Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Спонтано породување или со царски рез?

Дискусија во 'Бременост' започната од Cka, 30 јули 2017.

?

Каде и како се породивте?

1. Природно, во приватна клиника

100 глас(а)
    17,6%
  2. Природно, во државна клиника

211 глас(а)
    37,2%
  3. Со царски рез, во приватна клиника

118 глас(а)
    20,8%
  4. Со царски рез, во државна клиника

158 глас(а)
    27,9%
Дозволен е избор на повеќе опции
  1. farahfarah

farahfarah Активен член

Се зачлени на:
    28 април 2024
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    67
    Epa ako ona greska mi kazala taka mi kaza 3400 mi go merese vo ponedelnikot plus minus 500 gr kako kazuvaat vekje neznam denes za kg ne kaza nisto samo pak potencirase obem na glava i mi rece duri 100ka e

2. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.240
    Допаѓања:
    112.228
    Да не одиш на царски ако првото ти е природно.

На farahfarah му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.581
    Допаѓања:
    23.996
    Кај 100ка таа нешто не е арна, па обем на гради тебе не ти е толку. Освен за нешто друго да не мисли.. Ако првото то е прирпдно, ова ти е наместено како треба, не се мисли само природно, побрзо оди со второ породувањето, па и ако е "по мало" уште полесно.

4. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    8.300
    10cm е 100милиметри, сигурно на тоа мислела, не се разбрале. 10цм обем на глава е нормално.

5. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.581
    Допаѓања:
    23.996
    10цм е преемалу за новороденче. Обемот на глава на новороденче е околу 35-38цм.

На Izzy_0504 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. farahfarah

farahfarah Активен член

Се зачлени на:
    28 април 2024
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    67
    Ne sega stvarno prezbuneta sum sto mi kaza taa zena mene ne mi e jasno kako moze 100ka koga normalno e do 38 a cela bremenost uredna mi bese so normalni procenki sve.. Inaku 40+3 dena sum

Прикачени фајлови:

7. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    1.951
    Допаѓања:
    5.275
    Жено не може да биде обем на глава 100 цм ни мм, ние немаме 100цм обем. Може е 100% од предвиденото за гестациската недела.
    Иначе мерките за килажа на крај не се релевантни, а и да се, 3400гр бебе не е индикација за царски, но сепак твоја одлука. Докторката да те присили на царски со вакви аргументи не може во никој случај.

8. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.240
    Допаѓања:
    112.228
    Не се плаши во ред си е главчето. Мислела на 100мм ДИЈАМЕТАР.
    Обем на круг (бидејќи главчето е круг) се пресметува според равенката d*π. Дијаметарот на главчето на твоето бебче што рекла докторката дека е 100 мислејќи на мм односно 10 цм по константа π односно 3.14 излегува обем 31.4 шо е перфектен обем пред пород.

Многу беше малку остана. Со лесно :l:

На Лалина, farahfarah и Bubish26 им се допаѓа ова.
  9. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    8.300
    На дијаметар мислев не обиколка, ерор :D

10. confidential

confidential Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    25
    Слична ситуација и кај мене, 36 недела сум, бебе е 3кг ама е со поголемо главче со 99.8 (ни јас не разбрав што точно значи тој број) што одговара за 40+3, ми спомна др. дека за природно може да оди до 100 ама се над тоа е индикација за царски. Ќе се чека да видиме 38 недела како ќе биде па ќе одлучиме. Не игра улога само килажата.

11. farahfarah

farahfarah Активен член

Се зачлени на:
    28 април 2024
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    67
    Gi citav postarite komentari imaat i taka ragjano neznam neka ti e so lesno i tebe i mene toj carski voopsto ne go sakam ne radi drugo samo radi sto posle e potesko i samo me fakja nervoza termin pominat obem pogolem ama ajde kako e gospod nikoj ne e kje pomineme dobro

12. confidential

confidential Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    25
    Не го сакам ни јас, баш се разочарав, цел ден ми беше така неубаво. Докторкава е стварно супер, ќе гледа да направиме што може да биде природно ама некако не се надевам многу башка и дека ситна сум доста. Се надевам лесно ќе поминеме, само бебуши нека се добро :l:

13. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.126
    Допаѓања:
    1.768
    Јас се породив природно за пола саат од прием во болница со бебе над 4кг. Со два напони излезе. Ултра брз и лесен пораѓај имав. Главчето над 100ка беше, не ни можеа да го измерат добро на крај.
    Докторот што ме водеше планираше царски да ме породи во 39 недела, ама јас го изненадив :D

На tambelina му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.372
    Допаѓања:
    7.498
    Еве јас сум царски па летам, после трета недела од пораѓај се осеќав ко да не сум родила. Во болница си се движев без проблем, станувањето е тешко. Еве 6 ипол недели како сум породена па и добив дури. Гинекологот вика раната ми била стакло, исто ко да не сум била оперирана. Така да се е тоа индивидуално, не значи дека ќе ви е мачно после. Битно да сте живи и здрави вие и бебињата. Со лесно на двете.:l:

На An43, Лалина, Izzy_0504 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. farahfarah

farahfarah Активен член

Се зачлени на:
    28 април 2024
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    67
    Bas mi e milo sto dobro si pominala. Eve jas denes 40+5 doktorkata vika da se odlucam di vecer dali sakam carski utre ili kje cekam bolki ama obemot e golem prvoto mi e prirodno i sega neznam se mislam so da pravam

16. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.372
    Допаѓања:
    7.498
    Што и да одлучиш нема да згрешиш, ако веќе не се пораѓаш, ќе пробаат секако природно, ако не царски. Веќе 41 почна си влагаш 42ра, за некои ден ќе мора да те породат веќе. Ништо не е страшно царски. Пробај природно, нека ти стават провокации, ако не иде ќе те породат цсрски.

На farahfarah и Izzy_0504 им се допаѓа ова.
  17. farahfarah

farahfarah Активен член

Се зачлени на:
    28 април 2024
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    67
    Doktorkata rece podobro da ne probuvame pravo carski pa prifativ sabajle sum na carski pa kje videme kako kje pomineme

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.