Спонтан абортус

Дискусија во 'Бременост' започната од Gkatzopulu, 28 јануари 2011.

1. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 април 2020
    Пораки:
    2.930
    Допаѓања:
    38.544
    @lilyen Многу ми е жал за тоа што ти се случило. За жал никој не знаеме што се ќе не снајде, ама од друга страна секогаш ќе се најде ронка надеж за иднината.
    Пак ќе успеете некој ден, и ќе биде добро до крај :sun:
    Не знам за по киретажа како е, ама низ темава да го пребараш со лупичката тој збор ќе ти излезат сигурно многу мислења.
    Јас кога барав слично искуство како моево така барав.
    Сега додека ти пишувам, сфаќам дека има 20тина дена откако дознав дека плодот всушност не расте, а ми се чини како цела вечност да поминала....еден долг и мачен процес на прифаќање на таа реалност, но некако сега се чувствувам и посилно.
    Верувам дека секое вакво искуство не прави поголеми во смисла на тоа колку после ги цениме сите убави животни ситници и радости, а за големите, кога ќе дојдат, сигурно ќе знаеме максимално да ги цениме :inlove:

На tina2018, Meckicja и lilyen им се допаѓа ова.
  2. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Mila siena imas li praveno kariotip ako ne moj sovet ti e da si napraves

3. Chrysanthemum

Chrysanthemum Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2020
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    282
    @Sienna_MK Многу ми е жал за твоето искуство и за периодот низ кој поминуваш. Знам колку е стресен моментот, но ќе надеш сила да поминеш и низ најтешкото. Сепак, животот е пред тебе, не треба тука застанеш и да се откажеш од тоа што сакаш да го постигнеш :hug:

И јас имав еден спонтан абортус во јуни месец, оваа година, кој заврши во 7ма недела и плодот беше отстранет со киретажа.

Чисто информативно сакам да те прашам со кого се консултираше за земање на ерготил капки? Дали ти ги препорача матичниот или некој приватен гинеколог?
    Некако имав чуство дека во мојот случај ме избрзаа со киретажата, никој не ми ни спомнал дека можеби истиот ефект може да се постигне со капки.
    Инаку, после киретажата јас сеуште имав симптоми како болку во градите и повремени грчеви со стомакот некои 2 недели. Дури бев и на ехо на дојки, но докторката ми кажа дека каналите биле раширени затоа што телото се спремало за бременоста. Со тек на време, сите тие симпоми се намалуваат, па и ги снемува со што се нормализираат и промените кои биле во твоето тело.

За брисеви, пап, торч (се тестира преку крв, и имаш резултати за 3-4 дена) и други анализи обавезно направи си ги. Прилично се едноставни и брзи.

4. M1234

M1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    828
    Во случај ако имаш спонтан абортис,дали мора да има крварење?

5. lilyen

lilyen Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2019
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    334
    Немора да значи, кај мене немаше никакво крварење се до киретажата.

6. M1234

M1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    828
    Во кој недела од бременост ти се случи?

7. lilyen

lilyen Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2019
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    334
    Во 9та недела. Немав никакви други симптоми, на ехо преглед се виде дека плодот престанал да се развива.

8. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 април 2020
    Пораки:
    2.930
    Допаѓања:
    38.544
    Кај мене немаше, само плодот престанал да се развива. Рано беше, 5та недела. Бидејќи бев со ин витро, знаев точно по бетата што не растеше правилно, па се виде и на ехо дека не се развива.
    Не знам точно како се вика правилно тоа што ми се случи мене, може е миссед. Не ни прашав..

9. macamaca24

macamaca24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    79
    Незнам дали ова е за во оваа тема.. Ама може некоја имала слично искуство.. На 13.10добив редовна менструација.. После тоа цел месец сеобидувавме за бебе со незаштитени односи.. Но поради случај на корона и сите гужви некако ме фатија паники и на 04.11 прв пат се напив норлево со цел да пролонгирам за бебе уште некој месец.. Не осетив никакви реакцииод апчето, но кога ми каснеше 5 дена направив тест и бесе позитивен, одма наредниот ден испитав б хцг кое испадна 56.
    Денес изутрина добив грчеви и менструација и многу се исплашив и трк кај матичната.. Рече дека на ехо не гледа знаци на никаква бременост а 56 б хцг не значело ништо посебно... И да имало нешто не било доволно прицврстено па сега дум го исфрлалаво сосем нормална менструација
    Идната недела треба пак да испитам крв за секојслучај..
    Ве молам за мислења или слични искуства

10. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.390
    Не те разбрав, кое ти е прашањето?
    Веројатно е така ко што рекла докторката.
    Изгледа била биохемиска бременост, си ја фатила на тест ама после си прокрварела.
    Немој да се секираш да мислиш дека си предизвикала абортус со норлево.
    Норлево се апчиња за превенција на бременост.
    Ако си веќе бремена, не делуваат.
    Сакам да кажам, ако требало да се случи, ќе се случело и без Норлево.

11. macamaca24

macamaca24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    79
    Каква е таа биохемиска бременост ако можеш објасни ми те молам.. А прашањето ми е токму тоа... "дали е можно да се исфрли само така и да не треба ни апчиња ни инексии?"

12. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.390
    Можно е да.
    Можно е се' да биде во ред и ништо да не треба да примаш, само да се исфрли.
    Биохемиска бременост е кога настанала бременост ама се случил спонтан абортус многу многу рано.
    Затоа има посебен термин биохемиска бременост, а не спонтан абортус, бидејќи кога се вели спонтан обично се работи за малку поодмината бременост, а биохемиската е скрос на почеток и тогаш телото само ќе го исфрли, нема потреба од терапија.
    Не сум слушнала некои да примаат терапија за биохемиска.
    Всушност толку е рано, што некои жени не ни сфаќаат дека воопшто имале бременост.

На _Vera_ му/ѝ се допаѓа ова.
  13. macamaca24

macamaca24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    79
    Ти благодарам.. И докторката ми рече, да не си праела тест немало ни да сетиш нешто..

На Mantub му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.390
    Немој да мислиш дека кај тебе нешто посебно се случило или да си мислиш дека нешто не е во ред со тебе.
    Биохемиска имаат многу здрави жени кои носат здрави бремености и имаат здрави деца, едноставно се случува и многу е почеста одколку што мислиме баш поради тоа што многу жени и не сфаќаат дека биле бремени.

На lilyen, _Vera_, jarec6 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. macamaca24

macamaca24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    79
    Ти благодарам.. Малку бев во паника ама веќе не.. Откако бев на лекар

На _Vera_ му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Verica 12

Verica 12 Активен член

Се зачлени на:
    28 април 2020
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    33
    Ve citav eve i.morav da napisam..
    Se bese vo red vo 7 ma nedsla cukase srce i se..
    Denes nema poveke :(
    Za utre me ispratija na kiretaza.Od sabajle duri sega sobiram sila cel den placam.Prva bremenost mi .Ziveam.vo ger ne znam.dobro ger ja prasav doktorkata koja e pricinata rece ne znam ednostavno se slicuva.Isto izlegov pozitivna na klamidija ama rece deka toa ne vlijaelo.Nekako zenava ne mi doobjasni ne razbrav samo so placenje izlegov.Premn sum razocarana i uplasena.Kako ke sw odviva kiretazata ,dali poslw toa ke.ostanam.bremena :(

17. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    секако дека ќе останеш дури и мн полесно бидејќи "матка памти".
    со лесно утре.

На Thallia и Verica 12 им се допаѓа ова.
  18. Verica 12

Verica 12 Активен член

Се зачлени на:
    28 април 2020
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    33
    Ti blagodaram
    Dali ke me.zasrzat na bolnica ili.moze da si odam

19. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    во мк пуштаат.
    мене ме пуштија два часа откако се освестив

На Verica 12 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. lilyen

lilyen Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2019
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    334
    Види силна овие се тешки моменти, но се поминува и наредниот пат ќе биде се во ред. После поставката оставаат некој период да одмориш па те пуштат. :l:

На Verica 12 му/ѝ се допаѓа ова.