Спонтан абортус

Discussion in 'Бременост' started by Gkatzopulu, Jan 28, 2011.

1. malecko87

malecko87 Истакнат член

Devojki jas po vtor pat mised denes bev na kontrola 8 nedela i 2 dena i dr mi kaza deka plodot zastanal vo 6 nedela i 5 dena znaci istovo skroz mi se sluci pred 2 godini vo istata nedela utre sum na kiretaza kazete mi na klinika gi davaat tie apcinja posto mene mi kazaa utre kiretaza

2. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Немам некој корисен совет или мислење, само сакам да ти изразам поддршка и да ти кажам да се држиш и да се надеваш за следен пат. :hug::hug::hug:
    Имаш ли направено испитувања за генски мутации, д димери и хемостаза, хистероскопија, и сл?
    Не си сама и мене скоро ми се случи, само многу порано, и сеуште закрепнувам, а ми беше прв позитивен тест во живот.
    Дај си време да си оджалиш, ша после информирај се убаво што треба да испиташ, и со нови сили напред:l::f::l::f:

malecko87 likes this.
  3. malecko87

malecko87 Истакнат член

Ти благодарам на подршката болката е голема ама уште поголема што незнам од шти се случува од испитувања све ми е испитано освен сопругот нема брисеви направено и мене тсх ми беше 4.7 и ми дадоа тарапија ама почнав од 7 недела слоро да ја пијам дали тоа има врска незнам нека помине и ова да закрепнам и ќе испитувам се од почеток

4. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Тсх ти е над горна граница, ама не знам колку тоа е сериозен фактор во смисла не е превисоко... А хистероскопија си правела? Торч?
    Ако не ти е прв абортус, не се оставај така, консултирај се со повеќе доктори ако треба и побарај си испитувања.
    Сега гледај да се одмориш.. да здивнеш и да не се обвинуваш за ништо што се случило. Ќе биде следен пат :l:

Meckicja likes this.
  5. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Vo bremenost tsh najdobro e da bide pod 2,5 posebno vo prvoto tromesecie imas li ispitano vrodena steknana trombofilija ogtt test so insulinemija imas li napraveno hsg histeroskopija imas li napraveno

malecko87 likes this.
  6. malecko87

malecko87 Истакнат член

Histeroskopija nemam praveno imam Hsg i ok e gesniki t. e imunoloski ispituvanja imam praveno na transfuziologija isto ispitano i dodeka bev bremen didimeri hemostaza se bese ok kazete nekoj dobar doktor sto moze da mi se posveti kaj da idam mislev negde re medika ili sistina

7. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Генетски и имунолошки испитувања јас правев
    Генетски испитувања јас правев на Институт за имунологија и хумана генетика, а се прават мислам и во МАНУ, ама не и на трансфузиологија. Да не си грешка? Јас сум кај Трајковски во Њу Борн и сум задоволна од неговиот пристап, а сигурно има членки кои можат да ти препорачаат и доктори од систина или ремедика. Со среќа понатаму (fingers)

8. malecko87

malecko87 Истакнат член

Gresno sum pisala sakav da kazam deka i trombofilija imam praveno na transfuziologija i genskite na institut za imunologija da se oporavam malku ke pobaram poveke mislenja pa da se nadevame deka ke go najdeme problemot ti blagodaram mila

_Vera_ likes this.
  9. Meckicja

Meckicja Форумски идол

A na hsg moze I da ne se vide all imas da kazeme septum ili bilo sto zatoa najdobro e histeroskopija

tina2018 likes this.
  10. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Многу ми е тешко што ова морам да го пишам, но пред 10 дена морав да го абортирам моето малечко поради утврдена трисомија 21 во 13 ГН. Плодот имаше нормален развој со нормална срцева акција се до 13 недела кога и на ехо се виде дека има аномалии:( Ова ми е втор абортус, пред година имав уште еден во 6 ГН кога немаше срцева акција и плодот беше природно одстранет со помош на ерготил капки. Сега исто така ги пиев три дена и плус антибиотик 5 дена и циклопрогинова цело кутивче. Стомакот после абортусот ми се врати во нормала, но градите сеуште ми се отечени и брадавиците ми се раширени, сакав да ве прашам дали тоа е нормално и за колку време би требало да се вратат во нормала? Немам никаков исцедок и не ме болат но сеуште се зголемени од нормално.Следниот месец планирам да направам ехо, ПАП и брисеви, ме интересира за ТОРЧ, и тоа сакам да направам бидејќи чувам мачка, што ако се покаже позитивен резултат, дали се примаат некакви лекови? Тешко се преболува оваа тага, но морам да соберам сили, тука барем наоѓам совет и утеха:hug:

11. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Многу ми е жал:(
    Дај му на времето време, со наредното здраво и живо бебенце, ке ја победиш тагата, а и со помош на мт и најблиските.
    Јас пред 3 год имав спонтан абортус во 12гн+3.
    Кај мене сигурно биле намалени симптомите како болката во градите, бидејќи немаше срцева реакција, а кај тебе до тој момент работеле хормоните и си ги имала сите симптоми.
    Мислам дека градите ме болеа и мене некој мал период после тоа,додека да се исчисти скроз beta hcg и прогестеронот, почекај уште неколку дена и ако не сплавнуваат побарај помош од гинеколог, иако мислам дека треба малце повеќе време, зошто и бременоста веќе била на крај на прво тромесечје. За тоа што чуваш мачка немора да значи дека ке ја имаш бактеријата, а ако случајно имаш сигурно се прима терапија.
    Биди силна, со верба во Бог се ке дојде на свое место, порано или подоцна на секого ке му стаса среќата:hug:

Sienna_MK likes this.
  12. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Фала ти мила за утешните зборови и за поддршката, се сочувствувам со сите пријазни тука и сум благодарна што има жени што зборуваат за болката. Како што кажа ги имав сите симптоми во 13 недела кога беше прекината бременоста и плодот имаше добра срцева акција затоа и градите уште ми се отечени, верувам дека 10 дена е краток период за да се исчистам од хормони што сум ги примала и самата бременост, барем месец дека ќе треба да помине.Боли многу, уште не можам да си го исплачам, борбата секако продолжува со поддршка од маж ми и најблиските. Еден ден и јас ќе држам бебенце, само Господ ќе каже кога ќе биде тоа:l: Фала ти уште еднаш!:*

Rtulka, Bkalco, lilyen and 2 others like this.
  13. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Многу ми е жал, Сиена. Знам дека долго си на форумов и те читав и се радував со тебе. Сега сочувствувам;(, особено зошто и самата долго се борам за бебенце, а пред извесно време позитивната бета беше горчливо сладок број, зошто не растеше правилно. Сеуште приказната не е завршена а кога ќе заврши ќе го споделам искуството тука, за да биде информација и утеха на тој што му треба. Ви благодарам на сите вас од кои научив по нешто :hug::hug::hug:

malecko87 and Sienna_MK like this.
  14. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Мила, фала ти што пиша, сепак мора да веруваме дека надеж постои за нас, посебно ние што се бориме да добиеме здраво ембрионче. Верувај дека матката памти и следниот трансфер ќе биде успешен! Нема утешни зборови, но сепак ја разбираме болката и секој пат учиме по нешто ново, добро е што работите не се секогаш исти, вака стануваме посилни додека да дојдеме до живо и здраво бебенце. Никој не го заслужува ова, но ете се случува, те гушкам и се читаме во друга тема за поддршка!:* :hug: (fingers)

15. malecko87

malecko87 Истакнат член

devojki kolku dena osle kiretaza krvarevte mene mi e 6 den aber nema da prekine kako da sum dobila ciklus eden den pomalku eden den poveke za dva dena sum na kontrola

16. medena147

medena147 Популарен член

Јас крварев скоро две недели крварев бидејки два пати пијав капки,нормално е да крвариш сеуште да не е обилно само.

malecko87 likes this.
  17. Iv@@@

Iv@@@ Истакнат член

Devojki, dali imala nekoja clenka iskustvo pa da spodeli ..
    Prv pat praveno ivf,a potoa spontan pa da ostanala prirodno bremena ili?
    Jas bev po toj pat na ivf, i sega prasanjeto mi e toa dali bi mozela prirodno da ostanam i po kolku vreme od spontan? Blagodaram..

18. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Не е од искуство, ама секако е можно, доколку има барем и мали шанси за природно. Јас 3 ивф правев, па докторот секогаш ми вели да си пробуваме и природно. Така да, сметам дека се додека постојат бар и најмали шанси, се е можно.
    Инаку по спонтан, најдобро е докторот да те соверува после колку време може да си пробувате. Ако е со киретажа, се советува мислам по 3 до 6 месеци, можеби и тоа е индивидуално. А ако се исчисти природно, мислам може одма, те кога ќе сте спремни.:inlove::*(fingers)

19. Iv@@@

Iv@@@ Истакнат член

Se tesam so toa bidejki 4 godini nemozev da ostanam i ostanav so ivf no za zal imav spontan pred 1 mesec ne sum so kiretaza samo iskrvariv i do vcera imav ciklus 1 mesec od spontan pa ne mi kaza nisto doktorot , mi kaza probajte prirodno no sakav nekoe mislenje od vas barem malce da si se utesam posle toj los period.. Blagodaram . ❤

_Vera_ likes this.
  20. lilyen

lilyen Истакнат член

Ве читам и јас сега можам да ја споделам мојата болка. Второ ивф со кое конечно останав бремена после подолги обиди. Се се одвиваше како што треба и слушнавме и срцева акција во седма недела и конечно се делумно се опуштив бидејќи до тој момент бев контантно во грч што и како ќе боде. Следна контрола во 9та недела и најлошата вест дека нема срцева акција. Ова беше пред точно еден месец и уште неможам целосно да се помирам. Прашањето по колку време од киретажата добивте циклус и дали беше поразличен од другите? Јас сум со pcos и вообичаено имам болни циклуси.

Поздрав до сите вас и ви ја пиштам целата поддршка за и ние еден ден да си ја имаме улогата на мајка ❤️

tina2018 and malecko87 like this.