Nakuso sakam da ja raskazam mojata prikazna,mozebi nekomu ke mu bide uteha,znam kako mi bese mene... Pred necela 1,5 god,bukvalno preku nok imav spontan abortus vo 19,5 nedela,doma mi pukna vodenjakot,plodot bukvalno mi padna vo solja...morbidni sliki,nevidena tragedija z gora na se sto bremenosta mi bese najnormalna,se bese od ubavo poubavo...bev na rab na nerven slom,iskreno,pomisluvav na samoubistvo...toa mi se sluci tocno edna nedela posle registracija,na mesec pred svadba,ne mi bese do nisto,no,pod pritisok na mm,site bliski sepak nekako so stisnati zabi pomina svadbata I se po red.Vo megjuvreme bukvalno ja mrazev sekoja bremena sto ke ja videv na ulica,nebare site mi bea krivi,ne sakav da slusnam da idam na mekici(ko za belja bevme kaneti kaj nekolku poznanici).Po preporaka na maticniot,tri meseci po slucajot,sto se vika,se pazevme...pomina I poveke,se oslobodivme negde vo april I krajot na maj testot mi bese pozitiven...idam na lekar so moja matematika deka sum bremena max 3-4 nedeli,toj mi vika alooo 19 nedela si!!!Doziveav sok,neveruvanje,ispomesani cuvstva...redovno dobivav ciklus,nikakov simptom na bremenost,osven izostanok na ciklusot posledniot mesec...so ogled na prvata tragicna bremenost,vtorata psihicki edvaj ja izdrzuvav,sekoja sekunda bev na strek,sekoj den go minuvav vo strav,bukvalno recisi so mm ne zborevme za bebeto,nikakvi iminja,obleki,gluposti a ne pa da go slikam stomakot,duri ne go ni galev...prethodniot tragicen ishod ne mi davase iskreno da I se izraduvam na vtorata bremenost,ziveev vo strav do posledno...fala mu na Boga,se porodiv vo najdobar red,iako malku pred vreme...Poentata mi bese,koga nesto treba da bide ke bide,Gospod dava,Gospod zema...site sto preziveale nesto slicno,neka ne gubat verba I nadez...P.S.denovive se porodi edna prijatelka posle cetiri spontani!!!Znaci,ima Gospod
Здраво девојки, би сакалпа да споделам нешто многу тешко и болно за мене...за жал мојата прва бременост заврши во 7 недела и три дена (missed abortus) од причина која неможе да се објасни плодот престанал да се развива додека пак се друго одговараше на неделата која бев бремена... еве веќе поминаа скоро две недели од киретажа матичниот гинеколог ми рече на преглед после прва менструација...Но јас некако имам некои болки во стомакот и повторно ми се појави кафеав исцедок иако ми рекоа тоа е нормално некако сум загрижена...после колку време вас ви ги снема тие болки???се плашам нешто да не не е во ред...
Здраво девојки, сакам да ве прашам и ова е нешто многу важно за мене. - 20 дена ми каснеше, бев на гениколог на 6тиот ден од задоцнувањето ме виде на ехо и со сонда ништо не покажа. Имав многу мачнини повраќав 4-5 пати дневно. Потоа отидов на 18тиот ден кога ми каснеше, исто така ништо не покажа. Кога направив тест едната се појави бледа линија, разговарав со него ми рече дека или ќе се испуштам или сум во фаза на испуштање. Ми даде вагинални таблетки за да го задржам плодот ама ништо од тоа по 2 дена се испуштив не ми беше верно додека не го видов ембрионот во ВЦ школката. Во брак сме 2 години, се до ден денес се обидуваме, сакам да ве прашам дали прави некој проблем за друго зачнување ???? ПОМОШ!!!!
Значи не покажуваше кај него бременост, цело време ми велеше има шанси има шанси.... И кога имав силни болки околу папокот и во долниот предел кај стомакот, кога појдов во вц имав партали и кога се измокрив се појави ова чудо. Прашав некој од моите најблиски и доверливи луѓе, сите ми рекоја дека е ембрион. -Еве и слика од блиску, имам и друга ама таа е веќе непријатна има и крв.
Можеби требало тогаш да побараш и др мислење.Чудно ми е да не видел на ехо а да го видиш ти ( ако е тоа тоа). Но не кажа дали правеше ти некои испитувања?
Немам правено некој посебни испитувања, освен ко се проверувавме со мм пред некое време, тогаш ми земаа крв од вена, хормони проверував, и брис од матката ми зеде, и ми рече дека е сее во ред со резултатите. Ама тогаш не бев останата
не се вика испуштено него тоа ти е спонтан абортус кај тебе во рана фаза ако е спонтан и ова не е ебрион милион посто
ebrion imav i jas vo tek na bremenosta i mozebi i toa e pricinata za predvreme ragajneto na cerkami. Nakaj 10nedela od bremenosta imav malo krvarenje i mi dadoa nekoja inekcija(ne se sejkavam kako se vikase)isto i tableti za zadrzuvanje na plodot. Potoa se do 32nedela na kontrolite mi kazuva deka se e vo red i den pred raganje mi kaza dema imam ebrion i posle nisto ne napomena ni sto ni kako da se leci nisto. Znaci se si rabotat po svoe,za pari. Pobaraj novo mislenje,odi kaj drigi ginekolog,napravi novi kontroli za da si znaes sto ponataka,da si zemes nesto ako treba,baraj drugo mislenje kaj dr ginekolog.
грл мини нешто имаш испомепано емрион е зачетокот кога се останува бремена потоа добива срцева акција и се вика фетус
@Bebulleee не паничи, тоа не е ембрион, башка тоа е толку малецко на почеток што неможеш ни да препознаеш. Еве на пример во 5та недела, кога повеќето жени дознаваат дека се бремени, плодот е со величина на сусамче. А ако дојде до спонтан, ќе има и крварење, не ваква слуз. @girl-miri тотално ме збуни со твојов пост два пати го препрочитав. Сигурно нешто си се помешала, ембрион се вика самиот плод во првите три месеци.
Leleeee ne bre toa ne sakav da pisam.. Greska moja se izvinivam lelee izvinete se ispomesav nesto moeto bese mal vid na tumor kaj matkata sto imase nesto vrska so ova,zatoa se ispomesav.izvinete.
@Kitten Фала ти многу за искрените одговори. Пред да го видам тоа, бев многу нервозна, кревав тешко и потоа неколку дена имав розев исцедок само на сабалје и бууммм наеднаш менструални болки, крв, партали и 300 чуда, било како, помина сега треба да гледаме за во идина, со надеж и на сите ви посакувам што побрзо || линии
Ne se sekjavam dali vaka tocno izgledase, no edna drugarka abortirase namerno so apcinja vo 6ta nedela... i togas imase krvarenje vo koe padna vakvo nesto belko, ligavko... ne sakav da gledam jas nezgodno i gadno bese i zatoa neznam dali bese tocno vakvo. Nejziniot plod se vide na eho togas, no nemase srceva reakcija uste... No sepak ova ne mi lici na embrion zatoa sto embrionceto uste od 3ta, 4ta nedela izgleda na bebence takvo svitkano... a baska ova mi izgleda nesto pogolemo, embrionot vo 6ta,7ma nedela e mn malecok dali 2,3cm...
Ембрионот во 6 недела е околу 4 милиметри... Еве слика од ембрион во 7 недела, со големина истотака од 4мм.
Море ептен е збунувачко...едни димензии за ембрионот, други за меурот во кој тој е сместен. Едно рачунање колку ембрионот е стар, друго рачунање од последната менструација односно 2 недели плус . У секој случај мислам дека било многу малечко за нешто да биде видено. У секој случај жал ми е за девојчето, се намачило. Се надеваме дека е оставен настанот позади нејзе и со нови сили напред.
Ова е некаков исцедок, се случува некогаш за време на плодните денови или овулација да се исфрли вакво бело парче, не знам како можеш да мислиш дека си го исфрлила вака ембрионот. @bittersweet можеш ли да дадеш стручно мислење, бидејќи се собравме лаици на темата, се кажаа еден куп нелогичности и неточни информации.
Jas se somnevam deka se raboti za vonmatericna bremenost,i zatoa ne se gledalo nisto na eho.Baska i vtorata crta od testot,kolku i da e isprekinata i slabo se poznava,sepak ukazuva na rana bremenost.Baska i embrionot na slikata mi lici na nedorazvien od nekoja pricina,ama sepak mi lich na embrion.
I jas go mislam istoto katalina ..posto vakvo nesto i jas imam videno kaj mene odprilika 2 cm vo 6ta -7ma nedela ne pamtam bas tocno koja nedela posto od togas ima 16 god pominato ..ali isto taka testot mi pokaza vtora bleda linia i po nekoja den imav spontan.. isto vaka parcence samo moeto bese podsvitkano