Спонтан абортус

Дискусија во 'Бременост' започната од Gkatzopulu, 28 јануари 2011.

1. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 април 2020
    Пораки:
    2.930
    Допаѓања:
    38.544
    Жал ми е што така ти се случило. Немам исти мутации, но сакам да ти предложам ако не си веќе, да пишеш и во темата генски мутации, можеби повеќе членки ќе видат.

2. Verica 12

Verica 12 Активен член

Се зачлени на:
    28 април 2020
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    33
    Zdravo pak jas
    3 dena posle kiretazata super se
    Denes nesto se opistiv gotvev ova ona i naednas mi se slosi
    Temp 37,4 i ne mozam da mrdnam
    Ne znam so da pravam citav deka e normalno
    Se napiv ibuprofen ne znam ni dali trebase :(

3. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Zdr mila zal mi e za tvojata zaguba jas gi imav tie mutacii samo ne taa sto ti e homozigotnata I tri meseci pred IVF piev l metilfolat vitamin b12 metilkobalomin vitamin c I kardiopirin od 100 mg sekoj vtor den I si go cistev organizamot od otrovi taka sto piev alga hlorela slicna na spirulinata nautro na gladno I jadev po deset zrna aronija I od tretiot den od ciklusot pred ivf pocnav so kleksan i od embriotransferot pocnav so femibion I so metilfolat terav do 14 ned a so femibion cela bremenost I so kleksan isto isterav cela bremenost kardiopirin piev do 32 ned I rodiv ziva I zdrava kerka koja sega 29 noemvri napolni dve god moj sovet ti e sega ispitaj si tiroidna zlezda si antitpo I antitg I vitamin d I napravi si ogtt test so insulinemija ako nemas napraveno histeroskopija napravi si

На Sunny- flower, Мишел*, tina2018 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.502
    @Sunny- flower и јас имав два мисед и трета успешна бременост и сум со висок ризик за тромбофилија. Пред да останам бремена ми кажаа да пијам аспирин100 преку еден ден метилфолат 1000мг секој ден и од кога ќе останам бремена одма клексан од прв позитивен тест преку урина и метилкобаламин б12. Арно ама кај мене се фатија два месеци да ја пијам терапијата бидејќи едниот не се фати тек наредниот месец. Али веќе кога планираш бременост дури и кога е најбледа втора линија одма клексан боцкај зошто вториот пат после 9 дена од позитивен тест почнав да боцкам исто заврши. Или пак пред да дознаеш дека си бремена направи си хемостаза една и ќе видиш дали ќе треба порано да се боцкаш или не.Ако можеш да стигнеш до Јани на клиника топ он ќе ти помогне многу со овој проблем

На Slonce91, S.o.F.i, Sunny- flower и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Sunny- flower

Sunny- flower Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2020
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    22
    fala ti za odgovort. Jas ja primat istata terpaija pred vtoriot missed kleksani , apsirin i metylfolat no i prviot i vtoriot pat ima problem so toa sto plodot ne saka da se razviva do 6/7 nedela i prestanuva da rasti .

6. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.502
    Најверојатно ти треба појака терапија затоа ти викам испитај хемостаза пред да правиш тест за бременост. Зошто можеби времињата ти се скратени и имаш густа крв и тоа прави проблем кај мене двата завршија во 6та недела. Можеби наместо клексан од 40 ќе ти треба од 60 или еден од 40 еден од 20

На S.o.F.i и Meckicja им се допаѓа ова.
  7. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    1.027
    Допаѓања:
    4.017
    Јас ќе се вмешам тука.
    И јас имам мутации кои ги испитавме после вториот спонтан.
    Пиев метилирана фолна и б12, и успеваме и да отидеме кај Др. Јани кој ни рече после следен позитивен тест веднаш да почнеме со клексани.
    Е ние бевме надвор од мкд кога останав бремена по трети пат, ама за два дена си отидовме.
    Бев на доктор и јас тражев клрксани, ама докторката беше чекај може е вонматерично дека уште не се гледаше на ехо, релано беше рано.
    Само аспирин од 100 пиев, па имав мали крварења, ми ги прекина.
    Па ајде клексан секој втор ден.Имав поголемо крварење, а тоа да ти било од хематом кој отпосле ми го виде.
    И пак заврши лошо со престанување на срцева реакција.
    И некплку пати ми се има завртено ова во глава, дека јас не примав како што треба терапија.
    А ми рече докторката дека треба да примам бидејќи ми се згрутчува крвта и послаба циркулација имам во матката, а тое е важно за хранење на плодот.
    Ние и грешка може направивме што не отидовме пак кај Јани.
    Сега пијам пак аспирин, метилирана фолна и б12 и сме во обиди за бебче.
    Маж ми е со тератозооспермија, ама послрден пат правевме и кариотип на плодот и беше се во ред.
    Напишав цел реферат, само го прочитав ова кај тебе што неколку пати го промислувам дека јас не примив соодветна терапија.
    Бидејќи др.Јани ми кажа после позитивен тест веднаш клексани.
    Се надевам следен пат ќе биде се во ред.

На Sunny- flower и Brpbrp им се допаѓа ова.
  8. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.502
    Само ради тоа се случило верувај и да е вонматерично ќе престанеш со терапија и ќе се исчистиш ќе се види тоа а ова на ехо ен се гледа неколку дена се во прашање лекарска грешка е за жал никој не гледа на нашите чувства и колку е тешко секој пат кога нема да успее сега си знаеш позитивен тест одма со боцкање. Јас да ја слушав матичната само што влегов во 9ти ќе го изгубев ради "добра хемостаза" и дека не требало да примам

На Meckicja и S.o.F.i им се допаѓа ова.
  9. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    1.027
    Допаѓања:
    4.017
    Незнам ете јас неколку пати помислувам на тоа, ми одат тие мисли во глава.
    Дека требаше веднаш да се почне со клексан, како што и др.Јани рече.
    Јас со клексаните почнав сигурно после 2 недели, а што се вели не ги ни примав редовно.
    Докторката беше, да не е вонматерично па да храниме нешто што можеби не треба :|

Сега ако дојде до бременост ќе ги почнам веднаш. Овој пат ги земав со себе, се надевам дека конечно ке дојде и мојата среќа.:hug:

На Brpbrp му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.502
    Слушај го Јани штом два пати не било вонматерично мал е ризикот за наредни бремености да е вонматерично. Само него слушај го и ќе успееш сигурно знае повеќе од матичниот ти посакувам успеси и со позитивна приказна:hug::l:

На S.o.F.i и macalavica им се допаѓа ова.
  11. anas

anas Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2009
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    16
    Јас сум со 4 спонтани, и со сите испитувања што ги правев резултатите се добри, не се откри точната причина, трансфузиолог и гиниколог ми препорачаа клексани, кардиопирин, метилирани витамини, аспирин и цела таа терапија што некако ја даваат кај сите со повторувачки спонтани, друг доктор повеќе смета дека постојат клетки во организмот што го уништуваат плодот, па за следна бременост ми препорачува интра липидни инфузии пред бременост и во текот на бременоста, види распрашај се и за тоа, јас од толку различни мислења и не можам да се решам за следна бременост, бидејќи и имам едно дете, ова се ми се случува за второ..

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    A histeroskopija imas li napraveno

13. anas

anas Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2009
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    16
    Да, немаше прегради, само воспаление на матка, што исто би можело да биди причина, примив тројна доза антибиотици за тоа, сега и сопругот е со терапија, немаше добри резултати на ДНК сперм тест, па ќе видиме, да побарам уште некое мислење од други доктори и треба да се одлучам кој доктор да го слушам

14. Sunny- flower

Sunny- flower Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2020
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    22
    Jas prviot pat ne zemav voopsto nisto osven femibion i odkoga se sluci missed abortus pocnavme so ispituvanje so genetski muatacii i maticniot genikolog mi rece deka vednas stom ostanam bremena ke treba da zemam kleksani i apsirin preku eden den i ne otidovme na transfuziolog poradi Covidot i guzvata niz bolnicite. Koga mi se sluci vtorata bremenost uste koga nemav dve crticki na testot doznav preku krv so Bhcg odma zemav kleksani od 40 i apsirin preku eden den. No se sluci istoto kako prviot pat samo razlikata bese so toa sto pocnav da krvaram. Se nadevam se ke se sredi i prodolzuvame so sledni ispituvanja.

15. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.502
    Крварењето можеби и не било од клексаните и аспиринот Ако ти се верува јас прокрварев два дена пред да дознаам дека сум бремена и се изнервирав толку обилно не беше никој пат нареден ден го снема и направив тест испадна позитивен одма боцкав клексани аспирин ми прекина гинеколог и наредни три месеци се околу датата имав крварење :)

На Sunny- flower му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Libra***

Libra*** Нов член

Се зачлени на:
    18 февруари 2020
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    13
    Zdravo devojki, mojot problem e sleden........ pravevme ivf vo juni (nie sme so azoospermia - tese) privatno go plativme, za zal bese neuspesno. Vo meguvreme ni stasa vaucerot i vo septemvri pravevme vtoro ivf, koe rezultirase so bremenost, imase i srceva reakcija vo 7ma nedela i se bese vo red....no koga pojdov vo 12 nedela na kontrola doznav deka prestanalo da se razviva i nemase srceva reakcija......pred edna nedela imav intervencija, me iscistija. Tagata e pregolema, no so novi sili ke probuvame pak......sakav da ve prasam koi ispituvanja da gi napravam plus, nesto dali treba da primam dopolnitelno, za da ne se sluci nedaj boze povtorno.......sega razvojot prestanal poradi nekoja greska vo delbata nz.....dali na nekoja i se ima sluceno vaka i posle bez problem i bila slednata bremenost? Dali ova ne znaci deka i ponatamu vaka ke se slucuva? Vi blagodaram

17. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Prvo ke so ispitas vrodena I steknata trombofilija na imunologija I na transfuziologija posle histeroskopija ogtt test so insulinemija vitamin d

На Brpbrp и Мишел* им се допаѓа ова.
  18. kalinaka

kalinaka Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    622
    Допаѓања:
    2.073
    А трансфузиолошки и генетски мутации испитуваше ли? Мене матичниот ми вика дека сум имала една нормална бременост и едно здраво дете немало потреба да правам, дека се ке било во ред.
    Инаку имам до сега испитано хормони, брисеви, торч, хсг и се е во ред. Ама пак ми е некако страв да пробаме, се плашам да не се повтори пак.
    Што се испита ти до сега?

19. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.502
    Тоа што една бременост поминала без никакви проблеми е можеби среќа. Можеби имаш мутации ама не секогаш 100% мутациите би направиле проблем ете тогаш не направиле сега прават секое забременување е засебно не се знае што да се очекува затоа направи секакви испитувања што можат да постојат ако слушаш матичен и со тоа "не треба ништо" далеку не стигаш. читни тука низ странициве што можеш да испиташ и што имаш веќе испитано

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  20. anas

anas Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2009
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    16
    Испитував на имунологија генски мутации, трансфузиолог ме прати таму, не знам дали со истото е испитано тромбофилија, мене сите доктори ми рекоа да испитам, со првото дете можеби не се јавил проблем, можеби само на среќа била нормална бременоста, така ми рекоа, така да испитај си и тоа обавезно, друго имам испитано торч, микробиолошки, хормони и тироидна, витамин Д, правев хистероскопија, сопругот ДНК сперм тест, бактерии, ехо на тестиси и спермограм. Пијам терапија метил фолат од 1000 х 2 на ден, метилиран б12, Д3 од 1000 х 2 на ден и б комплекс засега, и сопругот пие терапија

На kalinaka му/ѝ се допаѓа ова.