Имам, дури 4 сериозни индикации. 4-5 гинеколози ми рекоа дека нема шанса да се нафатат за природно. И дека е пожелно бебе да се вади у 38ма. Да не се чека појќе од тоа. До полани пд друго кукав. Сега па кукам заШо не може природно да идам
Не се сложувам за царскиот. Не мора па на идните родилки вакви стравови да им набивате. Не е точно дека не можеш дете да земеш, не е точно дека не си споспбен за ништо. Можеби во некои потешки случаи кои не се толку чести. И не е точно дека боли повеќе. Болката сите различно ја доживуваме и нема правило која што повеќе ја боли.
Што стресови правам, операција е и треба да се прави само ако има индикации, а не ако сакала родилката. Јас добро знам што е царски, го поминав. За разлика од оние породени спонтано, со царски првите денови не можеш многу работи сам. Тоа е реалноста сепак.
Мојов што ќе ме пораѓа е дежурен или на Бадник или на Божик. Затоа и не знаеме кога. Кој ден ќе биде на работа, тој ќе ме оперира. Појќе ни одговара да биде на Божик, оти па на Бадник мм е дежурен. Дневницата им е околу 5.000 ден за 24часовно дежурство на празник
Ти знаеш што е царски, ама јас знам па и од природно со епизиотомија што не можеле да си седнат на газ по цел месец, а свекрва ми е 65 год и уште си има последици од една таква епизиотомија. Која како решила нека се пораѓа. Само во раце на добар доктор за да нема немили случки како онаа што е актуелна во моментов. На крајот, сите ќе бидат мајки. А мајка е многу повеќе од тоа дали родила царски или природно.
Епа зависи очигледно како за кого. За тебе било за мене не било. Што ти е па на тебе гајле која како ќе раѓа, па да кажуваш е ок или не? Ради вакви глупости, кога доаѓа до царски, жените од памет се извадени.
Еме, не е работата која како решила оти не треба јас и ти да решавме, докторот треба. Кај нас е пракса, пациентот да избира, што е сосема погрешно. И овде не зборуваме за компликации, за жал и од двата начини може да настанат. Не знам зошто сте толку осетливи, еве и членката подолу, мене воопшто не ми е гајле кој како ќе се пораѓа, овде ко што гледам се дава мислења околу пораѓајот. Јас си дадов свое мислење. Ваше си е вие како ќе се пораѓате.
Овде како што гледам оние што се за спонтан пораѓај, се против тоа жената да има избор за царски, да мораат сите да раѓаат природно и точка. Од причина за мене непозната и ете дека ќе ни "атрофирале" грлата на матка на тие што сме со царски. Правото на природен спонтан ако нема индикации никогаш нема да биде на ниедна жена ускратено, зошто толку напнатост ако некоја одбере алтернатива?
Мене па во Германија ми рекоа дека е многу нехумано да се присили жената на природен ако постои алтрнатива со која таа се чувствува посигурна.
Ете може е ново и похумано третирање, ако бил царскиот порано за оние што неможат природно, сега еве постои и за оние без индикација кои од ете свои причини би оделе на царски. Правото на избор треба да постои, и не е никако погрешно. Погрешно е да те примораат на нешто. "Желбен царски рез" или "wünschkeißerschnitt" постои како поим во Германија и жените го подржуваат и не се напнуваат како овде. Правото на избор треба да се почитува а не да се осудува. Посебно заради што не го загрозува туѓото право да оди на природен.
Сега гуглав по германскиве страни. Да, трудницата има право на избор, но и докторот/болницата имаат право да одбијат да го извршат доколку не гледаат медицинска индикација. Посебно околу желбите да биде извршен на посебен ден(ради хороскопски знак на пример).
Значи заради банални причини, ама заради психичка неспремност не може да те одбие. Или ако смета дека сепак се двоумиш и можеш да го пројдеш природно, ќе ти рече оди природно. Ако кажеш без дилема како јас, тогаш треба да почитува. И крај краева ако првиот ме одбиеше од х причини, имам уште 10 болници на избор. Како што читам по германски форуми ретко ги одбиваат, ама оние што се одбиени кај првиот, обично договараат кај вториот без проблем. Мене на прва ми "опали" Здрави и живи да сме, мене ми одговара повеќе така и помирна ми е душата, не сме сите исти. Со статистики не се занимавам, туку лично со мене и мојата самодоверба да поминам низ овај процес со помалку стрес.
Се најдобро и Муабетот ми беше дека не се подразбира дека е нешто што автоматски веднаш по желба секогаш се исполнува. Доколку сака може да те одбие, или да го изврши ама да си платиш од џеб како што би платил естетски зафат. Се може. Јас топ поминав царски, ќе биде се добро, без страв
Мислам дека нема веќе да ни требаат докторите, што они знаат, како ќе ни ги повредуваат нашите права. Е до толку сме веќе дојдени. Ај темава е осетлива, да не ја должам.