам дека се разбравме нели?

На Dennings, karibian, alisijad и 5 други им се допаѓа ова.
  14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.805
    Допаѓања:
    325.363
    трпев :)

На eli25 и kukla21 им се допаѓа ова.
  15. Marlana

Marlana Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2017
    Пораки:
    178
    Допаѓања:
    418
    Za sto konkretno se isplasi ? Da ti kazime nekoj ubaj zbor da te opustime

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Ти да :) Ама добар дел од гласноговорниците тука на ГАК примиле епидурал, а тоа знаеме како се добива. :)

На karibian, wannaBeMomma, augustd и 2 други им се допаѓа ова.
  17. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.254
    Допаѓања:
    72.709
    Јас не ни знаев дека постојат спинал и епидурал... Никој не ми спомна...
    И за жал, на гради не ми го ставија...Го извадија и го однесоја на татко му...Им реков на сестрите: Добро бе, до сега се мачев да го родам за татко му прв да го види? Нивниот одговор беше: Де,де ќе го гледаш цел живот...Е тоа ми е најболно од сѐ...Другата болка не ја паметам...

На TutiFuti, makedonkamak, karibian и 3 други им се допаѓа ова.
  18. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.350
    Допаѓања:
    113.094
    Oд прилoженoтo. Кaкo еднoтo бoли убијa другoтo е oпaснo и ризичнo сo прирoднo бебетo ќе ми се изгмечи сo вaкум ќе гo вaдaт, ќе ми дoјде немa дa ми дoјде млекo, свеснa или несвеснa ќе сум, oдмa или зaдутре ќе гo видaм бебетo и сл. Декa дoктoри им рекле бебетo сo цaрски не се мaчи aмa немa кoрисни бaктерии дa прими oд рoдилните кaнaли @Marlana

На kukla21, LadyC и mal.ecka им се допаѓа ова.
  19. Marlana

Marlana Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2017
    Пораки:
    178
    Допаѓања:
    418
    Jas ti preporacvam da se opustush maximalno kako so saka bebeto taka ke bidi i doktorot kako so ke resi pred se ako gledaat deka nemas predispozicii za vaginalno poroduvanje nema da dozvolat da go vlecat so vakum ke odish na carski to bidi sigurno vo bolnicata vo Bitola site doktori vikaat vo 21 vek ne macime bebe so vakum za to bidi 100% sigurna a ako bebeto ne pocne da cica bidi zdrava i ziva mojata 1 den ne e cicana pa masala kako topka i ne znam fala mu na bog so e bolezlivo dete . Samo opusti se i rabotite ke se dvizat vo najdobar red pozz i so les da ti bide

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  20. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.350
    Допаѓања:
    113.094
    Немaш ти вo тебе пaри дa ги пoчaстиш тaтo имa зaтoa кaј негo гo oднесoa ;)

На Lolipop23, makedonkamak, Luna91 и 5 други им се допаѓа ова.