Драга Верица, баш ми е жал.. Тешко е, но со киретажата ќе се заврши брзо, а докторите ќе ти кажат после колку време пак можете да пробувате. Овде мислам дека препорачуваат пауза од неколку месеци, ама можеби зависи индивидуално. Секако дека ќе останеш пак бремена, не смееш да си мислиш поинаку, па еднаш си останала. Навистина абортусот не е толку редок, и не се оптоварувај зошто често е генетска "лотарија" и едноставно така се прави природна селекција. За кламидијата не знам дали може да е причина, но во секок сличај третирајте си ја пред да пробате пак за бебче. Поддршка од мене, издржи го храбро следниов период, одмори, па со нови сили напред
Жал Ми е што се соочуваш со ова. Киретажата трае кратко, мислам некаде околу половина час до 45мин. Под целосна анестезија се прави. После лежиш 2 саати и си одиш дома. Даваат терапија, антибиотик и капки и препорака за мирување минимум 2 дена. Јас правев киретажа во Систина. Многу жени, меѓу кои сум и јас после киретажа останале бремени и родиле здрави деца. Со лесно утре
Vi blagodaram devojki Se nadevam so lesno ke pomine. Samo moram psihicki da ne se predavam.Cel den so crni scenarija. Kako sto mi rekovte vie ,i.mazot mi isto cel den me tesi deka sekako ke imame 2 3 deca i deka taka trebalo da bide. Prasanjata vo mojata glava vi se jasni na site sto ste go pominale moeto Fala vi od srce Se nadevame na ubavi vesti
Не знам дали би ти помогнало, а најмалку сакам сол на рана да ставам, ама сакам да споделам, еден професор тука ми има кажано дека беља најмногу може да направи кламидија, заради моја лоша историја на секоја бременост не прашуваше случајно да не сум ја имала. Не сме машини, не можеме да знаеме што се во моментот носиме во себе, немој ни најмалку ова што го пишав да го ставиш во контекст дека си можела нешто да промениш. После многу поминато сфатив дека има многу вистина во тоа "така требало да биде". И не си сама, безброј не има со поминати спонтани. Главата горе и во нови победи
@Verica 12 Низ истото поминав и јас оваа година во јуни месец. Прва бременост, која заврши рано во седмата недела со киретажа. После киретажата, нормално дека можеш да си останеш бремена без проблем. Советот од гинекологот е да се чекаат цели три циклуси да ти поминат, пред да почнете со нови обиди за бебе. Во меѓувреме, откако ќе добиеш прв циклус после киретажата, добро е да си направиш некои испитувања (јас правев пап, торч и брисеви). Гинекологот ќе ти посочи што треба да се направи. Доколку имаш некој наод, ќе си примаш соодветна терапија. Кај мене сите резултати беа уредни и веќе ми беа поминати два циклуси после киретажата. Се одлучивме со мм да почнеме со нови обиди за бебе, затоа што првиот пат ни требаше некаде околу 8-9 месеци. Одевме по таа некоја логика дека нема шанси да се фати од прва. И ете, бидна Веќе сум бремена, на средина на 10та недела сум, се си ок до сега. Знам дека е тежок периодот, исплачи си се, нека ти олесне на душата. Меѓутоа не си доволувај таа негативна емоција да те повлече. Дај си време, тагувај, но и гледај на позитивната страна. Еден ден, пак ќе бидеш трудна. Не си сама, не си ни прва ни последна што има абортус. Во периодот што ти следи, гледај што е можно повеќе да се релаксираш, читај книги, вежбај, медитирај, зборувај со пријатели ако тоа ти помага (барем мене ова ми помогна, најмногу вежбање и медитирање)
Bev denes ,vo klinikata vo Berlin.Mi zakazaja za vo ponedelnik bez da me.prehledaat .Sestrata rece bidejki nemas krvarenje ke cekame do pon do 8.Moze da ti dademe i apcina ali sepak ke vidime.Jas i vikam vo red e da cekam do pon?Taa rece da ,ne si sama mnogu zeni pominuvaat niz ova i ke bide se vo red. Ne znam kako ke izdrzam do ponedelnik
Самиот процес не е воопшто страшен, ниту болен. Се прави со целосна анестезија, и се завршува за некои 15-20 минути. Откако ќе си дојдеш при себе после анестезијата, ќе ти започнат малку болките, нешто слично на менструални болки. Обавезно ќе ти препишат некои лекарства кои се земаат 6-7 дена (јас примав некои апчиња и капки), одма ќе си ги купиш и ќе си следиш терапија. Е сега, во мојот случај, јас имав доста силни болки и земав плус апчиња против болки кои многу ми помогнаа. После неколку дена најверојатно ќе ти се појави и мало крварење (со некоја кафено-црвена боја кое не е обилно како при циклус). Максимум за 7-8 дена ќе си се вратиш во нормала, болките си прекинуваат. Следниот циклус го добив на 40 дена после киретажа. Кај сите жени е различно, мислам дека во принцип е некаде од 30-50 дена.
Пред 2 месеци го доживеав истото,кај мене не се развиваше.. бев 9та недела тоа беше 5+6 и мораше да ме исчистат. Одвај собрав сили да почнам со испитувања и еве исто како тебе излегов позитивна на кламидија. Неколку познанички ми кажаа дека имале ист проблем од кламидијата, најверојатно таа прави проблем во развојот, веднаш почнав да ја лечам ми дадоа апчиња за мене и сопругот па наредната недела ќе испитам повторно дали се излечила. Не се секирај од кога ќе бидеш сигурна дека е излечена повторно ќе останеш бремена, бев многу разочарана но бидеќи лесно се лекува се тешам дека не е голем проблем па брзо ќе заврши и повторно ќе се израдуваме
Vi blagodaram na site za poddrskata i sovetite. Eve vo ponedelnik ke.mi dadat terapija. JAS 100 pati gi prasav dali e vo red do ponedelnik da imam mrtov embrion vo mene tie rekoa ,ne se grizi nisto nema da se sluci
Може ли да се спречи спонтан, 11 недела сум, добив обилно крварење, со парчиња излегуваа од мене, без болки, ама мн крв, дојдов во болница, рекоа скроз сум отворена, 50/50,бебето има срцева Реакција, ме задржаа,примив инфузија, прогестерон, и мирувам, крварењето намали, ми рекоа од аспиримжн дека најверојатно сум прокрварела. Се надевам дека ке се извлечеме со бебе
Да се спречи не може, барем мене така ми рекоа. Јас исто имав обилно крварење со парчиња и без болки во 10та недела. Во болница ме прегледаа и не ми дадоа ништо, бидејќи веќе земав прогестерон и ми рекоа друго нема што да ми дадат/направат. Ми рекоа ако сакам ќе ме примат во болница ама само за надгледување. Си отидов дома и мирував и крварењето се намали и наредниот ден немав ништо. Со плодот беше се во ред и уште е (го поминав и вториот скрининг). Пред тоа и после тоа имав повремено крв на бришење ама погореспоменатото беше страшно. После 12та недела немав ни на бришење. Не можеа да ми кажат од што може да биде. Најдов на интернет идентичен случај со крварење во 13та гн., каде исто не можеле да откријат од што е. Ама жената мирувала повеќе и се имаше породено без компликации и родила здраво дете. Мисли само позитивно и не се грижи. Кога ќе се вратиш дома мораш максимално да одмараш додека да помине некое време.
Povtorno jas Denes ne mi izvrsija kiretaza ,potvrdija deka toa e toa i deka nema srce bienje.I ni zakazaja spedniot ponedelnik kiretaza a sreda i petok korona test i podgotovki za operacija. KOGA ja prasav doktorkata zosto tolku dolgo do togas ,i dali ke izdr,am da ne mi se sluci nekakvo krvarenje taa rece ne. pocnav apcina za klamidijata i rece da ja smirime za 7 dena sakam da bidi smirena ili izlekuvana do operacijata.I taka jas i mm so solzi so placenje po 3 pat se vrakame doma i cekame Dali e ova vo red?
имаш среќа што провериле за било каква бактерија и уште да ја излечиш до киретажата. овде јас два пати поминав низ тоа, не сакаа да проверуваме микробилошки или било какви тестови, дека нели тие ќе ги правиме од после за да видиме што понатаму, а јас сметам дека е ова подобар пристап. Вака ќе си ја излечиш бактеријата и на киретажа чиста, инаку со таа постапка, може да ја разнесат и во матка ако се размножени бактериите.. воедно, ако до тогаш и почнеш да крвариш и природно се исчистиш е само бонус за тебе, ќе се спасиш од киретажа како и да е, со мртво плодче сме шетале многу подолго, ништо страшно нема тука, не се секирај за тоа, само издржи психички затоа што знам дека е смак света за нас кога ќе се случи вакво нешто, но после ова ќе имаш нова бременост и детенце, само мисли на тоа дека се ќе се заврши добро на крај те гушкам..
Мене никаков тест за ковид не ми направија, дури сакаа одма киретажа да ми прават, докторката ми викаше со вакво крварење шанси за бебе минимални ама се побуни, викам јас и со првото дете вака прокрварив и пак го родив живо и здраво, ме прегледа вагинално вика скроз си отворена, све тече, викам а ехо, и ајде ми уклучи ехо кога бебето живо, срценце си чука. Борец мој, скрцавме за малку, не сакаа да ми дадат ни лекови и инекција додека е отвориме историја, па потоа мм трчаше у аптека да ги купи па дури после ми пуштија. Среќа од дома се напив утрогестан пред да тргнеме кон болница мислам дека и тука купив малку време. Како и да е, фала богу најлошото мина, да не се повтори, и никоја од вас да не го доживее.
И јас мислам дека е добро што веднаш ја третираат кламидијата. Инаку тоа што цела недела ќе чекаш е само шанса и природно да се исчисти. Јас не правев киретажа, мислам дека пишував за тоа и многу подолго помина додека се исчисти, не се плаши дека за таа недела нешто ќе ти се случи. Мачно е чекањето и прифаќањето на загубата, тек па ако е долго чекано... Ама тоа е, мора да се носиме со проблемите и храбро напред. Те , издржи.
Ti Ti blagodaram.od srce. Morav nekade da iskazam.Sami sme vo stranstvo uste ne sum.so jazikot na ti.I so.mazot mi se nosime sami so situacijava.Nemavme kazano na domasnite i sakame taka da ostani oti na 50000 km ke umrat od griza ako im kazam.deka.ke.cekam.nedela za kiretaza. Se nadevam deka se.ke ispadne vo red Te guskam ❤❤❤❤❤
Zdravo Povtorno jas.. Pomina vvera kiretazata,ki rekoa deka se vo red i deka ovaa nedela treba da pojdam na pregled kaj maticnata.I deka nekoi rezultati od Histologija ne znam sto ke mi stignele na adresa.Ja prasav koga moze pak da probuvame mi rece posle 1 mesec.I tolkuu..ne znam koga i sto da prasam maticnata ne mi kreva kako po navika.Ovde e mn tesko da najdam termin i me grizi sega sto e histologija ??
Хистологија е оддел каде ќе го испитуваат плодот. Јас не дадов за испитување кога го исфрлив, но веројатно со киретажата таму автоматски го праќаат на пато-хистолошко испитување. Нема што да се грижиш, сигурно резултат дома ќе ти пратат. Резултатот би требало да покаже причина за абортусот, односно ако имало аномалии или слично, од што се случил. Мене докторот ми објасни дека најверојатно се работи за генетски послаб плод , кој организмот сам го отфрлил, па немав желба и потреба да испитувам дополнително што како. Сега одмори се, тоа е најважно. Се ќе се среди, ќе бидеш добро
Zdravo Feminki , imam dva missed abortus i po prviot spontan pravev ispituvanje vo MANU ispadna deka ima trombofilija ili prisustvo na heterozigotnost na Faktor XIII , V34L , MTHFR C677T i MTRR A66G polimorfizmite kako i homozigotnost za MTR A2756G polimorfizmot. Ostanav po vtor pat bremena i mi dadoa terapija Metylfolat , apirnx100 preku eden den i clexsane od 40 sekoj den. No sepak za zal go doziveav istoto dva pati t.e plodot ne se razvivase . Dali nekoj imas slicno iskustvo da spodeli kako ja pominal svojata bremenost ? Vi blagodaram.