Luge daj pomognete 2 biohemiski i sega eden spontan vo 11ta nedela +5 dena so srceva akcija , do posledno bese aktiven fetusot . Eden den imav po nekolku kapki krv i utredenta prokrvarev naglo za 5 minuti i go izgubiv. Sega eve nemozam da spijam , vcera spiev 2 saata , sabajlevo mi pravea kiretraza. Sto ponatamu citav kleksani pomagale vo vakvi situacii jas imam mali mutacii heterozitni primav samo aspirin ama izgleda ne bese dovolno. Neznam svarno neznam....
Да си направиш ако немаш и хистероскопија на матка,да ја видат да не имаш некое воспалени,септум итн.За клексани консултирај се повторно со трнасфузиолог.А можеби е и до самиот ембрион,можеби не бил генетски правилен.
Имав спонтан missed во 6та недела и ми правеа вакумска киретажа. Е сега по моја иницијатива направивме вчера со сопругот кариотип за други испитувања не ми спомна докторот. Од ваше искуство дали треба да правам уште нешто, инаку прва бременост ми беше. Ви благодарам на сите
Правев испитувања за тромбофилија и стигнаа резултатите, меѓутоа, не можам да ги протолкувам, дали некој би можел да помогне и кај кого да одам со овие резултати дали на трансфузиологија дали кај гинеколог…
Најдобро е на трансфузиологија, уште подобро ако може матичната да ти најде термин кај др.Јани или со приоритетен да отидеш, он не враќа назад пациенти само ќе требаш да го чекаш во амбуланта. Не знам дали негде по приватниве има добри лекари од таа област, затоа што матичниве гинеколози многу често и не се замараат со таа проблематика Ако сакаш сподели ги и тука, може некоја од нас имала слична ситуација па чисто за искуство, позитивна мисла добро би ти дошло
Дали TSH со вредност од 3.40 може да биде причина за спонтан абортус? Референтни вредности се од 0.38 до 5.33, меѓутоа, прочитав дека за плнирање на бременост треба да биде под 2.50, дали некој има искуство
Мене гинеколог ми кажа и под 2 да биде, специјалист ми вика еве ти терапија ама не дека мора да е под 2, раѓале жените порано и со повисоко тсх без проблем. Као од поново време е воведено тоа и првично заради инвитрата од приватни болници почнале да бараат и после сите матични го прифатиле. Така ми објасни она.
Благодарам за одговорот. Мене најмногу ме загрижува тоа што првата бременост заврши со missed абортус па мислев тоа да не имало некаква улога
Мене втората така ми заврши ама не рекоа дека е од тоа или пак дека само тоа може да биде причината. Најчесто се повеќе фактори
Имав два спонтани абортуси, еден по друг, срценцето и во двата случаеви престанува да чука во 7ма недела никаква индикација за абортус болки или крварење но сепак два пати истото се случува, пред втората бременост испитав antinuklearni antitela, anti fosfolipidni i lupus antitela( ANA, AFA, LA) исто така, ПАП тест и микробиолошки се уредно. Што би требало да се испита според ваше искуство и каде би било најдобро?
Генетски мутации испитав после првиот абортус се беше океј, веќе незнам што следно треба да се испита и кој е следен чекор, ако некој има слично искуство ве молам за совет?
од мое искуство..5 ми седи исто ко тебе до 8недела без никакви знаци...Ако можам тебе и на д-р шо имаат повторувачки миседи јас примав интралипидна терапија на 6 бременост и сега имам едно детенце од 5 години,а во моментов сум бремена за 2 и исто примав таква терапија и сега сум 26 недела само јас имам и д-р проблеми во бременоста ама Туркам некако Ако сакаш да знаеш што терапија. Е таја пиши ми..Еве на кратко во телото има страни клетки убијци и кога ќе го осетат плодот го осеќаат како страно тело и го убиваат ..е ова терапија е за тие клетки да се уништат ..Мислам некако помогнав морав да бидам подолга.позз