Докторите обично те праќаат после неколку спонтани. Но јас ти предлагам да си направиш самоиницијативно на трансфузија комплет испитувања за мутации. Јас така направив, барем ќе бидеш сигурна што да пиеш и дали ќе треба со време клексани.
Здраво женски, се изначитав и уште сум збунета. После еден спонтан со киретажа, по колку време правевте испитувања и кои? Причината била хромозомска абнормалност според испитувањето на кариотипот, која што според нив нема индикација дека можела да се повтори во следна бременост. Не сакам да оставам на случајност, плус имам и пцос, така да што би било најбитно да испитам после ваков случај?
Не можеш да превенираш хромозомска абнормалност во следна бременост, освен да одиш ивф со PGD испитан ембрион што и тие со ивф ретко го прават. Ваш кариотип имате испитано, на тебе и на маж ти? Тоа евентуално можете, за мирна глава. Чести се вакви абортуси, всушност, скоро секој ран спонтан се препишува на хромозомска грешка и најчесто следната бременост е уредна. Можеш да испиташ ниво на д витамин и хомоцистеин на имунологија, да се консултираш за витаминска терапија, панел на тромбофилија и вродена и стекната, иако овие работи не биле пречка за настанатиот абортус.
Чисто за жал тие понатаму шо ќе ја читаат темава; Ми излегоа резултати од брисеви, имам Уреоплазма која шо е најверојатно причината за спонтаниот. И Ешерихија коли. А пред само 3 месеци брисевите биле чисти ама ете така требало.
Немам испитано ништо, пред недела дена се случи сè. Докторот ми рече после 2-3 спонтани обично правиме кариотип од двајцата, ама исто и дека уште од прв ден од следна бременост ќе ме стави на прогестерон, аспирин и сè друго што може да помогне. Во план ми беше секако да направиме за кариотип и тромбофилија, ама добро е и другиве да ги знам и направам, баш за мирна глава. Фала ти
Сигурно сега ќе ти дадат терапија за уреаплазата, може и мж да прима антибиотик за тоа. После тоа правиш пак брис да видиш дали е чист и на акција Лично јас со душа чекав да биде се чисто и да завршам со антибиотици и вагеналети бидејќи мислам се отрув колко испив и јас не знам. Психички кај мене подобро ми делуваше тоа што кратко траеја сите испитувања околу 2 месеци и што одма ми дадоа зелено светло за следна бременост.
Здраво,после колку време по спонтан сте се обиделе пак за бебе? Јас имав спонтан во 12 недела пред 1ипол месец ,причината беше хромозомско нарушување,докторката ми рече дека сега е се во ред и да не чекаме долг период со следен циклус пак да пробаме
Дури да завршат испитувањата и да бидат чисти сите брисеви што ги правев. Ме фати околу 2 месеци после спонтаниот и одма после тоа почнавме со обиди.
Мојот спонтан беше во 9та недела, со киретажа со вакум аспирација. Докторот ми рече обиди пак после три циклуси, крварењето после интервенцијата ми рече да го сметам како еден циклус, и после него уште два. Ама како што читам секој доктор различно кажува, исто зависи и од неделите и од процедурата.
Кај мене крварењето после интервенцијата прекина може 2 недели траеше и толку и докторката рече може да се обидеме пак со следен циклус 2 месеци ќе поминат од интервенцијата,јас лесно поминав после интервенцијата без компликации
Да одма, првиот месец кога почнавме со обиди. И тоа немавме многу 2 или 3 пати во месецот. А претходно скоро година ипол ме фати дури да останам бремена и заврши со спонтан. Дури траеја испитувањата и јас и мм пиевме фолна. Јас метилирана заради мутациите.
Пијам фолна од како беше направена киретажата после одреден период почнав и докторката ми препиша и јод пијам .
Колку денови после пиење цикло прогинова имавте циклус? Докторот ми рече после 3 до 7 денови од последно апче, но јас моментално сум на 18 апче од 21 апчиња и денес забележав розево, како пред добивање. Дали е нормално да прокрварам иако сум при крај со терапијата?
Имам болки/пецкање во јајници и некој густ глуп исцедок кафеав, можно е да добијам толку брзо после спонтаниот? Само шо прекинав да крварам шо се вика, пред некој ден.