Jas rodiv prirodno na 21 godina i ne se uplasiv mazot mi se plasese samo sto prokrvariv ajde brzo na bolnica i si sedev tamu bez bolki so saati i gledav Svetsko Prvenstvo fudbal vo pretporodilnata sala zaedno so doktorot navivavme za Germanija uste pivo ni falese jas imam preubavo iskustvo se nadevam deka i ti ke go imas
Јас и сестра ми сме родени природно, мајка ми капка млеко немала. Брат ми од друга страна со царски рез се роди во 8ми месец, се утепа цицајќи 2 и пол години. Здрав е и прав, а ние две по малку болежливи сме биле. Така да и јас не верувам дека детето родено по природен пат во текот на животот помалку ќе се разболува од она родено со царски рез.
А кој рече дека мора да трпиш? Ги извртувате муабетиве. На крајот ќе излезе приватно - госпоѓи, царици в.с државно - маченички, сиромаштија (барем јас вака сфатив од вашиве постови) И за крај по 126 пат, ако детето е родено природно не значи дека ќе има поголем имунитет од тоа со царски, поголеми се шансите за тоа. Вашите примери и рекла-кажала муабети не се мерило наспроти веќе научно докажаните факти.
Znaci nema merilo kako si porodena pa taka da ti idi mlekoto ili ke ti dojdi ili nema da ti dojdi nema vrska carski ili prirodno .. Ne postojat pravila sekoja zena si e svoja prikazna
Сигурно се некои научно докажани факти од интернет. Ана твоите муабети навистина можат да исплашат трудници. Очигледно не се приметуваш како пишувш. Ама пошо ти си стручна, некоја кога ќе мора цезареа ќе ја пратиме кај тебе да ја утешиш. П.с. и државно гледаат ко царица ако има некоја врски зар не?
Devojki kazete nekoj dobar muabet nekoja ubava slucka od poroduvanjeto ne gi plasete cupinjata so vikame nie vo bitola sto treba doprva da ragaat I da prestanete da se karate koja kako se porodila kako sakala taka rodila i na koja mu dosla mleko neka doi i na taa so ne mu doslo da e zdrava i ziva i da si koristi ad mleko pozzdevojki ve sakam site
Abe najubavo od se e da se ostavi doktorite da odlucat sto e najdobro za sekoja pacientka kako ke se poraga jas licno za mene ke si kazam ic nesakam carski rez ic imam tri drugi. operacii na stomakot iako sega ostanam bremena iako se bide vo red so bremenosta ke mora so carski rez da se poragam pred vreme mi naglasija dr oti ke taka zaradi mojata istorija ama ic ic nejkam carski rez a mi naglasija oti esenta ke odam na IVF a za rizici rizici ima I pri carski rez I pri prirodno raganje I taman rabota ako mislime nie se na najlosoto rizici ima ama ovde ima I trudnici sto treba da ragaat vo skoro vreme I ne sekoja od niv bi sakala da gi znae rizicite oti se stvara panika e sto ako mene ova mi se sluci taka bese I so sestra mi za prvoto dete takov strav vnese edna zena sto jas odvaj ja smiriv ako nekoja saka da gi znae rizicite. Od toa ili toa poroduvanje si ima dr za taa rabota a jas nesakam carski rez oti za mene ke cetvrta operacija na stomakot no Im veruvam na moite dr oti Oni fala bogu se ucele zatoa nesto ne jas
Ај кажи со што јас ги плашам труднициве? Споделуваме информации, ако некој не сака да чита, не мора. А има и такви кои сакаат да се информираат. Е, за нив јас пишувам. На тебе и истомисленичките ниту сакам, ниту можам да ви наметнувам ставови и мислења.
Многу фама се крева околу ова прашање. И едниот и другиот начин на породување си има предности и недостатоци. Никоја не е помала мајка ако се породила вака или така. Многу ме нервира што преку ова прашање некои сакаат да себе да се прогласат за најмајки, маченички. Породувањето е само еден многу мал дел од мајчинството...
Aman be zeni,iako ste se porodile carski zasto ednostavno ne si priznaete na samite sebe pa i na drugite deka nema nisto poubavo od priroden poragaj.iako sum carski,iako veke recisi gi zaboraviv bolkite mi se cini deka xel zivot ke mi e krivo sto nemav sansa da eagam prirodno.zasto odite priotiv prirodata.isto kako i temata za ad mleko,se isti muabeti.naseto pomina.bodrete gi trudnicite,idni majki deka kolku i da uzgleda strasno priroden poragaj i doenje na dete se nesto najubavo
Ти па за најлошите примери се фати А тие што пишаа дека се породиле ко на шала ги скокна? Ај олабај се. Секој е приказна за себе и секој својата ја кажува на свој начин. @An-na не знам од каде нон стоп си прозвана во моите коментари? Јас така ја перцепирам дискусијата. Има неколку членки што нон стоп драматизираат и као само они да раѓале. Има и такви кои си споделија искуство/мислење и не ги сфатив како судење. Тие што се прикажуваат за најголеми жртви ги прочитав и дека добиле епидурал. Ако толку е пораѓајот природен свет, зошто барале епидурал?! Мачи се до крај кога веќе така се прикажуваш. И за делот сиромашни/богати т.е државно/приватно - факт е дека државното е мачилиште ако немаш врски. Ќе се лажеме дека не е така?
Ние сите три што се породивме ноќта бевме со епидурал. Ни кажаа ако заврши анестезиологот со операција ќе има ако не нема. Трае 2 саати анестезијата. Прво на другите им пуштија мене дека 7 прсти ми рекоа ќе чекаме. И се исплашив дека пак ќе отиде на операција и реков сакам сега. Докторот вика џабе кога пораѓајот нема да те држи епидурал. Ама ми пуштија. Дадоа да потпишам дека на свој ризик примам и пуштија. Прашаа алергии за мене и семејството. За 10 мин добив напони и викав по сестрата она вика рано ти е. Викам напињам јас. Иде проверува и викна доктор педијатарска сестра у секунда и викаат отворена има напони и одма родив. Значи 10 мин ми спаси. Напоните болат за нив не делува изгледа туку само за болките. Претходно 6 саати стоев со болки не ми даваа да седнам. Неколку пати се помочав од болки и чистачката ми рече нешто не се сеќавам што и јас и искоментирав дека ако не сака не мора да чисти. Мислам дека сега на сите за кои има слободен анестезиолог им пуштаат. Така кажаа на часови. Среќа ние само 3 бевме цела ноќ. И се ни беше дадено и на сите мажите ги пуштија... Јас да знаев дека е за 10 мин немаше да барам оти матичната ме исплаши. Си имам и скршена 2ка заб од напоните оти стегав заби да не вриснам. 10 минути епидурал за кој ми рекоа не ти треба. И реално не требаше. Пред нас ноќта имало 14 пораѓаи и никој не добил епидурал. @kukla21 не се плаши да ме тагнеш. Јас никаде не пишав дека не сум за епидурал туку не за нарачано царски.
Вo држaвнo епидурaлнa зa прирoднo пoрoдувaње ви кaжaв кaкo. Тaрaвaри (сегa или Тoдoрoв oд пред 1 гoдинa) aкo ви е вујкo нa мaјкa ви брaт или нa мaжoт ви дa му е прв брaчед.
Zeni.daj oladete malku smirete ja topkata se raspravavte za carski rez I za prirodno poroduvanje sega za anesteziite li ke se raspravate dobila ne dobila anesthesia so vrski ili bez vrski
Врски ти требаат и тоа баш јаки. Јас сакав целосна анестезија и морав сигурни врски да имам. И поминав со 300 евра и по некое виски ( што го имав дома)
@Cka и јас би сакала пак природен пораѓај на клиника доколку добиев епидурал. Реално, кој не би сакал? И ќе се правев херој.