Dragi moi dali imala nekoja od vas slicno iskustvo.... Vo cetvrtokot bese abortusot (kiretaza) vo 8+6 nedela. Prvite denovi mnogu malo krvarenje, skoro ic, a veke deneska pocnuva nesto slicno kako pocetok na ciklus so propratni grcevi kako pred dobivanje. Koga dobivte ciklus posle abortusot i dali nekkoja od vas imala vakvo ili slicno iskustvo ?
Normalno e da se ima krvarenje do 2 nedeli posle intervencija, kaj nekoi krvarenje slabo, kaj nekoi e kafen iscedok. Jas konkretno isto prvite denovi skoro i da nemav niti bolki niti krvarenje, ali po 7 dena pocna da mi se javuva kafen iscedok. Otidov kaj maticnata, mi rece ima uste krv vo matkata i mi dade uste edna doza kapki i se se sredi, ponekogas isto i jas imav kako grcevi. Konsultiraj si maticen za sostojbata, moj sovet
Jas sum vo stranstvo i posle abortusot nikakvi kapki ovde ne davaat, me plasi i toa. Ovde se funkcionira poinaku
Jas ziveam Svajcarija i mozam da te razberam, jas kiretaza pravev vo mkd. Ali znam prijatelki sto imale spontani vo Svajcarija, isto, sekoj so razlicno iskustvo e. Vo sekoj slucaj pristap do ginekolog imate i konsultirajte se.
Да. Еве јас правев во понеделникот де' уште едвај се движам и имам болки. Никако не би можела да издржам на работа
Безобразни се тука. На самиот ден на киретажа од работа ме бараат да сум им однела потврда од гинеколог дека навистина имам отворено боледување
Svesna sum, dodeka rabotev vo makedonija slicno mi se desavase, ama kako za inat bolovanja im zemav oti se bas bezobrazni. Btw ni Svajcarija ne e nisto porazlicno, osven platite
Blondie Kaj mene iscedokot ne e kafeav, tuku svetlo rozenikav, kako pocetok na ciklus. I toa me zagrizuva, prestanuva pa povtorno se pojavuva. Osven antibiotic nisto drugo nemam zemano
Vo mkd se davat kapki metilergometrin za grcenje na matka pobrzo da se isfrli toa sto zaostanalo vnatre.
Ќе се самоцитирам што напишав пред некое време на темава. Тоа што го имаш е крварење од матка и дочистување. Јас крварев повеќе од еден месец по медикаментозен абортус и во тој месец едно три пати мислев дека добивам, ама кога ми се растече после скоро шест недели, тогаш сфатив дека тоа е менструација, а сѐ до тогаш била крв од матката што се чистела по спонтантиот. Провери после некое време бхц, ама сѐ додека не падне на 0, менструација нема да добиеш. Еве што сум пишала тогаш:
Од денот на кога ме исчистија точно 25 дена како што добивам и двата пати,секој различно не мора да значи може после 40 ден да добиеш.
Zdravo devojcinja. Imam pominato spontan pred 4 dena i pominav prvo medikamentozen abortus, i posle na kraj i bev minimalno iscistena so kiretaza. Bev 11-2 nedela, plodot bese relativno razvieno, i nikakvi problemi nemavme do togas so razvienjeto. Moeto prvo zacnuvanje bese, i bese preku invitro posle 3 godini neplodnost. Vo ova tema ima mnogu kako mene, taka sto nema da se zalim i da vi kazam kolku tesko psihicki sum, no mnogu ubavo bi mi vlijaelo ako nekoja od vas ima slicno iskustvo kako mene, da mi kaze kako se spravuvala so problemot i dali uspealo posle abortusot. Da napomenam, mi bese prvo invitro, i prv uspesen obid preku invitro. Ve molam spodelete iskustvo sto da napravam i kakvi se vasite prikazni posle vakvi situacii. Pozz
Нема зборови што би те утешиле во моментов, поминав и јас низ медикаментозен абортус во август бев 21 недела можда и ме имаш читано. Овој период најбитно е да си бидете заедно со партнерот поддршка и секако да отстраните кокодакања од страна. Прибери се и почни си со испитувања 1. Torch test 2.Генетски мутации 3.Кариотип (двајцата партнери) 4.Микробиолошки брисеви Со оглед на тоа дека уште си била во првиот триместар од бременоста можете после 3 циклус да си се обидувате за нова бременост.
Ti blagodaram na spodelenoto iskustvo, koe mi pomogna navistina da ja smiram voznemirenosta bidejki I posle 2 nedeli od kiretazata imam on and off krvarenje, no poslednive 3 dena bas kako ciklus. Mozebi i mene ke mi potrae krvarenjevo, no bev uuplasena dali seto ova e normal no. Ke moze li samo da mi kazes za bojata na krvarenjeto, dali ti bese kafeavkasta ili crvena bas kako na menstruacija? Kaj mene e bas kako za vreme na menstruacija Ti blagodaram
Znam za vo Mk, no ovde se funkcionira poinaku. Nisto ne davaat ako nemalo potreba. Ne mi se jasni, no toa e sto e.....
Devojki iskustvo ve molam, posle kiretaza prviot ciklus poobilen li vi bese? Kaj mene "Ide Dunav" e rabotava