Спонтан абортус

Дискусија во 'Бременост' започната од Gkatzopulu, 28 јануари 2011.

1. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.071
    Допаѓања:
    6.524
    Една година како престанавме да се чуваме, на почетокот така полабаво почнавме, а веќе неколку месеци како пратиме овулација. Не сум во мк, и тука тоа го сметат како најнормално во мојата возраст, бев веќе кај 3ца доктори и сите со истото мислење дека нема потреба од испитувања. Испитувања требало за над 30 години :| Збунета сум многу, и мм смета дека не треба да почнуваме со испитувања, сите ми велат дека сум многу напната и треба да се опуштам. А јас постојано се питам како? Работам, се дружам често, не е дека само на тоа мислам и не правам ништо друго, но стравот дека имаме некој проблем си стои тајно во мене и се чувствувам дека никој не ме разбира ;(

2. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Mila Ijas bev mlada ama ne sekogas e do prirodata posebno kaj povtoruvackite spontani abortusi zatoa se tie ispituvanja ednas aj ke kazes priroda megutoa dva pati ne

3. myau

myau Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2016
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    44
    Вашето искуство со др. Татјана Гуржанова и др. Владимир Трајковски од New born, кој е подобар? Имам 2 спонтани абортуси и сакам одговори... Дали гсе посветени и дали го бараат проблемот во двата партнери или се фокусираат само на женската неплодност?

4. Lara3

Lara3 Активен член

Се зачлени на:
    21 мај 2021
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    243
    Девојки, денес околу 11 h имав киретажа во мојата недела 9+3
    Цел ден имав мало крварење, а и докторката кажа дека е нормално да има крварење овие 5 дена.
    Но пред 3 часа почнав да имам болки во долниот дел на стомакот како сечење, бидејќи беа поголеми се напив аналгин и малку ме смири. Но предмалку гледам дека има веќе обилно крварење, влошката преполна, исто како да ми е втор ден од циклус. Дали е ова нормално?

5. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.648
    Допаѓања:
    2.678
    Нормално е .И кај мене беше така ,ќе си се смири лежи одмарај и за некој ден ќе помине

6. Lara3

Lara3 Активен член

Се зачлени на:
    21 мај 2021
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    243
    И утрово имам обилно крварење, фала ти! Денес ќе лежам повеќе

7. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.334
    Допаѓања:
    179.313
    јави се на др изконсултирај се

8. Lara3

Lara3 Активен член

Се зачлени на:
    21 мај 2021
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    243
    За среќа намали крварењето, сега има само неколку капки. Засега имам само грчеви во стомакот, предмалку се напив аналгин на своја рака и малку ме отпушти. Се консултирав со мојата матична, недај боже ако се јавило пак обилно крварање одма да сум се јавила. Фала ти! :$

9. myau

myau Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2016
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    44
    Дали ти дадоа да пиеш капки Метилергометил? Тие се за да спречат големо крварење после пораѓај или абортус. 3 x 20 се пијат, прашај доктор

10. Lara3

Lara3 Активен член

Се зачлени на:
    21 мај 2021
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    243
    Мене ми дадoa капки Метипергометрин 3 x 15 и плус Вибремицин.

11. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Jas ti go preporacuvam dr Vladimir trajkovski da go barat problemot I kaj dvajcata partneri kariotip I hla tipizacija se prave I kaj dvajcata partneri

12. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.347
    Допаѓања:
    3.106
    Прва бременост, по природен пат без долго обидување. Се беше во ред, направен 1 скрининг, сите параметри одлични, бебе 1 недела понапред, протоци во ред, крвна слика исто, брисеви чисти. Направен и пренатален тест и тој беше супер. Во 15+4 недела после 2 часа грчеви во стомак кои не беа неподносливи ми пукна водењакот. Веднаш отидов на лекар, бебето уште имаше срцева акција но плодова вода немаше веќе. Во кратки црти исфрлен плодот и направена киретажа. Одговор зошто се случи ова немам... се беше во ред. Ме интересира дали некоја има некое слично искуство? Која може да е причината за вакво нешто. По совет од доктор после 3 месеци ми е препорачана хистероскопија да се испитаат аномалии на матка. Освен тоа какво друго испитување би требало да направам?

13. Natashka1988

Natashka1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2020
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    4.463
    Кога во 15та недела добив крварење и болки, прво што ми дадоа беше Прогестерон депо, и тоа до 3 пати неделно, силна прогестеронска поддршка од Утрогестан, Магнезиум до 1.2 грама во ден... освен сите анатомски промени што може да се на матката, задолжително и брисеви, многу од бактериите знаат да ги нападнат обвивките околу бебето и баш е тоа "бељата" пукање на водењакот...уринокултира,а понатака и хистероскопија, иследувања на трансфузиологија и добар доктор што ќе те води темелно. Последново е едно од пресудните, бар во мојот случај! Ти посакувам среќа, од срце!

На Thinkerbell. му/ѝ се допаѓа ова.
  14. myau

myau Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2016
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    44
    Каде е најдобро да се испита кариотип?

15. Kailani

Kailani Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2021
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    1.142
    Државно само на ГАК се испитува, околу 700 ден.
    Приватно, во Систина е околу 7000 ден за еден.
    Мислам и во Њуборн испитуваат, но не знам точно инфо за таму.
    Кариотип и двајцата партнери правите.

На myau му/ѝ се допаѓа ова.
  16. myau

myau Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2016
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    44
    Добар матичен гинеколог што се разбира во повторливи спонтани и високоризична бременост?

17. Yeeah

Yeeah Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2012
    Пораки:
    706
    Допаѓања:
    2.822
    Здраво. Имам огромни болки во долниот дел на стомакот. Се обидуваме да имаме бебенце, денес бев на гинеколог и ми даде да направам испитувања, но сега покрварив. Немав направено тест бидејќи чекавме прво да дојде терминот за добивање. Треба според датумот да добијам за три дена.
    Дали е можно ова да е спонтан абортус во рана бременост? (Извинете за сликава но многу сум исплашена). На секое идење во тоалет имам по некое вакво парче, а вакви болки не сум имала ни при менструација. Исто така многу ми се повраќаше оваа недела и осеќав остри болки во стомакот. Незнам дали е менструација дали е спонтан. И дали ќе покаже на лаболаторија доколку е спонтан?
    Screenshot_20210708-220113_Gallery.jpg
    20210708_221355.jpg
    Ова ќе испитувам утре

Последна измена: 8 јули 2021
  18. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 април 2020
    Пораки:
    2.914
    Допаѓања:
    38.364
    Ако си направиш бета хцг, ќе покаже некоја ниска вредност. Ако не ти е ни дошол датумот за добивање, не ти ни задоцнило, не е спонтан. И да имало оплодување, се смета за биохемиска бременост. Од сликата не можам да заклучам нешто, само ме потсети дека и мене ми е понекогаш така погуст секретот, веројатно матката била добро задебелена па сега тоа "се лупи".
    Нека ти даде и за бета упат, ако има кај тебе на државно, да не плаќаш на приватно. Да си бидеш на раат.

На Yeeah му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Yeeah

Yeeah Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2012
    Пораки:
    706
    Допаѓања:
    2.822
    Многу ти благодарам за одговорот. Сабајле ќе идам да ми земат крв, не ми е јасно само дали ќе покаже и дали имало бременост? И дали е можно да сум бремена а да имам крв? Бидејќи јас навистина не се осеќам како кога имам добиено многу ми е чудно необично...

20. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 април 2020
    Пораки:
    2.914
    Допаѓања:
    38.364
    Па ако има или имало, бетата ќе е барем над 5, како што се референтните вредности.
    Менструалниот циклус не е секогаш ист, иако сите си го знаеме како ни е, некогаш знае нешто и да е промени. Ако нема бременост, а си имала болки невообичаено, мој совет е да си провериш после мензис брисеви, пап, преглед обавезно, да не се работи за нешто друго (воспаление, циста или др)
    Среќно!