Здраво на сите,ја разгледав темава,барајќи одговри на моите прашања,но при крајот кога ги видов и сликите,уште толку прашања ми се увртија во глава. Јас имам 3 год. син,со него немав никаков проблем ни во останување бремена,ни во носоење се беше школски,но сега веќе 10 месеци поминаа како се обидуваме за второ бебе,пиев и кломофен, за пред три недели конечно да видам две цртички на тест за бременост. Едната беше бледа но се гледаше,причекав уште некој ден и направи втор тест и повторно се појавија две цртички,но овој пат бледата беше за нијанса потемна,закажав кај мојот матич. на десеттиот ден од доцнење,но за жал вечерта пред прегледот јас добив. Имав менстру. болки и болкии во половина, едноставно прокрварев и ноќта чуствував како ми тече.што вообичаено за прв ден од мензис.не ми е така обилно.Кога станав сабајлето дури и гаќите ми беа во крв,имав напони како за поголема нужда,кога отидов на гин. му ги покажав тестовите,ме прегледа но неможеше да види ништо. Ми рече и да имало сигурно веќе е испуштено,рече сега само да помине ова се и да видиме.Помина тоа како најнормална менстру.3-4 дена имав и некои парталчиња ама беа мали ситни едно до две да беа 3-мм,но сега ме збунивте,со тоа што гледам некои поголеми парчиња, дали воопшто моето било бременост,или пак била многу рана бремен.??? Зашто др. кога ме прегледа и по бојата на крвта и тетовите сум била бремена,по повторната контрола ми кажа дека се е чисто и дека сум имала среќа што сум поминала без киретажа, сега треба да се пазиме 3 месеци, во меѓувреме чекам да добијам (кај да е во овие две недел. би требало да добијам,имам веќе некои симптоми) па потоа да си ги направам сите прегледи. Па сакав со вас да го споделам моето искуство и да си пронајдам одговори на моите прашања. Извинете на долгиот пост.
Јас ко го имав спонтаниот тоа беше на 15ти, докторот ми рече дека наредниот месец ќе ми дојди на истиот датум...а мене ми дојде на 16ти точно месец покасно
да споделам сто ми се случи...откако се утврди дека треба да се иде на китажа во 7 недела (missed abortus) од бременоста...на 29 јануари беше извршена и после 41 ден сеуште немав добиено си појдов пак на преглед кај мојот матичен лекар кој утврди дека нешто повторно има во мојата матка...бидејќи нема шанси за повторна бременост на клиника ми утврдија дека заборавиле нешто...не ме исчистиле како што треба!!! па како е можно да направат така и сега повторно во понеделник ќе идам на чистење и се надевам дека се ќе се среди
te ostavaat da cekas do ponedelnik ???????? Nesakam da te panicam ali znaes deka od toa se dobiva sepsa !!!!!!!! I na mene mi se desi istoto ali me iscistija posle 10 dena i imav mnogu visoko CRP i sedimentacija i leukociti sto ukazuvase na golema infekcija. No fala bogu se se zavrsi ubavo i eve posle 1 godina matkata mi e super. Moj sovet utre poditno da si pojdes kaj drug doktor toa e mnogu seriozna situacija
Мене исто не ме исчистиа убаво.Крварев 10 дена обилноо и кога сватив дека тоа неможе да биде нормално побарав второ мислење.Другиот лекар ми даде капки за пиење и не бев на втора киретажа.Се се заврши добро.
Кај мене воопшто немаше крварење затоа и е чудна целата ситуација, па ипосле првата киретажа тоа траеше само неколку часа...се надевам дека се ќе биде во ред...
По тоа се што видоа сигурно може да се чека до понеделник...Ме гледаа тројца доктори и се надевам дека не грешат, ми земаа крв на клиника и сега чекам резултати до утре, затоа што докторката во државна на трансфузиологија не го почитуваше приоритетниот упат...и морав да барам познаници за да може да се среди до утре да бидат готови резултатите...
Znaci mojot problem bese poinakov poradi neutvrdeni visoki dimeri ili zgrutcuvanje na krvta nemozev da se iscistam i voopsto nekrvarev pa poradi red splet na okolnosti utvrdija Kako i da e za toa ne se ceka moze matka da se izgubi ili pak........
inaki da se nadovrzam jas uste cetvrtiot den bev hospitalizirana i sledena i mi davaa lekarstva za da vidat dali ke pocne matkata sama da se cisti i bidejki nepocna mi napravija kiretaza. Senadevam deka kako sto ti kazale doktorite taka e ali neznam 41 den ????? So sreka
Devojche koga ke vidis ako ne ti e maka te molam pisi sto se desi izvini vaka ali mnogu me zagrizi Stiskam palci I ti ja pustam seta sreka se da bide najdobro Kejtovska
Gi zemav rezultatite od tansfuziologija nemam nikakva infekcija naodot e ureden...Bev i do remedika me gledaa i tamu kazaa isto kako mojot maticendeka mojata matka e dvoroga i najverojatno na klinika toa ne go primetile ili cistele kade nemalo plod, no mozebi bile i dve bebinja...najbitno e sto moze da se izvrsi kiretazata vo ponedelnik samo mora pod eho da se pravi za da se iscisti kako sto treba Ti blagodaram emkaemka
Se raduvam za tebe ajde ke te sredat ubavo vo ponedelnik pa zdravje za nekoj mesec ke si pisuvame za malo mese ( inaku ne se plasi kiretaza se pravi pod opsta anestezija I nisto nema da pocustvuvas, barem jas dobro pominav a pravev vo Cair inaku )
jas ednas pominav ne se plasam od kiretazata samo da me sredat kako sto treba deka sea po vtor pat ke me cistat deka ednas narodno kazano ja utnale rabotata :/ ti blagodaram emkaemka
Najprvin mnogu mi e zal za spontaniot no ...... zivotot prodolzuva Znaci otkako ke dobies napravi si brisevi (site ili 4 tirite ), sega neznam dali ja znaes pricinata za spontaniot ali ako ne ja znaes napravi si PAP, ispitaj si hormoni, urinokultura, napravi si gi tie testovi za maciki, kucinja i ptici sto se pravat na mikro, i d dimeri
fala ti emkaemka pricinata za spontan nikoj nisto ne mi objasnuva,imav mnogu bolki vo stomakot i mi pukna vodenjakot mi se imase otvoreno kanalot i nisto ne se mozese posle nekoj sati veke pocna krvarenje imav i vo plodnos mi napraija kiretaza no nikoj ne mi objasni sto dovede do ova,5 needeli pomina i ova nedela imav prv menstrualen utre sakam da odam na kontrola pa zato prasuvam so brisevi da ispitam ,fala mnogu za odgovorot ,ovoj mi bil najteskiot period najlos vo mojot zivot gospod na nikoja zena da ne mu dava no toa e toa sega se nedavam so najskoro so novo bebce
Mene lani ovoj period mi bese kosmar , sega sum so novi sili vo novi pobedi druga opcija i nemame, hrabro i glavata gore Inaku neznam koja nedela si bila ali ako si bila pomala najverojatno ti e infekcija ili ke ona sto site go vikaat otkako se ke ti ispadne super nebilo tvoe pricina nepoznata, ali ako si bila pogolema cerviks ti merele li ???? A i jas edno nauciv ako sam ne si prasas i pobaras nisto nema da znaes i dobies
А колку време беше бремена?И јас имав спонтан правев киретажа во плодност и по 10 дена ми се јавија да појдам таму да си ги земам резултатите...и тогаш веќе ми имаа поставено дијагноза заради што дошло со спонтан.Затоа ми е чудно оти не ти се јавиле од болницата досега