Здраво, Повторно јас, започнав со испитувањата и прво ми стигнаа резулатите за генетски мутации за тромбофилија. Мутирани (на алел 2) ми се: Фактор V (R2), Фактор VIII и MTRR A66G. Денес трансфузиологот ми рече дека не се ова високо-ризични мутации за спонтани, а јас секако ќе одам кај добар гинеколог штом ги соберам сите резултати за интегрално да ги протолкува, ама во меѓувреме сакам да ве прашам дали можеби некоја од вас имала мутации баш на овие гени и дали навистина не се релевантни за спонтани абортуси? Фала ви, немате појма колку ми значат информацииве од форумов, искрено <3
Има два, првиот е Leiden, тој ми е нормален, а за вториов пишува (R2), тој ми е мутиран. Инече сега видов дека и за Генетски мутации има посебна тема, па ќе пишам и таму
Веќе два ипол месеца одам на испитувања за трите губитоци на бременост, па затоа пак на темава Имам многу низок феритин како последица на медикаментозниот абортус ради кој крварев цел месец и примав трансфузии, се додека не отидов на приватно да ме дочистат со вакум. Нејсе, тоа се случи пред 8 месеци, а јас уште не можам крвта да си ја средам, а читам по српски, хрватски и американски форуми дека при спонтани абортуси задолжително проверуваат и феритин и го сметаат за сериозен ризик фактор за спонтани абортуси. Па, сакав да ве прашам дали на некоја од вас и го контролирале феритинот или ја спомнале анемијата како можна причина? И дали можеби имате предлог за хематолог на приватно? Фала
Zdravo, jas ziveam vo stranstvo i tuka feritin e del od krvna slika, sekogash koga ispituvam mi e okolu 2-3, retko okoli 10-15, sho e prenisko, normalna vrednost mislam deka e nad 100. Do sega sum imala 4 bremenosti, momentalno 5ta teram. Sum imala eden spontan vo 10 nedela zaradi eshirihija koli. A i vo bremenost ne pijam zelezo zaradi zapek, taka da, ova e moeto iskustvo
Извини што те навраќам, како се случи спонтаниот од е.коли во 10та недела. Јас исто имав абортус со инфекција со две бактерии, но беше покасно и предизвикаа кратење на цервикс и прерано отворање и постпородилно едвај се исчистив од бактериите. Најголем страв ми е повторна инфекција во следна бременост, а не бев свесна дека може и толку рано во прв триместар да биде причина бактерија?
Pochnav da imam kremast iscedok, sho premina na zelen, koga bev na pregled veke beshe docna, napravija bris na grlo na matka i ispadna e. Koli, posle toa premina na kafeav iscedok i zapochna krvarenje. Doktorkata mi kaza deka e koli se imala proshireno na sekade i plodot nemashe nikakvi shansi.