Спонтан абортус

Дискусија во 'Бременост' започната од Gkatzopulu, 28 јануари 2011.

1. Luna. vk

Luna. vk Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2020
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    29
    Здраво,
    Не знам дали е за тука прашањето пошто сум со инвитро а денес нема срцева реакција ( имав преглед и на 24.08 ) инаку имав трансвер на 23.07 на 5 дневен ембрион од инвитро центарот ме упатија на ГАК доктор ме прегледа и ми вели да почекаме до понеделник а инвитро докторот ми рече денес да прекинеш со терапија примав двапати на ден циклогест и еден клексан 0.4 во 20 часот прв пат се соочувам со вавкво нешто не знам што да правам дали ќе ми биде нешто до понеделник цела сум избезумена

2. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.853
    Допаѓања:
    13.510
    Не останав природно после бремена, а планирав инвитро. Не земав фолна никаква, во бременоста само фемибион.
    Јас и со клексани два пати имав неуспешна бременост, така да клексаните сами по себе не се чудо од лек.
    0.4 еднаш на ден. Не сум била во мк на лекар, во странство правев испитување. Кај трансфузиолог не сум била воопшто.

3. sweetygirl56

sweetygirl56 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2015
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    23
    Дали имавте успешна бременост без клексани?

4. Gaia_25

Gaia_25 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2025
    Пораки:
    172
    Допаѓања:
    142
    Мене ме ставија на аспирин цело време со или без бременост.
    Не е магија од лек, но е потреба.
    Размислете дека тоа не го правите само за потомство туку и за своето здравје и живот.

5. Luna. vk

Luna. vk Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2020
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    29
    Здраво
    Ако може да кажеш кој ти ги препиша јас сум во процес на инвитро прво не успешно второ без срцева реакција и кај двата со клексан од 0.4 во 20 часот сеекој ден има направено панел за тромбофилија во авицена ама никој ми го нема видено т.е инвитро докторот не се замара многу со тоа си ја тера неговата работа јас колку што видов и разбирам имам некои мутации ама не знам друго ништо

6. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    7.824
    Допаѓања:
    16.260
    Првиот пат кога ми се случи имав симптоми на бременост ама плодот не се развиваше, дури и после процесот јас го имав тој метален вкус во устата уште недела време. За вториот пат не се сеќавам дали имав симптоми, знам само дека многу порано градите почнаа да ме болат.

Ви се случило да ги имате симптомите на бременост и пак да ви се случи спонтан? Како гадење, мачнини, болни гради..

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 април 2020
    Пораки:
    4.091
    Допаѓања:
    51.783
    За жал, да.
    Немав болни гради, ама мачнини и гадење да, малаксаност, поспаност..

На Mumoftwo30 и anggell им се допаѓа ова.
  8. Gaia_25

Gaia_25 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2025
    Пораки:
    172
    Допаѓања:
    142
    Д-р Јани клиника.
    Но исто така правев некои панели на ревматологија.
    Плус, 2ца кардиолози ме гледаа.

На Luna. vk и _Vera_ им се допаѓа ова.
  9. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.921
    Допаѓања:
    9.881
    Ќе пишам мое искуство после 2 год полнење папки со резултати од испитувања, консултации со трансфузиологот Јани и лутање по сите болници.
    Имав 3 абортуси еден мисед 2 спонтани.
    Испитани
    Хормони
    Мутации
    Тромбофилии
    Хсг
    Компатибилност со мм (не памтам стручен назив)
    Спермограм и спермокултура (не заборавајте и мажот игра важна улога)
    Се укажуваше дека нема проблем освен моите мутации кои Јани ги нарече небитни за мојот случај да барам проблем во тироида. Немам.
    Но мене ми матеше ум хормонот тсх и прогестерон. Тсх висок (за успешна бременост тррбаше да е под 2.3 мислам) а прогестерон низок. Земав некои капки за регулирање на хормони беа од србија отидов кај Димитров (господ здравје да му дава) со сите резултати и историјата моја и ми рече:
    Тебе ти треба клексан. Не е 2+2=4 во медицина. При бременост телото се мачи бори и после некое време прекинува да го снабдува плодот и запира срцева реакција.
    Штом утврдиме бременост почнуваме клексани.

Пиев капки и гледам за 1 месец тсх симната - останав трудна, почнав клексани и следев 1 месечно ддмери и времиња. (Ддмери супер ама времиња многу намалени од таа причина клексанот и те како требал кај мене).

Мене клексан ми препиша гинеколог на база 20 резултати+ историја на повторувачки абортуси, а трансфузиолог виде само мутација по дефиниција и ме прати да барам проблем на друго место.

После си почнав сама да истражувам и сфатив дека фактор 13 и паи се многу често поврзувани со абортуси и потреба од клексани во мојот случај.

Се надевам дека ќе имаш успешна бременост. Најди си асален доктор и терај си со него.

На Mumoftwo30 и _Vera_ им се допаѓа ова.
  10. Steffy16

Steffy16 Активен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2025
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    12
    Дали можеш да споделиш кој мутации ги имаш? И јас бев кај Јани и ми кажа аспирин 100 да пијам од позитивен тест, клексан рече нема потреба. Јас ги имам следниве мутации:
    Хетерозигот: F7, ITGB3, PAI-1, MTHFR 677 , MTHFR 1298 , MTR, MTRR.
    Антитромбин III (ATIII): 75% (реф. 80–120%) → малку намален.

11. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    7.824
    Допаѓања:
    16.260
    Во која недела ти беа спонтаните?

12. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.921
    Допаѓања:
    9.881
    7,9 и 11

13. Menicka

Menicka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2022
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    21
    Zdravo,
    Za zal denes plodot nemase srceva akcija, 11 nedela, za utre imam zakazana kiretaza. Na eho doktorot ne vide nisto nevoobicano ince sum so ivf.
    Kako go nadminavte ovoj period?
    Dali na rezultatite od patologija imalo nesto

14. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    7.824
    Допаѓања:
    16.260
    Најверојатно со клексан си била, штом си со ivf скоро се ти е испитано. Едноставно така требало да биде, се случува. Јас си сфатив дека така требало да биде, си наогав занимации, се преокупирав со други работи, пешачев доста тоа ми помагаше многу.
    Само знај дека првиот месец и хормоните додека ќе се средат ќе бидеш хаос. Мене после првиот месец си се вратив во нормала на старо, инаку се ме нервираше, исто како во ПМС да бев, дополнително на стресот.
    Следна ќе биде успешна :hug:

15. Menicka

Menicka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2022
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    21
    Da so kleksan bev i utrogestan od terapija, primav kleksan iako pravev ispituvanja I d-dimerite - cela hemostaza, site parametri mi bea vo granici na normala. Bitejki premnogu povrakav pravev ispituvanje I na kalium, kalcium, magnezium, ... se mi bese ok.

16. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    7.824
    Допаѓања:
    16.260
    Чекавте срцева реакција или имаше, па потоа снема?
    Некои работи ни се случуваат за жал, консултирај се докторот што те води дали треба уште нешто да испиташ.
    Кај многумина следната е успешна. И кај тебе ќе биде :hug:

17. Menicka

Menicka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2022
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    21
    Imase srceva akcija na predhodnite dva pregledi, I se bese ok plodot napreduvase pobrzo od gestaciskata nedela sto bev, na posledniot pregled samo nemase veke, simptomi nemav nikakvi. Plodot go prativme na ispituvanje sega dali imal nekakvi genetski mutacii da vidime. Ova mi bese transfer na zamrznat embron, imavme eden zamrznat, a eden vrativme vo predhodnata bremenost.

18. Steffy16

Steffy16 Активен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2025
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    12
    Имав спонтан почеток на април во 6та недела. Миссед односно срценцето престана и не се развиваше плодот. Испитав кариотип, тромбофилија, пап, брисеви, хоромни, се е добро. Сега пред две недели правев торч и ми излегоа следниве резултатити. Што мислите за резултативе?

Прикачени фајлови: