Спонтан абортус

Дискусија во 'Бременост' започната од Gkatzopulu, 28 јануари 2011.

1. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    7.354
    Допаѓања:
    41.003
    Некоја што имала спонтан во рана бременост ( пред 10та недела ) а е рх фактор Негатив да ми каже дали примала Рогам Ве замолувам :)

На Veci@123 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. HanaMarin

HanaMarin Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    Здраво на сите. Вчера на ултразвук видовме дека плодот не се развива. Иако треба да сум во 10та недела, сеуште немаше срце ниту некој напредок во споредба на тоа што го видовме во недела 6. Што понатаму? Кои испитувања треба да се направат со цел да се дознае причината и да се спречи ако може истото во иднина? Утре сум повторно на крвна слика каде што ќе дефинираме следни чекоро. Да напоменам, не живеам во МК.. се надевам има некоја членка што ќе сподели искуство Ви благодарам..

3. Marinela@

Marinela@ Активен член

Се зачлени на:
    17 април 2024
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Imam veke edno dete po pat na invitro, bremena bev 22 nedela so vtora bremenost isto po pat na invitro, no pred 9 dena mi se sluci spontan posle koj imav i kiretaza. Krvarev od 6 ta nedela na sekoi 4 nedeli, posle 16 ta vo kontinuitet krvarev postojano. Vo 20 ta nedela mi se namali drasticno i plodovata voda. Bebeto do sam kraj bese ponapredno, napraven genetski test koj bese ok, site brisevi negativni, torch test negativen, imam umereni trombofilicni mutacii, no pogolem del od bremenosta bev pokriena so kleksani, osven koga mnogu krvarev. Rekov deka posle vakvo iskustvo veke nikogas nema da pominuvam niz ova, no mislam so tek na vreme ke se zalecat ranite i ke sakam da se obidam povtorno, iako ke me ceka cel nov invitro proces. Me interesira dali nekoj imal slicno iskustvo, sto bi mozela da bide pricinata za spontaniot, rezultati od histopatologija ni kazaa za 3 do 6 meseci. Blagodaram odnapred

4. Dr. Happy

Dr. Happy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2021
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    5
    Здраво девојки. Во јануари имав missed при што ми правеа вакум и киретажа, ми дадоа да пијам циклопрогинова откако ги завршив таблетите ми дојде циклус после 5 дена, меѓутоа, сега кога е време за нов нормален циклус без таблети мене уште не ми дојде и ми доцни 5 дена, дали има некој искуство со циклус после киретажа, дали е ова нормално?

5. Lor

Lor Активен член

Се зачлени на:
    23 декември 2025
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    19
    Нормално е, и мене следниот месец после прогиновата ми дојде на 34 ден. Па после тој на 31 ден. Ќе ти се регулира со тек на време.

6. happygirl1

happygirl1 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2014
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    9
    Б негатив сум и примав инекција Рогам после абортусот.

7. gagic

gagic Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    63
    Здраво имав спонтан во 7мс недела ми правеа киретажа и денес ги заврсив капките за матката останува уште некој ден и да го добијам антибиотикот немав ни болки ни крварење.денес е 5ти ден гледам пак малце крварење , дали е нормално ова и дали сте пиеле нешто за смирување или некои витамини воопшто не сум стабилна

8. evangeline

evangeline Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2010
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    1
    Здраво девојки,
    Ми треба помош/совет ...
    Вчера ми констатираа missed, треба да сум 11та меѓутоа плодот прекинал да се развива во 8ма, по препорака на матичен бев на ГАК да ги земам таблетите, цел ден чекав за на крај да не ми ги дадат затоа што професорката/докторката не ми го примаше документот со крвна група, сега треба да испитам па пак да одам ...

Со истиот документ бев примена на ГАК 2 пати, кај истата таа...

Ми треба совет (и во др тема го прашав истото) дали е подобро киретажа или таблети ?

Медикаментозен веќе имав еднаш, во 13та недела ме задржаа на ГАК. Болките беа страшни, иако се исчистив многу брзо ми е страв да го правам сега тоа дома ... и многу размислувам да одам на киретажа ... искуство/совет ... што било

9. Hygge-girl

Hygge-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    474
    Допаѓања:
    5.044
    Многу ми е жал што поминуваш низ ова :hug:. Јас имам искуство и со класична киретажа, со вакуум и со медикаментозен дома. Од мое искуство, искрено би ти препорачала медикаментозен. Овој пат, ако ембриончето порано престанало со развој и е помало, најчесто и самото поминување е полесно.

Јас медикаментозниот го имав некаде околу 12-та недела, а плодот беше застанат на 8-ма. Да, боли, но кај мене најсилниот дел траеше околу 30 минути кога се исфрлаше. Бидејќи и претходно сум имала болни менструации, би го опишала како многу лошо добиено. После тоа немав никакви проблеми, се исчистив скроз и телото многу брзо ми се опорави.

Првиот пат кога имав missed, бев на класична киретажа и не ме исчистија како што треба, па после 2 недели морав пак. А со вакуум киретажа ми се поремети ендометриумот и долго време не можев да го вратам во нормала.

Така што, од моето искуство и тоа што го имам читано повеќе се наклонувам кон медикаментозен. Ми делува како поприроден процес, телото само си ја врши работата без да се интервенира со инструменти во матката. Нема анестезија и барем од моето искуство, опоравувањето беше многу полесно. И психички некако ми беше полесно да поминам низ тоа дома, во свој простор (ма да ова е индивидуално). Знам дека има случаи кога не се доисчистува и мора после киретажа, ама и тогаш се работи за многу помал остаток, па не е исто како од почеток да се прави цела процедура.

Што и да одлучиш се надевам дека ќе помине лесно и брзо, без никакви компликации :l:

10. mici-22

mici-22 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2012
    Пораки:
    522
    Допаѓања:
    964
    Здраво, и јас имам плод што немаше срцева акција и до денес требаше да чекам самостојно да прокрварам,но не прокрварив. Матичната предлага медигаментозен абортус. Прашањето ми е дали може да го направам тоа на приватните клиники или само на клиника ги даваат тие таблети? Благодарам

11. Hygge-girl

Hygge-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    474
    Допаѓања:
    5.044
    Колку што знам нема на приватните клиники, барем така беше пред неколку години. Самите апчиња се ефтини и не им се исплати на приватните клиники, кога може да понудат киретажа која минимум х10 ќе ја наплатат (ова го добив како искрен одговор од искусен гинеколог)

На mici-22 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Dr. Happy

Dr. Happy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2021
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    5
    Дали можете да ми препорачате искуство со стручен и добар гинеколог? Во јануари имав missed по кој што ми правеа вакум и киретажа. Би сакала преглед кај стручен гинеколог кој што има искуство со вакви случаеви во врска со тоа што понатаму треба да се превземе и кои испитвања да се направат

13. evangeline

evangeline Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2010
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    1
    Ти благодарам што сподели
    Денес ги почнав таблетите, па се надевам дека се ќе биде во ред ❤️

На Hygge-girl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. evangeline

evangeline Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2010
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    1
    На ГАК ги даваат само ако плодот е помал, ако е поголем и ќе те задржат еден ден и ќе ти ги дадат таблети таму. Тоа е моето искуство, јас денес ги почнав дома...

Можеш во консултација со гинеколог да ги купиш на приватно, не ме држи за збор ама како што ми кажа матичната се околу 6000/7000 ден. На ГАК добиваш шема како да ги пиеш и се 900 ден.

15. mici-22

mici-22 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2012
    Пораки:
    522
    Допаѓања:
    964
    Ќе почекаме до понеделник, ако не ќе ги земам апчињата. Благодарам за инфо и со лесно на двете :l:

На evangeline му/ѝ се допаѓа ова.
  16. evangeline

evangeline Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2010
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    1
    Добро утро девојки,

Откако почнав со првата таблета вчера, цел ден имав слаба менструална болка ... повеќе беше како тапа минимална болка.

Утрово во 5 часот почнав да се чистам ... (и уште трае процесот) мислам дека е ради тоа што долго време беше во мене и телото ми реагираше уште со првата таблета ...

Што мислите вие ??

Во шемата што ми ја дадоа од ГАК пишува дека во ретки случаеви може да дојде до абортус со првата таблета ...
    Болки исто мини мини минимални...

Прашувам за искуство тука, подоцна секако ќе се консултирам со матичната ...

17. ivicka_mopn

ivicka_mopn Активен член

Се зачлени на:
    28 јули 2025
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    3
    Здраво ќе можеш да споделиш искуство со апчињата дали се мн јаки болките дали се издржува?

18. evangeline

evangeline Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2010
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    1
    Здраво,
    И јас барав совет и искуство ама мислам дека секој различно поминува, болката е индивидуална...
    Првиот пат кога ги земав на болници болките беа големи ама се издржува. Овој пат дома, почнав да крварам уште од првата таблета, кога ги зедов преостанатите на 3от ден болките беа минимални менструални болки, ништо страшно ...

19. ivicka_mopn

ivicka_mopn Активен член

Се зачлени на:
    28 јули 2025
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    3
    Фала ти многу за одговорот