Спонтан абортус

Дискусија во 'Бременост' започната од Gkatzopulu, 28 јануари 2011.

1. DevilWithAHalo

DevilWithAHalo Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2017
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Luge daj pomognete 2 biohemiski i sega eden spontan vo 11ta nedela +5 dena so srceva akcija , do posledno bese aktiven fetusot . Eden den imav po nekolku kapki krv i utredenta prokrvarev naglo za 5 minuti i go izgubiv. Sega eve nemozam da spijam , vcera spiev 2 saata , sabajlevo mi pravea kiretraza. Sto ponatamu citav kleksani pomagale vo vakvi situacii jas imam mali mutacii heterozitni primav samo aspirin ama izgleda ne bese dovolno. Neznam svarno neznam....

2. mom to be

mom to be Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2023
    Пораки:
    1.345
    Допаѓања:
    2.357
    Да си направиш ако немаш и хистероскопија на матка,да ја видат да не имаш некое воспалени,септум итн.За клексани консултирај се повторно со трнасфузиолог.А можеби е и до самиот ембрион,можеби не бил генетски правилен.

3. Steffy16

Steffy16 Активен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2025
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    8
    Имав спонтан missed во 6та недела и ми правеа вакумска киретажа. Е сега по моја иницијатива направивме вчера со сопругот кариотип за други испитувања не ми спомна докторот. Од ваше искуство дали треба да правам уште нешто, инаку прва бременост ми беше. Ви благодарам на сите

4. Carebear28

Carebear28 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2022
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    117
    Провери си и генетски мутации за тромбофилија ако немаш досега :)

На Steffy16 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Dr. Happy

Dr. Happy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2021
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    5
    Правев испитувања за тромбофилија и стигнаа резултатите, меѓутоа, не можам да ги протолкувам, дали некој би можел да помогне и кај кого да одам со овие резултати дали на трансфузиологија дали кај гинеколог…

6. Carebear28

Carebear28 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2022
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    117
    Најдобро е на трансфузиологија, уште подобро ако може матичната да ти најде термин кај др.Јани или со приоритетен да отидеш, он не враќа назад пациенти само ќе требаш да го чекаш во амбуланта. Не знам дали негде по приватниве има добри лекари од таа област, затоа што матичниве гинеколози многу често и не се замараат со таа проблематика :(
    Ако сакаш сподели ги и тука, може некоја од нас имала слична ситуација па чисто за искуство, позитивна мисла добро би ти дошло :)

7. Steffy16

Steffy16 Активен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2025
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    8
    Може ли да ми кажете дали матичнава ми напишала во упатот се за испитување на тромбофилија?

Прикачени фајлови:

• IMG_4870.jpeg
      IMG_4870.jpeg
      Големина на фајлот:
      192,8 KB
      Прегледи:
      35
  8. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    5.507
    Допаѓања:
    19.105
    Да, се добро навела, дури и генетски мутации да испитаат.

На Steffy16 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Dr. Happy

Dr. Happy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2021
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    5
    Дали TSH со вредност од 3.40 може да биде причина за спонтан абортус? Референтни вредности се од 0.38 до 5.33, меѓутоа, прочитав дека за плнирање на бременост треба да биде под 2.50, дали некој има искуство

10. Giinna

Giinna Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    501
    Допаѓања:
    4.356
    Мене гинеколог ми кажа и под 2 да биде, специјалист ми вика еве ти терапија ама не дека мора да е под 2, раѓале жените порано и со повисоко тсх без проблем. Као од поново време е воведено тоа и првично заради инвитрата од приватни болници почнале да бараат и после сите матични го прифатиле. Така ми објасни она.

11. Dr. Happy

Dr. Happy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2021
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    5
    Благодарам за одговорот. Мене најмногу ме загрижува тоа што првата бременост заврши со missed абортус па мислев тоа да не имало некаква улога

12. Giinna

Giinna Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    501
    Допаѓања:
    4.356
    Мене втората така ми заврши ама не рекоа дека е од тоа или пак дека само тоа може да биде причината. Најчесто се повеќе фактори

13. Inwo

Inwo Нов член

Се зачлени на:
    27 јуни 2026
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Имав два спонтани абортуси, еден по друг, срценцето и во двата случаеви престанува да чука во 7ма недела никаква индикација за абортус болки или крварење но сепак два пати истото се случува, пред втората бременост испитав antinuklearni antitela, anti fosfolipidni i lupus antitela( ANA, AFA, LA) исто така, ПАП тест и микробиолошки се уредно. Што би требало да се испита според ваше искуство и каде би било најдобро?

14. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.420
    Допаѓања:
    3.271
    Генетски мутации.

15. Inwo

Inwo Нов член

Се зачлени на:
    27 јуни 2026
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Генетски мутации испитав после првиот абортус се беше океј, веќе незнам што следно треба да се испита и кој е следен чекор, ако некој има слично искуство ве молам за совет?

16. mom to be

mom to be Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2023
    Пораки:
    1.345
    Допаѓања:
    2.357
    Хистероскопија на матка,брис од енометриум.Да се види внатрешноста на матката.Септум,воспаление..

17. Minkaa1988

Minkaa1988 Активен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2026
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    9
    од мое искуство..5 ми седи исто ко тебе до 8недела без никакви знаци...Ако можам тебе и на д-р шо имаат повторувачки миседи јас примав интралипидна терапија на 6 бременост и сега имам едно детенце од 5 години,а во моментов сум бремена за 2 и исто примав таква терапија и сега сум 26 недела само јас имам и д-р проблеми во бременоста ама Туркам некако Ако сакаш да знаеш што терапија. Е таја пиши ми..Еве на кратко во телото има страни клетки убијци и кога ќе го осетат плодот го осеќаат како страно тело и го убиваат ..е ова терапија е за тие клетки да се уништат ..Мислам некако помогнав морав да бидам подолга.позз

На st-el му/ѝ се допаѓа ова.