Спонтан абортус

Discussion in 'Бременост' started by Gkatzopulu, Jan 28, 2011.

1. Laura7

Laura7 Истакнат член

Докторите обично те праќаат после неколку спонтани. Но јас ти предлагам да си направиш самоиницијативно на трансфузија комплет испитувања за мутации. Јас така направив, барем ќе бидеш сигурна што да пиеш и дали ќе треба со време клексани.

Suze18992 and LiquidLuna like this.
  2. Lor

Lor Активен член

Здраво женски, се изначитав и уште сум збунета. После еден спонтан со киретажа, по колку време правевте испитувања и кои?
    Причината била хромозомска абнормалност според испитувањето на кариотипот, која што според нив нема индикација дека можела да се повтори во следна бременост. Не сакам да оставам на случајност, плус имам и пцос, така да што би било најбитно да испитам после ваков случај?

3. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Не можеш да превенираш хромозомска абнормалност во следна бременост, освен да одиш ивф со PGD испитан ембрион што и тие со ивф ретко го прават.
    Ваш кариотип имате испитано, на тебе и на маж ти? Тоа евентуално можете, за мирна глава.
    Чести се вакви абортуси, всушност, скоро секој ран спонтан се препишува на хромозомска грешка и најчесто следната бременост е уредна.
    Можеш да испиташ ниво на д витамин и хомоцистеин на имунологија, да се консултираш за витаминска терапија, панел на тромбофилија и вродена и стекната, иако овие работи не биле пречка за настанатиот абортус.

Lor likes this.
  4. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Чисто за жал тие понатаму шо ќе ја читаат темава;
    Ми излегоа резултати од брисеви, имам Уреоплазма која шо е најверојатно причината за спонтаниот. И Ешерихија коли.
    А пред само 3 месеци брисевите биле чисти ама ете така требало.

5. Lor

Lor Активен член

Немам испитано ништо, пред недела дена се случи сè. Докторот ми рече после 2-3 спонтани обично правиме кариотип од двајцата, ама исто и дека уште од прв ден од следна бременост ќе ме стави на прогестерон, аспирин и сè друго што може да помогне. Во план ми беше секако да направиме за кариотип и тромбофилија, ама добро е и другиве да ги знам и направам, баш за мирна глава. Фала ти

6. bella12

bella12 Популарен член

Сигурно сега ќе ти дадат терапија за уреаплазата, може и мж да прима антибиотик за тоа. После тоа правиш пак брис да видиш дали е чист и на акција
    Лично јас со душа чекав да биде се чисто и да завршам со антибиотици и вагеналети бидејќи мислам се отрув колко испив и јас не знам.
    Психички кај мене подобро ми делуваше тоа што кратко траеја сите испитувања околу 2 месеци и што одма ми дадоа зелено светло за следна бременост.

Rozevata and LiquidLuna like this.
  7. emilijag

emilijag Истакнат член

Здраво,после колку време по спонтан сте се обиделе пак за бебе? Јас имав спонтан во 12 недела пред 1ипол месец ,причината беше хромозомско нарушување,докторката ми рече дека сега е се во ред и да не чекаме долг период со следен циклус пак да пробаме

8. bella12

bella12 Популарен член

Дури да завршат испитувањата и да бидат чисти сите брисеви што ги правев. Ме фати околу 2 месеци после спонтаниот и одма после тоа почнавме со обиди.

9. Lor

Lor Активен член

Мојот спонтан беше во 9та недела, со киретажа со вакум аспирација. Докторот ми рече обиди пак после три циклуси, крварењето после интервенцијата ми рече да го сметам како еден циклус, и после него уште два. Ама како што читам секој доктор различно кажува, исто зависи и од неделите и од процедурата.

10. emilijag

emilijag Истакнат член

Кај мене крварењето после интервенцијата прекина може 2 недели траеше и толку и докторката рече може да се обидеме пак со следен циклус 2 месеци ќе поминат од интервенцијата,јас лесно поминав после интервенцијата без компликации

11. emilijag

emilijag Истакнат член

И одма останавте бремена после 2 месеци?

12. bella12

bella12 Популарен член

Да одма, првиот месец кога почнавме со обиди. И тоа немавме многу 2 или 3 пати во месецот. А претходно скоро година ипол ме фати дури да останам бремена и заврши со спонтан. Дури траеја испитувањата и јас и мм пиевме фолна. Јас метилирана заради мутациите.

13. emilijag

emilijag Истакнат член

Пијам фолна од како беше направена киретажата после одреден период почнав и докторката ми препиша и јод пијам .

14. Lor

Lor Активен член

Колку денови после пиење цикло прогинова имавте циклус? Докторот ми рече после 3 до 7 денови од последно апче, но јас моментално сум на 18 апче од 21 апчиња и денес забележав розево, како пред добивање. Дали е нормално да прокрварам иако сум при крај со терапијата?

15. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Имам болки/пецкање во јајници и некој густ глуп исцедок кафеав, можно е да добијам толку брзо после спонтаниот?
    Само шо прекинав да крварам шо се вика, пред некој ден.

16. bokace1

bokace1 Популарен член

Да можно е , можно е од спонтаниот да е реакција сеуште.
    Колку дена крвареше?

17. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Бааги, од 20ти декември до 3-4ти јануари

18. bokace1

bokace1 Популарен член

А користиш ли некој вагиналети за бактеријата?
    Ако да , може и од тоа да е.

19. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Не, само антибиотици
    Може да е овулација, а не менструација у најава?

20. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Колку време помина од абортусот ?