Форумџика на годината

Спонтан абортус

Дискусија во 'Бременост' започната од Gkatzopulu, 28 јануари 2011.

1. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    7.135
    Допаѓања:
    38.780
    2 и пол недели

2. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.428
    Допаѓања:
    3.463
    Можно е и да е овулација. А може е само исцедок како плус да се дочистуваш (нр знам како да објаснам, веројатно ме сфати)
    А ако имаш тест за овулација можеш и да провериш. Во принцип, треба да помине овулација и да добиеш циклус.

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  3. L-a-d-y-Bug

L-a-d-y-Bug Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    69
    Здраво, сакам да прашам ако знае некој дали на ГАК може да се направи контрола после медикаментозен абортус пред да поминат 3 недели? Кога ми ги дадоа апчињата ми кажаа после 3 недели, ама како што бев исплашена не ми текна да прашам дали може неколку дена порано, не сум од Скопје и заради работата повеќе ми одговара малце порано. Инаку немам веќе крварење. Благодарам

4. МајаЃ6

МајаЃ6 Активен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2023
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    24
    Најдобро ќе биде да направиш контрола после откако ќе добиеш менструација за да видат дали си добро исчистена

На L-a-d-y-Bug му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Zvezda.

Zvezda. Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2022
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    136
    Пред три недели завршив на интензивна со високо CRP 130, висока температура, пулс по 4 дена ми истече водењакот. Микробиологија брисеви негативни бев 23 недела и 4ден. Се породив природно бебенцето живо беше по два дена почина. И тоа беше заразено од хориоамнионитис така пишуваше на отпусното. А за обдукција ќе чекам по 3 месеци. После 4 операции и ивф оваа ми беше 3то успешно ама заврши со спонтан сакам да прашам некој со ваква инфекција /бактерија за следна бременост што испитувања имате правено, бременоста ја водев Систина . Се плашам да поминам низ истото дали постои начин да се открие да се спречи преку кои анализи.

6. Sivce

Sivce Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2018
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    38
    8+2 и прокрварив, немаше срцева и докторот ми рече природно да се чистам без медикаменти. Се чистам ама болките стануваат се по јаки, што да се напијам да ме смири малку?

7. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.677
    Допаѓања:
    12.114
    Јас летото имав спонтан, ама немав пре јаки болки, баш како за добивање а тие ги трпам, исто природно се исчистив...ако ти се неиздржливи напиј се нешто појако за болка..

На Sivce му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Angella7

Angella7 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    1.815
    Допаѓања:
    3.440
    Било што за болки.

На Sivce му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Sivce

Sivce Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2018
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    38
    Не знам каде да пишам а ми тежи на душава
    Имав спонтан абортус и бидејќи сум О -, а сопругот Б+ треба да ја примам инекцијата Anti-D имуноглобулин.
    Поради не работен ден на мојот матичен доктор се упатив на ГАК каде што бев вратена со објаснување од една вработена дека сум немала отворено историја за абортус и не можеле да ме боцнат.
    Културно ги замолив да викнат доктор да ме прегледа, ќе констатира дека има абортус (уште крварам) ама не можело тоа така.
    Иако јас барав помош бидејќи ова ми е втор спонтан, а 8 години се мачиме да добиеме дете, добив само кревање на рамена од госпоѓата која беше во ургентната амбуланта (нели таа амбуланта е за нас, за тие што бараме помош).
    Јас бев вратена, без укажана помош, без преглед и објаснување од доктор... Сето ова ми го кажа госпоѓа која ниту беше доктор, ниту медицинска сестра, туку рандом вработена да стои таму и да враќа немоќни пациенти.
    Уште не можам да се соземам дека вака заврши бременоста, и ова го доживеав плус... Хуманост нула, емпатија исто... Уште не можам да прифатам дека ме вратија.

На BubamaraM му/ѝ се допаѓа ова.
  10. МајаЃ6

МајаЃ6 Активен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2023
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    24
    Многу ми е жал за се ова низ што поминуваш, но не си требала да си одиш без преглед. Таа амбуланта работи 24/7 и е за непредвидени ситуации, не за да се отварат истории. Јас да сум на твое место би се вратила и би одела до крај за моите права. После 3 спонтани научив дека низ нашите клиники мора да си дрзок и безобразен и ако не кренеш глас, те множат со 0 бидејки ние за нив сме бројка, не жени кои губат деца. Чувај се

На BubamaraM и Sivce им се допаѓа ова.
  11. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    7.135
    Допаѓања:
    38.780
    Жал ми е за ова шо го читам
    Јас со активно крварење, губење на бебето во истиот момент на ГАК кога правев бета ме пратија сама да си ги земам резултатите.
    Т.е. Сама да си видам дека бетата ми паѓа и дека го губам бебчето.

Исто не е лошо ако некој од ГАК чита овде малку да поработат на начинот на кој шо соопштуваат дека имаш спонтан.
    Мислам, јас не сум глупа и имав сфатено веќе дека нешто не е како шо треба, ама 17 пати ме препрашаа дали сум сигурна дека имало нешто во матка.
    Се осетив ко неписмена у моментот, барав скриншоти од бета по телефон за да и докажам дека сум била бремена. лол

На Lady Miami и Joanna28 им се допаѓа ова.
  12. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.619
    Допаѓања:
    19.553
    Како мислиш те праќале сама да си ги земеш резултатите од бета?
    На државно бета не сум правела, ама во синлаб исто прво јас ги гледам а после и праќам на др. Сум правела без упат на приватно па докторката може и немаше да ги добие без да и пратам.

13. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    7.135
    Допаѓања:
    38.780
    Епа од амбуланта ми рекоа Иди до таа ординацијата кај шо ти правеа бета и земи ги резултатите и донеси ги :)
    Ординацијата е на 30 сек од амбулантата лол

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.619
    Допаѓања:
    19.553
    Симни си мое здравје апп се што е на упат би требало таму да ти се прикачи резултат за државниве. А за ова што да ти кажам така фунцкионираат да одиш сам по резултати, ама сакам да ти кажам и за недај боже страшни болести одиш сам по резултати или правиш. Ти посакувам успех нареден пат :muscle:

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.428
    Допаѓања:
    3.463
    Така функционираат со гoдини, не е тоа од сега така.

16. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    7.135
    Допаѓања:
    38.780
    Среќа па не знаев за порано затоа бев запрепастена :D
    И да немам потреба пак да дознаам се надевам :)

17. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.428
    Допаѓања:
    3.463
    Ама се тоа ок од условите за гак генерално, ама не знам зашто би се очекувало друг некој да оди да зема резултати од лабараторијата подолу, а зборуваме за дежурна амбуланта, која што (особено навечер) никогаш не е празна.

18. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    7.135
    Допаѓања:
    38.780
    Не сме се разбрале а и сега се препрочитав нагоре, немам ни објаснето.
    Јас бев со активно крварење на столот таму легната. :)
    Господинот од таму првично ми рече да лежам - докторката идела по скали надолу, па ме стана да си ги земам резултатите па да се вратам на преглед пак. Соблечи се, облечи се, соблечи се, облечи се (facepalm) може требаше и гола да претрчам :D
    Тоа ми беше поентата. Не очекував јас да седам у хол а тој да ги земе. Туку да не ме станува за да идам на 30 сек оддалеченост па да се враќам пак да се соблекувам за преглед.

Последна измена: 20 јануари 2026
    На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  19. МајаЃ6

МајаЃ6 Активен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2023
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    24
    Како тоа додека крвари треба сама да земе резултати од лабораторија?

20. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.428
    Допаѓања:
    3.463
    Па немаат они дежурни сестри што ќе одат до лабараторија и назад, жими една им е на смена. И нормално дека пациентот сам си зема резултати