Спонтан абортус

Дискусија во 'Бременост' започната од Gkatzopulu, 28 јануари 2011.

1. Виножито_8

Виножито_8 Активен член

Се зачлени на:
    16 декември 2024
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    5
    Здраво,

Повторно јас, започнав со испитувањата и прво ми стигнаа резулатите за генетски мутации за тромбофилија. Мутирани (на алел 2) ми се: Фактор V (R2), Фактор VIII и MTRR A66G.

Денес трансфузиологот ми рече дека не се ова високо-ризични мутации за спонтани, а јас секако ќе одам кај добар гинеколог штом ги соберам сите резултати за интегрално да ги протолкува, ама во меѓувреме сакам да ве прашам дали можеби некоја од вас имала мутации баш на овие гени и дали навистина не се релевантни за спонтани абортуси?

Фала ви, немате појма колку ми значат информацииве од форумов, искрено <3

2. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.310
    Допаѓања:
    3.231
    Фактор 5 не беше Leiden ?

3. Виножито_8

Виножито_8 Активен член

Се зачлени на:
    16 декември 2024
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    5
    Има два, првиот е Leiden, тој ми е нормален, а за вториов пишува (R2), тој ми е мутиран.
    Инече сега видов дека и за Генетски мутации има посебна тема, па ќе пишам и таму :)

Прикачени фајлови:

• unnamed (3).jpg
      unnamed (3).jpg
      Големина на фајлот:
      218,8 KB
      Прегледи:
      35
  4. Виножито_8

Виножито_8 Активен член

Се зачлени на:
    16 декември 2024
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    5
    Веќе два ипол месеца одам на испитувања за трите губитоци на бременост, па затоа пак на темава :)

Имам многу низок феритин како последица на медикаментозниот абортус ради кој крварев цел месец и примав трансфузии, се додека не отидов на приватно да ме дочистат со вакум. Нејсе, тоа се случи пред 8 месеци, а јас уште не можам крвта да си ја средам, а читам по српски, хрватски и американски форуми дека при спонтани абортуси задолжително проверуваат и феритин и го сметаат за сериозен ризик фактор за спонтани абортуси.

Па, сакав да ве прашам дали на некоја од вас и го контролирале феритинот или ја спомнале анемијата како можна причина? И дали можеби имате предлог за хематолог на приватно?

Фала ^_^

5. Bulka12

Bulka12 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2017
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    328
    Zdravo, jas ziveam vo stranstvo i tuka feritin e del od krvna slika, sekogash koga ispituvam mi e okolu 2-3, retko okoli 10-15, sho e prenisko, normalna vrednost mislam deka e nad 100.
    Do sega sum imala 4 bremenosti, momentalno 5ta teram.
    Sum imala eden spontan vo 10 nedela zaradi eshirihija koli.
    A i vo bremenost ne pijam zelezo zaradi zapek, taka da, ova e moeto iskustvo :)

6. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    924
    Извини што те навраќам, како се случи спонтаниот од е.коли во 10та недела. Јас исто имав абортус со инфекција со две бактерии, но беше покасно и предизвикаа кратење на цервикс и прерано отворање и постпородилно едвај се исчистив од бактериите. Најголем страв ми е повторна инфекција во следна бременост, а не бев свесна дека може и толку рано во прв триместар да биде причина бактерија?

7. Bulka12

Bulka12 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2017
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    328
    Pochnav da imam kremast iscedok, sho premina na zelen, koga bev na pregled veke beshe docna, napravija bris na grlo na matka i ispadna e. Koli, posle toa premina na kafeav iscedok i zapochna krvarenje.
    Doktorkata mi kaza deka e koli se imala proshireno na sekade i plodot nemashe nikakvi shansi.

8. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    924
    Ужас :( Мора многу пазење и пробиотици во бременост.

На Bulka12 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. С92

С92 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2018
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    38
    Zdravo vcera bev na pregled i doktorot mi.kaza ssum imala spontan abortus ne mozese nisto da vidi no deka postojala bremenost a jas nemav nekoi jaki bolki ni pak krvarenje
    Denes bev pak kaj drug doktor i mi kaza deka e imalo bremenost i mi kaza deka naj verojatno ke treba da go isfrlam isto i denes nemam krvarenje posto sum rh - a soprugot a+ ne mi ni spomnaa deka treba da primam inekcija jas toa go procitav na forumot i denes go prasav drugiot doktor i mi kaza da treba a ne mi ni kaza dali od kako ke go isfrlam plodot ili odma da ja pustam posto nikoj ne se zamara da objasne kako treba ve prasuvam vas dokolku ima nekoja da mi kaze koga tocno treba da se primi

10. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.250
    Допаѓања:
    2.243
    Treba da primis,no toa od kako ke nastane spontaniot odnosno od koga ke go isfrlis plodot pa togas

11. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    760
    До 72 часа после спонтаниот треба да се прими инексија.

12. livethelife

livethelife Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    401
    Допаѓања:
    197
    Dali jas treba sa primam maz mi e nukta negativ jas sum pozitiv

13. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    760
    Само кога мајката е негативна крвна група а таткото позитивна се прима.

14. С92

С92 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2018
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    38
    Zdravo posto seuste nemam dobieno neznam dali od kako ke go isvrlam plodot treba da ja pustam
    Zbuneta sum posto eden doktor mi vika treba da ja pustam drugiot ne

15. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    760
    Не сум стручна на темата, извини, само толку знам. Барај и трето мислење што и кога точно.

16. Radana

Radana Активен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2025
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    111
    Здраво женски, пред месец и пол имав биохемиска бременост докторот рече ќе го рачунаме како спонтан пошто прокрварив. Испитав генетски мутации имам некои пореметувања ми даде аспирин и метиларна фолна и тн... Пред да прокрварам имав грчеви во матката дури и цело тело ми се тресеше баш чудно. Сега сум во овулација и ги имам истите грчеви, дали на некоја претходно и се случило вакво нешто? Ме фаќа паника ептен да не случајно има пак нешто па матката одма да реагира да го исфрла, ама рано е нели.. Хеллп! 8)

17. bokace1

bokace1 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    388
    Допаѓања:
    1.960
    Исто и јас се тресев кога прокрварев од бихемиската, сепак претпуваме стрес. Пиј си терапија и уживај , грчевите се нормални за време на овулација.
    Можете одма да си продолжите со односи затоа што не си чистена :hug:

На Radana му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Radana

Radana Активен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2025
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    111
    Да го знам тоа, ама некако прв пат ми се дешава да имам грчеви баш такви и како траума ми е одма на тоа ми текна.. Најверојатно е нормално, фала ти сепак. :f::inlove:

19. bokace1

bokace1 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    388
    Допаѓања:
    1.960
    Нормално е сепак се чистиме од позитивната бета и нова овулација, не се секирај ќе се среди :hug:

На Radana му/ѝ се допаѓа ова.