Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Спонтано породување или со царски рез?

Дискусија во 'Бременост' започната од Cka, 30 јули 2017.

?

Каде и како се породивте?

1. Природно, во приватна клиника

100 глас(а)
    17,6%
  2. Природно, во државна клиника

211 глас(а)
    37,2%
  3. Со царски рез, во приватна клиника

118 глас(а)
    20,8%
  4. Со царски рез, во државна клиника

158 глас(а)
    27,9%
Дозволен е избор на повеќе опции
  1. sikica7

sikica7 Популарен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    1.994
    Jas ednas rodiv po priroden pat i uste 10 deca da rodam ke gi rodam prirodno, posred mene, znaci ova e moe licno mislenje prirosno e podobro i za bebe inza tebe, pobrzo ke zakrepnes verivam za razlika od tie so carski, no sepak sekoe telo e razlicno de.. ne znam kolku si spremna i dali si spremna da tepis bolka ako si togas odi prirodno i ne misli na naikakvi komplikacii niso nrma da se sluci, plus ne si vo mkd kade si sigurno se dosta spremni doktorite tamu i ako ima ne daj Boze komplikacii.jas rodiv prirodno za pola saat vednas stanav se tusirav odev bev secnata dolu so eden konec samo posle nekoj den boli toa ama se trpi ne e strasno nisto. Sega otkako pominaa 2 meseca od poragaj sum kako da ne sum voopsto ragala super se cuvstvivam ,dolu sum skroz zarasnata imam super seksualen zivot bez bolki.Jas se poragav vo privatna bolnica so epiduralna koja mi ja stavija na 8 cm otvorena veke sto znaci se trpi taa bolka,mnogu boli no koga ke go rodis se pominuva veke ne osekas nikakva bolka.Spored mene prirodno si e prirodno ama ti najdobro si go poznavas tvoeto telo a samata ti za da odlucis sto e najdobro za tebe.So sreka i lesen poragaj,kakov i da e

На mKdevojce, elimkd, nevermet18 и 5 други им се допаѓа ова.
  2. Andrejaaaaaa

Andrejaaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    1.691
    Допаѓања:
    8.454
    Зашто крајно пореметен сексуален живот после природен пораѓај?. Се породив природно пред 7 год и си имав најнормален сексуален живот после тоа.
    Со второто се породив царски заради икс причини, и можам да ти кажам дека природно е подобро. Во секоја смисла освен ако нели нема други индикации каде што мора да се прави операција. Царскиот не е воопшто наивна интервенција како што мислат многумина.
    Размисли си, природата не создала за природно да се раѓаме, не треба да одиме против неа

На kikikikirika, mssuniquee, mKdevojce и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Фала ти. Имам другарка што после природен имаше бајѓи мака со раната( по една недела мораше пак да ја прешијат:worried:) вика лузната си остана и болка при односи а и физички вагината ми е изменета вика. А и мажот и рекол као на шала цитирам: "да знаев дека вака ќе те унаказат, обавезно те праќав на царски)
    И ај сега не се думај каква ќе ми биде мене среќата ако одлучам природно :sweat:
    И да, бебебето е најважно, ама и ние треба да сме среќни и задоволни за да си го гледаме како што треба. Како и да е, едвај го чекам, како знае нека излегува :D

4. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    914
    Допаѓања:
    3.158
    Не сум раѓала тек треба ама сигурно би одбрала вагинава да е со лузна и мажот ми да ми ја прокоментира од каде ке му излезе здраво право бебе и ке го направи родител (нека се осмели) како ми е 'унаказена' отколку да се мачам со месеци да се опоравам а не дај боже и до крај на живот да осеќам при физички напор или промена на време

На mssuniquee, warrior, mKdevojce и 10 други им се допаѓа ова.
  5. Trpkovska

Trpkovska Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    1.578
    Pa normalno da bide izmeneta, sepak dete iskocilo od tamu. Ako imas moznost idi prirodno, nemoj da bide carski samo zaradi bolki da ne trpis. Sekoe poroduvanje e tesko, dali carski ili prirodno. Sekoe so svoja tezina. So lesno

На elimkd, tina2018, Honny и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Trpkovska

Trpkovska Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    1.578
    Se soglasuvam

На Razvigorec и lovely91 им се допаѓа ова.
  7. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.256
    Допаѓања:
    112.364
    Да ги имам твоите можности без размислување, природно со епидурална би одбрала.
    Да немам епидурална на избор (како што немам во оваа дупката т.н "држава" каде што живеам ) секогаш - царски.
    Со лесно мајка :)

На forumce и Honny им се допаѓа ова.
  8. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Како што пишав не ми е за да болки не трпам, издржлива сум, туку ми е за тоа "изменета" најмногу:D

9. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Да така е, ама ова опоравувањето со месеци и чуствување на промена на време се случува и со природен. Има жени што распукале и имаат конци ко за 3 царски. Затоа и ми е дилемата, што кај природниот не знаеш до крај како ќе течат работите и дали ќе поминеш бетар. За среќа имам уште 2 недели време да се помислам;)
    И пак ќе пишам, не ме плаши болката, ме плашат последици и компликации.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  10. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.256
    Допаѓања:
    112.364
    Е со природно ќе ти се измени. Неминовно. И искрено да си кажеме без да се лажеме. Не дека е којзнае каква промена де, ама во никој случај нема да е како претходно.

На Honny му/ѝ се допаѓа ова.
  11. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.408
    Природно породена, со неизменета, без никакви разлики, бар не приметуваме ја и мм.
    За пола ден бев на нозе, веќе на излагање од болница скоро па нормално функционирав.

Во што ви е измената? Во сексот или во изгледот?

На mssuniquee, Kitten, elimkd и 3 други им се допаѓа ова.
  12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.782
    Допаѓања:
    325.063
    Јас се опоравив одма.Резот ми е скоро невидлив бидејки е мал мн.Болки немам ниту на промена на време.На 4 ти ден дома си дојдов со бебе и сама работев се.Моето искуство со царски е мн убаво.За пола час се породив.Најбитно од се е што при царски бебето не се мрцвари ич за разлика од природен.

Цимерката до мене роди природно со епидурал(6/7 часа раѓала).Бебето искочи со сплескано главче поради стискањето на стомак,клучната коска му ја скршиле вадејки го.Беше два дена на мониторинг и првата вечер не го избањале од шо било млитаво и уморно.

Жената се изнаплака.

Да треба пак да раѓам и бирам царски пак би одела.Имам искуство и со природен инаку.

Што се тиче секс само првиот пат беше болно.После веќе не :)

На Honny, DELFINA81, ivani30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.065
    Допаѓања:
    3.785
    Зашто секогаш царски без епидурал? Мислиш не се трпи таа болка? Јас ќе пробам природно, уствари ако е наместено за природно. Мислам дека вреди да се истрпи ако после полесно ќе пројдам.

14. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.065
    Допаѓања:
    3.785
    Такви страшни приказни има и со царски, како на цимерката.

На elimkd и joy1 им се допаѓа ова.
  15. Andrejaaaaaa

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    1.691
    Допаѓања:
    8.454
    Неможеш да споредиш шиење на кожичка доле, со шиење на 10 слоја кожа, мускули и матка.
    Мене ме шиеја без анестезија на гак првиот пат.
    И ништо не ми е изменето ни во изглед ниту сум осетила нешто поразлично на сексуален план.

За Џој, бебето при царски не ги добива потребните пробиотици што се во родилниот канал на мајката, а се многу битни за неговото понатамошно здравје
    .

На mssuniquee, Kate Rina 93, Honny и 3 други им се допаѓа ова.
  16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.782
    Допаѓања:
    325.063
    Споредувам затоа што имам искуство и со едното и со другото породување.Лично поминав мн подобро со царски.Моето искуство е позитивно фала богу.

На Honny му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Не е нормално да е изменета, не знам искрено како замислувате дека се менува после пораѓај.

На Kitten, Kate Rina 93 и tina2018 им се допаѓа ова.
  18. Andrejaaaaaa

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    1.691
    Допаѓања:
    8.454
    И јас имам и со едното и со другото затоа и пишав.
    Од здравствен аспект е подобро природното и за мајката и за бебето. Затоа ако се работи за ствар на избор е подобро природно.
    Доколку е се друго ок и како што треба, и со бебето и со мајката.
    Психичкото здравје исто. И тоа може да е причина мајката да сака царски ако е аксиозна заради стравот од неизвесност. И тоа е ок.

На viva.la.vida, Honny, elimkd и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    914
    Допаѓања:
    3.158
    Дај боже сите што се со царски да си поминат како тебе. Ама не за бадијала се става граница на колку деца можеш да родиш ако си со царски,за разлика од природно. Пак ке речам дај боже на сите да ни е со лесно и вака и така породени ова е еден природен процес кој треба да помине по природен пат бидејќи природата не препознава царски рез. А за тоа како е опасно и се мрцвари бебе нема шанси никој да ме убеди дека е така и дека е полошо и потешко за разлика од царски,бидејќи прв контакт на бебе треба да биде со родилниот канал на мајката и да ги прими сите нејзини бактерии,габички и на тој начин да почне да развива сопствен имунитет,а не контамирана средина каде ке прими непознати патогени

На Honny, elimkd, lovely91 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.256
    Допаѓања:
    112.364
    Не мислам дека не се трпи. Се трпи - сигурна сум. Ама не гледам поента да трпам болка ако може да не трпам.
    Како што не гледам поента да живеам на свеќи кога има струја.

На Capricorn Taurus, Honny и joy1 им се допаѓа ова.