Mene doktorkava mi preporaca za da napravam vakum bez da pravam kiretaza a toa se pravi maks do 8ma nedela posle toa mora kiretaza grebenje na matka plus imav srceva reakcija sega nemamm ne e zdravo da se cuva mrtov plod
Da dobro prasanje, mene maticnata mi kaza deka sekade vo evropa se ceka teloto samo da go isfrli plodot bez da se pipka matkata, samo kaj nas odma na kiretaza te prakjaat, na moja prijatelka I rekle demek ne e zdravo mrtov plod vo tebe ke se dobielo sepsa sto ne veruvam mnogu zeni nosat plod bez srceva akcija 3,4 nedeli pa nisto ne Im e
Da srci no vo prvi 8 nedeli mozes i vakum da napravis ne mora kiretaza sto e najbezbolen metod nekogas teloto ne moze se da isfri pa se zgolemuvaat poslediciite
Da najubavo e so vakum ama nema sekade kaj nas takva moznost plus vremenski e ograniceno moze do odredena nedela samo dodeka e plodot pomal a nekoi zeni namerno cekaat i do 10ta nedela za srceva akcija ne se pomiruvaat tuku taka Zavisi ako si so kiretaza moze posle 3 meseci a ako si imala bas spontan plodot so krvarenje sam da iskocil moze i posle 1 mesec da znaes najplodna e zenata posle abortus
Кога ќе ти каже доктор, тогаш. Јас бев со киретажа, ми кажа после 3 циклуси дека можам. Најубаво да одмориш 4-4м и да си направиш со време испитувања.
Чекав да добијам прв циклус после киретажата и после тоа одма отидов на нов пап и 4 брисеви, торч, панел за тромбофилија, антитела на имунологија, дури и тироидната испитав, каритип правевме и двајцата. Правев и кумбс за секој случај (ама јас сум рх-, маж ми рх позитив)
Kumbs toa sto e kariotip na drzavna li pravevvte i dvajcata za kolku vreme dobivte rezultati a toa torc kade se ispituva i jas sega cekam da dobijam pa se spremam za ispiryvanja najtesko od se mi padjaaa cekanjeto od 3 meseci
Јас правев торч во институт за јавно здравје, со упат од матичен гинеколог. Кумбсов тест на трансфузиологија (се прави ако си rH негативна крвна група а партнерот позитивна). Кариотип немам искуство нека кажат поискусните.
Сакав само да ти кажам дека ќе летнат тие 3 месеци додека трепнеш.. те сфаќам сега дека ти изгледаат премногу далечни ама додека завршиш со испитувања и земеш резултати ќе помине времето.
Кариотип имавме резултати за 1м. Матичен гинеколог следи термини во мој систем и ќе фати за тебе а за сопругот општ матичен негов треба да резервира термин. 3 месеци брзо проаѓаат, дур направиш испитувања и добиеш резултати ќе пројдат.
Кумбс се прави секоја бременост? Јас сум РХ -, а сопругот РХ +. За првата бременост примив инекција и во 28ма и после пораѓај. Си очекувам дека сега пак треба да примам, не мислев пак да правам…
Мене пак ме праќаше матичната. Ме прати и одма после првиот абортус пред да ја примам инекцијата и во последната бременост ме прати и на сам почеток и во 27ма гн пак пред да се боцнам.
Јас имав киретажа пред 3 месеци, во 8ма недела. Киретажата ми ја вршеа со вагинално апче плус интервенција. За 1 недела ми заврши крварењето и почнав да функционирам нормално. После првиот циклус направив испитувања (не знам точно што но матичната рече дека е направено се што се испитува во 12 недела од бременост + микробиолошки, ПАП... + бета HCG испитував додека не дојди на 0) се излезе негативно и почнавме повторно со обиди. Што е подобро не знам, сакав да ти го споделам моето искуство и да ти дадам надеж и утеха, бидејќи еве после првиот обид ми доцни веќе 5-6 дена, тестовите се негативни и договорив преглед во Среда (whish me luck) бидејќи имам редовни циклуси, се испитано немав никаков проблем единствена надеж ми е нова бременост.